Siste nytt

Bäuerin füttert Tiere wie Schwein und Kuh auf dem Bauernhof

Fugleinfluensa: Nå er hobbyhøns på gården høyrisiko

Det er påvist fugleinfluensa i flere villfuglarter i Rogaland, og det er nå høy risiko for at fugleinfluensa kan smitte fra villfugl til tamme fjørfe. Hvis du har hobbyhøns i tillegg til den ordinære husdyrproduksjonen, vil det kunne få store konsekvenser hvis hønene dine blir smittet med fugleinfluensa. Konsekvensene vil ramme fjørfebesetningene som ligger i nærheten av deg, og det vil også kunne føre til at du ikke får flytte dyr fra egen gård.

Fugleinfluensa er en svært dødelig og veldig smittsom fuglesykdom. Hvis det påvises smitte hos tamme fjørfe, kan Mattilsynet derfor sette i gang veldig strenge tiltak og Mattilsynet kan opprette soner på en radius opptil 10 km. Innenfor sonen vil det være strenge regler for alle dyrehold som har fjørfe, enten som hobby eller kommersielt. I disse dyreholdene vil det være forbudt å flytte alle typer dyr inn eller ut. Får du fugleinfluensa på hobbyhønene dine, vil du altså ikke kunne sende grisen din til slakt uten videre.

Hele Sør-Norge fra Trøndelag og sørover er definert av Mattilsynet som høyrisikosone for fugleinfluensa. Risikoen for smitte med fugleinfluensa fra ville fugler til tamme fjørfe vurderes som svært høy og alle hobbyfjørfehold skal derfor registrere seg hos Mattilsynet og alle fugler skal inn under tak. Driver du med husdyrproduksjon og har hobbyfjørfe i tillegg, bør du derfor vurdere om det er riktig å ha disse hønene nå som det er høy risiko for fugleinfluensa. Hvis du allikevel vil fortsette å ha hobbyfjørfe, er det viktig at disse nå holdes inne, at du registrerer deg hos Mattilsynet, at villfugl ikke får tilgang til fuglenes mat eller vann og at du passer på at møkk utenfra ikke dras inn til fuglene. Hvis du ikke er trygg på smittevernet hos hobbyhønene dine, bør du vurdere om det er verdt å ta den ekstra risikoen.

Skrevet av:

Ida Mathisen

sjefveterinær hos Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

M: +47 969 15 315

Andre saker