Siste nytt

DSC08058

Trenger ny generasjon slaktere og kjøttskjærere

Marcus Milwertz Madland mener jobben som slakter er både utfordrende og givende. Nylig tok han fagbrev hos Fatland Jæren, og etterspørselen etter flere som ham er stor over hele landet.

Den nyutdannede slakteren mener flere bør få øynene opp for slakterfaget.

— Slakterfaget kan være en utfordrende jobb både fysisk og psykisk. Det kan være greit å være forberedt på.  Samtidig, er man utholdende og har tålmodighet, er det en veldig kjekk jobb.

Det var ikke selvsagt at han skulle velge slaktervegen.

Umiddelbart tilbud om lærlingplass

— Jeg skulle egentlig bli advokat, men så hoppet jeg ut av videregående. Da jeg hadde hatt jobb her på Fatland som ferievikar, tok jeg en telefon og spurte om de hadde noe midlertidig. Jeg fikk beskjed om å komme og ta et møte. De hadde ikke noe midlertidig, men jeg ble tilbudt læreplass!

Han tok muligheten og har over de siste fire årene gått gjennom et såkalt «utvidet læreløp» med all opplæring frem mot fagprøve hos Fatland. Han syns tiden har gått utrolig fort.

— Det har vært en veldig kjekk og spennende læretid. Det har selvsagt også vært dårlige dager, men det har du uansett hva du holder på med.

Han framhever miljøet på arbeidsplassen og folkene som har veiledet ham.


Marcus Milwertz Madland valgte en utradisjonell veg inn i slakteryrket.

Tett oppfølging

— Jeg har hele tiden hatt folk som har fulgt meg opp. Oppfølging og opplæring har vært veldig bra. Under fagprøven gikk jeg gjennom alle stasjonene i kjøttskjæreravdelingen. Jeg gjorde kort og godt jobben min og det gikk veldig fint.

Daniel Fosse er avdelingsleder på slakteriet på Jæren og er svært fornøyd med den nyutdannede slakteren.

— Han er en av to gutter som kom inn fra sidelinjen og som ikke har fulgt det ordinære skoleløpet. De kom inn som voksenlærlinger og vi er veldig stolte over at de fikk resultatene bestått og meget godt bestått, sier Fosse.

Samtidig ser han at rekruttering av lærlinger er en generell utfordring i kjøttbransjen.


Avdelingsleder ved slakteriet ved Fatland Jæren, Daniel Fosse, ser at lærlingutfordringen strekker seg utover hele den norske kjøttbransjen.

Mangelen størst blant kjøttskjærerne

— Hos anleggene våre i Fatland tar vi imot lærlinger i tre fag, industriell matproduksjon, kjøttskjærerfaget og slakterfaget. På Jæren har vi alle tre faggruppene og i år har vi hatt fire lærlinger i slakterfaget.

I industriell matproduksjon har de åtte lærlinger inne og flere av dem er folk som har jobbet ved slakteriet i mange år. Mangelen på lærlinger er størst i kjøttskjærerfaget.

— I kjøttskjærerfaget har vi ikke hatt lærlinger på noen år og det skulle vi gjerne ha hatt. Det er viktig både for å bevare faget, men det er også trygge yrkesretninger for ungdommene. Vi ser mangelen på arbeidskraft og lærlinger over heile linja i kjøttbransjen.

Stig Inge Nordbø Dalva er avdelingsleder skjæring i Fatland og peker på flere forsøk på rekruttering.

— Vi har omtrent 32 kjøttskjærere for øyeblikket, men har ikke hatt lærlinger som har fullført løpet. Vi har gjort flere forsøk på rekruttering, men det har ikke vært enkelt. Det er for liten interesse, men samtidig har vi gjerne vært for dårlige til å promotere faget.

Til nå har behovet innen kjøttskjærerfaget blitt dekket av utenlandsk arbeidskraft, men tidene endrer seg.


Stig Inge Nordbø Dalva, avdelingsleder skjæring ved Fatland Jæren, ønsker flere lærlinger med på laget.

Nedgang i utenlandsk arbeidskraft

— Vi har i utgangspunktet hatt god tilgang på utenlandsk arbeidskraft, men nå begynner det å bli vanskeligere på grunn av svak kronekurs. Gjestearbeiderne våre er stort sett fra Polen, Brasil, Irland, Kroatia og Tyskland. Over hele Europa, men flere drar hjem nå.

Fosse og Dalva ønsker å spre mer kunnskap om fagene og har blant annet besøkt de videregående skolene som tilbyr de aktuelle linjene, som Bryne og Jåttå.

Vil bidra til økt kunnskap

— Vi hadde også nylig besøk av Fagsafari, som formidler informasjon om utdanning og veger inn i ulike yrkesfag. Sammen med dem har vi laget en film som skal bidra til å promotere fagene, og særlig kjøttskjærerfaget, forteller Fosse.

Dalva åpner også gjerne opp slakteriet for besøkende.

— Vi må bidra til å spre kunnskap om fagene. Det ser vi ofte, at folk ikke vet så mye om hva en kjøttskjærer gjør. Vi hadde for eksempel en skoleklasse her på besøk i går, der de ble veldig overrasket over hvor fort det gikk.

Han er selv utdannet kjøttskjærer og har ikke angret på yrkesvegen.

— Det er en sikker jobb etter utdannelse og et yrke som aldri vil gå av moten. Kjøttskjærere vil det alltid være behov for, i hvert fall innen storfe. Det er også god lønn, og trygge jobber. Selv om det er en fysisk hard jobb, så er det også en teknisk jobb. Det er gøy å lære all anatomien og spennende å se alle de gode kjøttstykkene som du kan legge fram for forbrukerne.

Andre saker