Glade jul! Nå er det snart julegrøt på Fatland Jæren igjen!

12. november 2019
Sett av tirsdag 10. desember til en hyggelig produsent-sammenkomst på Hommersåk.
Les mer
Julegrøt 2018

Glade jul! Nå er det snart julegrøt på Fatland Jæren igjen!

Sett av tirsdag 10. desember til en hyggelig produsent-sammenkomst på Hommersåk.

11. desember 2019 kl. 11-13 inviterer vi dere produsenter hos Fatland Jæren til en sammenkomst før jul på vårt livdyranlegg på Hommersåk.

Julegrøten hos Fatland Jæren har blitt en kjekk og populær tradisjon for våre produsenter. I fjor satte vi deltakerekord. 170 personer var innom livdyranlegget, for anledningen fylt av julemusikk, nisseluer, julegrøt, jule-kaker, julegløgg, julekaffe og klementiner.

Vi fortsetter selvfølgelig tradisjonen og du er hjertelig velkommen til oss 11. desember. Kanskje er det DU som finner mandelen i grøten i år?

Se flere bilder fra julegrøten 2018 her

Konsernsjef Terje Wester forteller om slakteåret som nærmer seg slutten og litt om året som kommer.

Vi serverer risengrøt, spekemat, julekaker og julemusikk og håper dere vil komme og få julestemning sammen med oss.

Kanskje finner noen av dere en mandel i grøten i år også?

Påmeldingsfrist er fredag 6. desember. Meld deg på her:

Nytt Fatland-gullrush i kjøttprodukt-NM

07. november 2019
Henriettes røkt lammelår, laget av Fatland Sandefjord, gikk helt til topps i NM i kjøttprodukter 2019. Smaksdommerne tildelte også mange andre Fatland-produkter heder, ære og medaljer.
Les mer
75264928 2241542042616685 8807841389850132480 o

Nytt Fatland-gullrush i kjøttprodukt-NM

Henriettes røkt lammelår, laget av Fatland Sandefjord, gikk helt til topps i NM i kjøttprodukter 2019. Smaksdommerne tildelte også mange andre Fatland-produkter heder, ære og medaljer.

For kjøttbransjen er NM det viktigste arrangementet for smakstesting. Også handelen har fått øynene opp for kåringen. Et kvalitetsstempel som gull i NM løftes i større grad enn før frem i markedsføring og i butikk.

Torsdag kveld ble Fatland Sandefjord-produserte Henriettes røkt lammelår kåret til Norgesmester i klassen for ferdig stekte/kokte produkter. Produktet oppnådde samtidig også en gullmedalje.

Juryen mener: "Vinneren beskrives som et lammelår i verdensklasse! Nydelig smak, mør, saftig, rett og slett helt topp!"

Totalt oppnådde Fatland-produkter ni NM-gullmedaljer, seks sølvmedaljer og fem bronsemedaljer. Her er resultatene:

Norgesmester

Ferdig stekt/kokt: Henriettes røkt lammelår, Fatland Sandefjord AS

Gull-medalje

Stek: Henriettes røkt lammelår, Fatland Sandefjord AS

Stek: Coop Kalvestek, ferdigstekt med kraft, Fatland Sandefjord AS

Stek: Coop Lammestek, ferdigstekt med kraft, Fatland Sandefjord AS

Urøkt pinnekjøtt: Henriettes Pinnekjøtt av lam, urøkt, Fatland Ølen AS

Rull: Coop Ribberull i skiver, Fatland Sandefjord AS

Sylte: Coop Premium sylte, Fatland Sandefjord AS av Per’s Kjøkken AS

Hverdagspålegg og storhusholdning: Folkets Kokt skinke 150 g, Unil AS

Ferdigmat: Henriettes Storferagu, Fatland Ølen AS

Åpen klasse: Coop Kyllingnuggets, Fatland Ølen AS

Sølv-medalje

Røkt julepølse: Coop Vossakorv, Fatland Sandefjord AS

Medisterkake: Coop Hampshire medisterkaker, Fatland Ølen AS

Kjøttkake/bolle: Coop Italienske kjøttboller, Fatland Ølen AS

Karbonade: Coop Reale karbonader, Fatland Ølen AS

Julespesial: Coop Kokte syltelabber, Fatland Sandefjord AS

Lutefiskbacon: Folkets Lutefiskbacon, Unil AS

Bronse-medalje

Pinnekjøtt spesial: Smak* Reinsdyr pinnekjøtt, Fatland Ølen AS av Oppdal Spekemat AS

