Siste nytt

IMG 3139

– Bærekraftig mat er norsk og kortreist

– I diskusjonen om bærekraftig matproduksjon må vi framheve den norske bonden, og sørge for at bøndene har gode rammevilkår, sier Vidar Fatland, konsernsjef i Fatland AS.

Konsernsjefen har nylig kommet hjem fra Arendalsuka, hvor han møtte store deler av matvarebransjen. Sesjonen «Hvordan kombinerer vi utslippskutt i matproduksjonen med lønnsomme bedrifter?» arrangert av NHO Mat og drikke, tok opp bærekraftig matproduksjon. Sammen med resten av den fullsatte salen, fulgte konsernsjefen panelsamtalen med stor interesse.

– Arendalsuka samler alle bransjer, og overalt er bærekraft det store temaet. Alle diskuterer hvordan man kan gjøre ting bedre, sier Fatland.

Gode vilkår skaper handlingsrom
For å få til bærekraftig matproduksjon, mener han at vi først og fremst må se i egen bakgård.

– Norsk landbruk er bærekraftig. Den mest bærekraftige maten er kortreist. I denne diskusjonen må vi framheve den norske bondens avgjørende rolle, og sørge for at bøndene har gode rammevilkår, forklarer Fatland.
Det skaper et større handlingsrom for utvikling. Å utnytte hele dyret større grad, er noe Fatland AS er opptatt av.

– Matsvinnet må reduseres, det var også noe som kom opp under panelsamtalen til NHO, sier konsernsjefen.

Én energisone
I NHO Mat og drikkes panel stilte både næringsliv og politikk, ved blant andre stortingsrepresentant Roy Steffensen. Fra scenen trakk Steffensen fram Fatland AS som eksempel på bransjens utfordringer med svært høye strømpriser.

– Strømprisene får konsekvenser for produksjonen vår. Det er viktig for oss at politikerne ser at vi trenger én energisone i hele landet med samme strømpris, ikke fem. Det må være like rammebetingelser uansett hvor i landet maten produseres, sier konsernsjef Fatland.

Andre saker