– Vi setter opp prisen og gir noe reelt tilbake til bonden, sier daglig leder i Fatland, Ove Malvin Knutsen.
Både Fatland og resten av bransjen ønsker å dempe presset i markedet og unngå overskudd og innfrysing til høsten. Men selv om det oppfordres til slakting i juli, tilbyr de andre aktørene ingen økonomiske tiltak.
– Når vi ber bonden slakte tidligere, følger vi det opp med en konkret håndstrekning. Det skal lønne seg å bidra til bedre balanse i markedet, sier Knutsen.
Fra og med 30. juni øker Fatland storfeprisen med 2,70 kroner per kilo. Det gjelder alt storfe – og kan bety opptil 1000 kroner ekstra per dyr.
Tiltaket er nødvendig for å sikre god tilgang i en periode med høyt salg og sesong for råvarer.
– Vi har stort behov for norsk ferskt storfekjøtt til våre kunder i både dagligvare og industri. Samtidig ønsker vi å unngå å fryse inn dyr igjen til høsten, slik prognosene nå tilsier, sier Knutsen.
Fatland har gjort en betydelig innsats for å tømme fryselageret.
– Nå jobber vi videre for å hindre at det fylles opp igjen. Kvalitetskjøtt fra norske bønder fortjener å bli servert ferskt.
Fatland understreker at bønder i dag har stramme rammevilkår og må gjøre krevende økonomiske vurderinger i hverdagen.
– Når produsenter blir bedt om å endre planene sine, må det følge med et insentiv. Det er vårt ansvar å bidra til at markedet fungerer – uten at bonden sitter igjen med regningen. Tiltaket vi nå lanserer er både rettferdig og nødvendig, sier Knutsen.
Innmelding Fatland Oslo: 46 70 60 55
Innmelding Fatland Jæren: 97 97 21 20
Innmelding Fatland Ølen: 97 98 55 22
Publisert 17.06.2025 kl 14:46
Oppdatert 18.06.2025 kl 11:08