Pinnekjøtt spesial: Folkets Hardangerlam pinnebog, Unil AS

Røkt pinnekjøtt: Coop Pinnekjøtt av lam, røkt, Fatland Ølen AS

Delikatessepålegg svin: Coop Kentucky steak pepper, Fatland Sandefjord AS

Hverdagspålegg og storhusholdning: Coop Kokt skinke, Fatland Sandefjord AS

– I år var det 550 produkter påmeldt for bedømming med spesielt fokus på jul og pålegg. Hele 69 forskjellige typer pinnekjøtt, like mange julepølser og nesten 40 medisterkaker ble sendt inn. Det har vært rekordmange bedrifter påmeldt og kampen om norgesmestertitlene er beinhard, sier Svein-Erik Eide i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

– Poenget med kåringen er å gi norsk kjøttindustri en uavhengig og faglig tilbakemelding på produktene sine. De blir også satt opp imot konkurrentenes produkter. Det er ingen tvil om at NM i Kjøttprodukter over tid er med på å heve kvaliteten på norske kjøttprodukter, sier Eide.

NM-bedømmingen ble gjennomført på Etterstad videregående skole i Oslo. Råvare, utseende, lukt, smak og konsistens ble vurdert av uavhengige fagfolk med lang erfaring fra kjøttfaget.

– Ingen av dommerne vet hvilke produkter som kommer fra hvem, så her er det like store muligheter for småprodusenter som for store aktører til å hevde seg, sier Eide.

Fakta om NM i Kjøttprodukter

I 1983 inviterte kjøttbransjen for første gang til fagkonkurranse. Bransjen har omfavnet muligheten til å vise stolthet, kvalitet og bredde. Opplysningskontor, leverandører og øvrig fagmiljø bidrar sterkt i gjennomføringen og sikrer troverdighet og høyt nivå. I 1994 ble det for første gang kåret en norgesmester.
For bedriftene er NM en effektiv arena for testing av egne produkter. Tilbakemeldingene på smak og konsistens fra fagdommerne gir en viktig pekepinn på hvordan produktene kan perfeksjoneres. Titler og edelt metall i NM er viktig for de ansatte som hver dag jobber med å få frem de beste produktene. Forbrukerne, innkjøpere og media legger merke til hvilke produkter og bedrifter som gjør det bra. NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter og arrangeres av KLF Servicekontor AS

Fatlands samarbeid med OS ID gir deg rabatt

07. november 2019
Fatland og OS ID har en samarbeidsavtale som blant annet inkluderer god rabatt på øremerker.
Les mer
samarbeid 1

Fatlands samarbeid med OS ID gir deg rabatt

Fatland og OS ID har en samarbeidsavtale som blant annet inkluderer god rabatt på øremerker.

Årets sauemerketilbud er nå sendt ut. Du får 20 prosent rabatt fra OS ID ved bestilling innen 20. januar 2020, så bestill nå!

Husk å påføre forventa start på lamming når du bestiller. Produksjon og utsending av øremerker styres i stor grad etter disse opplysningene. Du kan være sikker på å få levert merkene dine før lammedatoen du har oppgitt.

Du får rabatt både på offisielle øremerker til lam, tenger, nåler og merkepenner. Fram til og med 30. juni får du samme rabatt ved etterbestilling av sesongens lammemerker som ved hovedbestilling.

I tillegg kompensererFatland kjøp av elektroniske øremerker til lam født i 2020 med kr 0,70 per kg slaktevekt. Kompensasjon ligger i puljetillegget.

Slik får du rabatt

Du får rabatt når du bestiller innen 20. januar 2020 på www.osid.no, eller via bestillingsskjemaet du har fått tilsendt i posten. Bestilling over telefon gir ikke rabatt. Har du ikke fått sauemerketilbud, ta kontakt med OS ID.

Mer om sauemerketilbudet

Les mer om sauemerketilbudet på www.osid.no.

