Mattilsynet skjerper kontrollen av klubbmerking
Gode griseprodusent - dette er viktig!
Det er et krav om at alle dyr som sendes til slakt skal kunne identifiseres og være sporbare.
Målet med merkingen er å sikre at all kjøtt kan spores på en forskriftsmessig og kvalitetsmessig måte i samsvar med Matkjedeinformasjon (MKI).
Mattilsynet kasserer gris uten riktig klubbmeriking og som dermed ikke kan spores rett leverandør.
For å unngå unødvendige kassasjoner og tap, er det avgjørende at dere gjennomgår rutinene og forsikrer om at all leveringsklar gris er korrekt merket.
Viktig å huske:
- Klubb/skinkemerk/tatover alle gris i god tid før levering.
- har du erfart at glipp kan skje - gjennomgå rutinene slik at det blir 100% rett
- Alle dyr som sendes til slakt må kunne identifiseres og være sporbar.
- Gris som ikke kan spores til leverandør, blir kassert
Klubbemerking detaljer:
- Klubbing skal gjøres 14 dager før levering
- Merk grisen på den flateste delen av skinka, på begge sider (ikke oppe på ryggen, eller på bog/nakke). Slå kun én gang på hver skinke. Dette gjelder også for purker. Sjekk at du har fått merket alle grisene som skal slaktes et par dager etter selve merkingen – lag gjerne en rutine for å merke all grisen i bingen
- Bruk ren klubb, vask den etter bruk
- Sjekk tallene på klubben, bytt ut skadde tall
- Tallkombinasjonen dyppes i sverte mellom hver gris
- Merk grisen på den flateste delen av skinka
- Fjern irrelevante tall (f.eks., 3 tall fra Noroc) fra klubben
- Merk grisen i god tid før levering for å unngå bloduttredelser i kjøttet
- Husk at dere får alt utstyr, klubbe, tall og sverte, gratis av Fatland
Publisert 04.03.2024 kl 08:45
Oppdatert 31.07.2024 kl 09:55