Siste nytt

1b2f9732-5727-4a98-85f7-b2001f2a3e60

Inkluderende arbeidsmiljø

Hos Fatland Jæren har de ansatte fra hele verden, mange i den internasjonale staben ved slakteriet har bosatt seg på Nord-Jæren.

Stig Inge Dalva er skjæreformann ved slakteriet til Fatland Jæren. Han mener det internasjonale arbeidsmiljøet er en styrke for å holde produksjonsnivået oppe. Mangelen på gode fagfolk er veldig synlig i denne bransjen også.

– Det er dessverre ikke så mange som ønsker å bli kjøttskjærere for eksempel. I mange land er det flere som har denne fagutdanningen og kan håndverket. Jeg har et inntrykk av at det stadig blir færre ungdommer her i landet som velger praktiske matfag, mener han.

Hos Fatland Jæren har de ansatte fra flere afrikanske land, Latvia, Litauen, Polen, Brasil, Moldova, Irland og Norge for å nevne noen.

Stig Inge Dalva (t.v) mener det internasjonale miljøet hos Fatland Jæren bidrar til å holde hjulene i gang. Her er han sammen med Aldomiro Da Costa fra Brasil. (Foto: Jenny Henriksen Leite)
Stig Inge Dalva (t.v) mener det internasjonale miljøet hos Fatland Jæren bidrar til å holde hjulene i gang. Her er han sammen med Aldomiro Da Costa fra Brasil. (Foto: Jenny Henriksen Leite)

– Før koronaen kom hadde vi mange kjøttskjærere fra Irland. I koronaperioden ble det litt vanskeligere for de å reise så mye, da valgte heldigvis mange fra Irland å bli værende. Flere av disse har bosatt seg her med familien, andre velger fremdeles å jobbe kveldsskift og reiser hjem til Irland i helgene.

– Vi er helt avhengig av denne hjelpen for å få alt til å gå rundt, slår Dalva fast.

Skryter av jobben

Haval Salim fra Irak har jobbet med pakking og registrering hos Fatland Jæren de siste syv årene. Med hele 23 år i Norge ser han på seg selv som nordmann og har bosatt seg i Sandnes med familien sin.

– Det gikk ikke lenge før Haval fikk fast jobb siden han viste seg å være så dyktig. Han gjør en imponerende jobb på en av de tøffeste oppgavene vi har, sier Dalva.

Haval Salim fra Irak har jobbet hos Fatland Jæren de siste
syv årene og er veldig godt fornøyd med arbeidsgiveren.
(Foto: Fatland Jæren)

Haval selv er glad for jobben han har fått ved slakteriet og skryter av arbeidsplassen sin.

– Jeg gleder meg aller mest til å samarbeide og hjelpe andre på jobb. Og vi har en veldig god ledelse, forteller Haval når han forteller om hva som er viktigst for han på jobb.

Søker folk

Det blir mye engelsk i hverdagen hos Fatland Jæren, selv om kommunikasjonen går på flere språk. Det viktigste er at alle forstår hverandre på en god måte. Det er viktig både sosialt og med tanke på sikkerhet, mener Dalva. Fatland tilbyr brakker som et alternativt bosted for de som ønsker å bo ved slakteriet en kortere periode eller ønsker å teste ut om jobben er noe for de.

– De fleste prøver raskt å finne leilighet i lokalsamfunnet, der hjelper vi gjerne med å komme i kontakt med aktuelle utleiere.

Arbeidstiden ved slakteriet er fra kl. 6 på morgenen til kl. 14 på ettermiddagen, da trenger ingen å sitte midt i rush-trafikken på vei til eller fra jobb. Stig Inge Dalva er alltid på leit etter gode fagfolk.

– Dette er en veldig interessant jobb, og ikke minst er det en jobb der du får jobbe fysisk hele dagen. Vi som jobber med å skjære kjøtt brenner også for norsk mat, vi ønsker å vise fram den fantastiske kvaliteten som norsk kjøtt har. Det er viktigere enn noen gang å heie på norsk matvareproduksjon, mener han.

Andre saker