Redusert livdyromsetning i Sør-Rogaland etter påvist ringorm

05. november 2019
Fatlands livdyromsetning i Sør-Rogaland og Ryfylke justeres ned til et minimum som en følge av at ringorm er påvist i flere storfebesetninger. Husk godt smittevern!
Les mer
DSC 9930

Redusert livdyromsetning i Sør-Rogaland etter påvist ringorm

Fatlands livdyromsetning i Sør-Rogaland og Ryfylke justeres ned til et minimum som en følge av at ringorm er påvist i flere storfebesetninger. Husk godt smittevern!

Mattilsynet har påvist B-sjukdommen ringorm i flere storfebesetninger i Sør-Rogaland. Siden august er det påvist kliniske symptomer på ringorm (Trichophyton verrucosum) i sju storfebesetninger. Fem av disse er bekreftet av Veterinærinstituttet. For de to siste ventes det på prøvesvar.

Besetningene holder til i Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå kommuner. Det er ingen tydelig smittekontakt mellom disse tilfellene.

Mattilsynet har identifisert og båndlagt 43 kontaktbesetninger. Disse blir fulgt opp med inspeksjon og prøvetaking av dyr med symptomer.

Slakteriene blir kontaktet av Mattilsynet hvis dyr fra restriksjonsbelagte besetninger skal inn til slakt.

Som en følge av den uoversiktelige situasjonen blir Fatlands livdyromsetning i Sør-Rogaland og Ryfylke i en kortere periode justert ned til et minimum.

Gode råd: Husk bruk av smittesluse, beskyttelsesklær og desinfeksjon. Unngå unødvendig kontakt med andre besetninger.

Gammel smitte kan reaktiveres

Ringorm er en soppsykdom som kan gi hudforandringer i form av hårløse flekker, eventuelt kløe og betennelser i huden. Mennesker kan også smittes av sykdommen.

Ringorm var en vanlig sykdom hos storfe i Norge fram til begynnelsen av 2000-tallet, men forekomsten ble betydelig redusert etter utstrakt vaksinering mot sykdommen.

Veterinærer og dyreeiere må være oppmerksomme på at gammel smitte kan reaktiveres i storfehold som tidligere har hatt ringorm og som ikke lenger vaksinerer.

Vær observant og meld fra til Mattilsynet

Mattilsynet ber alle som har kontakt med storfe, både melkekyr og kjøttfe, om å være observante på hudforandringer som kan likne ringorm, og varsle Mattilsynet raskt om de har mistanke om smitte.

Unge dyr og gamle/svekkede dyr er mest utsatt for smitte

Soppen er som regel lokalisert i det øvre hudlag (stratum corneum), negler og hår. Infeksjonen begynner med at soppsporer fester seg til hår og det ytterste døde cellelaget i overhuden. Sporene spirer og danner hyfer som vokser langs hudoverflaten og trenger ned i hårsekker. Her gror soppen over på hårene og vokser inn i eller utenpå disse avhengig av den dermatofytt som er tilstede. Soppens vekst i/på hårene medfører at disse blir sprø og brekker lett. Dette kan skje nede i hårsekkene eller like over hudoverflaten. På denne måten dannes de hårløse flekkene som er det typiske symptomet på ringorm hos våre husdyr.

Dyr med symptomer avstøter hår og skorpet materiale som inneholder soppsporer. Soppsporene spres ved direkte kontakt fra infiserte til friske dyr. Indirekte kontakt med innredning, liggeunderlag, seletøy, børster, transportkasser og annet utstyr som er forurenset med sporer, utgjør også en viktig smittevei.

Unge dyr og gamle/svekkede dyr er mest utsatt for smitte. Og det er særlig i besetninger med mange dyr at ringorm kan bli et betydelig problem som kan være vanskelig å bli kvitt. Små sår eller skader i huden gjør det lettere for soppen å få innpass. Varme og fuktighet, ektoparasitter, dårlig hygiene og stress er alle predisponerende faktorer.

Under gunstige forhold kan sporene overleve mange år i miljøet (for eksempel i husdyrrom, spesielt der det er benyttet treinnredning).

Inkubasjonstiden (dvs tiden fra smitte til kliniske symptomer oppstår) er varierende, men vanligvis 10-21 dager (kan være opp til 6 uker).

Fantastisk respons på Mitt Fatland-appen under Agrovisjon 2019

02. november 2019
Mange har allerede lastet ned den nye Fatland-appen for innmelding og slaktedata. Enormt mange har vært innom oss under den store landbruksmessa Agrovisjon 2019 i Stavanger.
Les mer
76196118 2857556917602523 8129580145875877888 n

Fantastisk respons på Mitt Fatland-appen under Agrovisjon 2019

Mange har allerede lastet ned den nye Fatland-appen for innmelding og slaktedata. Enormt mange har vært innom oss under den store landbruksmessa Agrovisjon 2019 i Stavanger.

App-en kan du laste ned, både til mobil og nettbrett, på AppStore og Google Play. Prøv du også!

Den nye app-en, som ble presentert under Agrovisjon 2019 gir deg muligheten til enkel innmelding av dine dyr, samt oversiktelig presentasjon av dine slaktedata!

Rogalands-landbruket inviterer bønder og andre med tilknytning til landbruket til årets arrangement: Agrovisjon 2019 1.-3. november 2019.

Du finner Fatland på stand C333!

Agrovisjon er en møteplass som bidrar til faglig og teknologisk oppdatering av jordbruket. Det vil være både utstilling, konferanse og kurs.

Landbruksmessa er også en sosial arena med ikke minst bondepub med eget Fatland-vorspiel (fullt!) før Bondepub på fredagen og Fatland-middag på lørdagen (fullt!).

Åpningstider Agrovisjon 2019

Fredag 1. november
Kl. 09 – 18

Lørdag 2. november
Kl. 09 – 18

Søndag 3. november
Kl. 09 – 16

Priser:

·        Voksne kr 350,-

·        Ungdom 12-18 år
Kr 200,-

·        Barn under 12 år
Gratis

Sosialt program

I tillegg til utstillinger, konferanser og kurs, arrangeres flere sosiale happeninger i løpet av Agrovisjon 2019. Du velger selv hva du vil bli med på.

Bondepub m/Fatland-vorspiel

1. november 2019, Clarion Hotel Energy
Gratis inngang. Aldersgrense18 år.

Bondepuben er blitt et fast innslag fredagen på Agrovisjon. Lausdrift spiller opp til dans og det blir salg av enkel varmmat. Vi arrangerer et Fatland-vorspiel i forkant!

Fatland-middag

2. november 2019. Vi planlegger en hyggelig middag sammen. Vi kommer tilbake med sted, detaljer og priser. Men meld deg på allerede nå!

Agrovisjons bankett/festmiddag

2. november 2019, Clarion Hotel Energy
Aldersgrense 18 år.

Agrovisjons bankett blir lørdag kveld i Energy Hall, bankettsalen på Hotel Energy. Det blir treretters middag og Big Band Bonanza spiller opp til dans.

Agrovisjon Ladies Club

2. november 2019, Scandic Hotel Forum
Kl. 13.00 – 16.00

Denne dagen gjøres det skikkelig stas på damene. Hotellet serverer tapasmeny og vin/prosecco. Det vil også være stander innen bl.a. mat, strikk og velvære.

For mer informasjon om Agrovisjon 2019 og bestilling av billetter til messe og AGROVISJON-arrangementer, sjekk www.agrovisjon.no

Vi sees i Stavanger 1. – 3. november 2019!

Me planlegg sauemøter nær deg

24. oktober 2019
Dei kommande månadene blir det fjosmøter ute på gardane.
Les mer
69211370 2366818390256566 9017822186332749824 n

Me planlegg sauemøter nær deg

Dei kommande månadene blir det fjosmøter ute på gardane.

Her vil du som er saueprodusent i området, og kommunen, bli invitert.

Me tek opp sesongaktuelle tema og bruker dyra i det aktuelle fjoset som utgangspunkt. Verktøya som ligg i Sauekontrollen vil óg vera eit tema å ta opp.

No i haust vil det for eksempel bli aktuelt med tema som avl, vêrar, livdyr og utvikling av flokken.

Me håpar og trur desse fjosmøtene, i tillegg til å gje fagleg påfyll, kan ha ein sosial funksjon der du blir enda betre kjent med oss i Fatland og kanskje nabobøndene óg. Enkel servering.

Invitasjon til desse fjosmøta kjem som SMS til deg når møtestader og -datoar er klare. Ta kontakt med oss om du ikkje får meldingar/SMS frå Fatland.

Fatland Jæren og Fatland Oslo

Produsentrådgiver Tore Oftedal
Mobil 96 94 61 81
Send e-post


Fatland Ølen

Produsentrådgiver Hilde K. Håland
Mobil 98 24 22 14
Send e-post