Siste nytt

DSC09345

Med lidenskap for sau

– Jeg er så glad i sau at det av og til er vanskelig å innse at ikke alle andre brenner like mye, sier Solveig og ler.

På et hotellrom på Østlandet tar rådgiveren en kort pause mellom produsentmøter. Solveig elsker å snakke om sau – om dyrevelferd, drift, avl og gleden ved å møte bøndene Fatland samarbeider med. Hun beskriver rollen som rådgiver som både variert og meningsfull.

– Kontorplassen ute i fjøset slår kontor med skjerm og mobil hver eneste gang, sier hun med et smil.

Nært på folk og dyr

Hun er tydelig på at mange bønder trenger noen å snakke med – både faglig og personlig.

– Behovene er ulike, men alle trenger en samtalepartner. Vi snakker ofte om økonomi, forbedringspotensial og dyrevelferd. Noen ganger er det praktiske ting – andre ganger ser vi at noen strever, og da må vi stoppe opp og følge opp.

Nylig besøkte hun en bonde som trengte hjelp med sauekontrollen.

– Han sa han aldri hadde hatt rådgiverbesøk fra Fatland. Det måtte vi gjøre noe med. Det ble både nyttig og hyggelig.

Solveig omtaler rådgiverrollen som en blanding av fagperson, motivator – og noen ganger psykolog.

Optimist og saueentusiast

Med utdanning i agronomi, matkultur, ledelse og økonomi, har Solveig tro på at sauenæringen også har en fremtid.

– Økonomien er bedre enn før, men marginene er fortsatt små. Jeg tror mye handler om å jobbe godt med det grunnlaget man har, og hente ut det som er mulig. Det krever innsats.

Hun mener mange kunne fått bedre økonomi uten å måtte jobbe ved siden av, særlig hvis de får opp produksjonen litt og gjør smarte grep.

– Det handler ikke alltid om hvor mange dyr du har, men hvordan du driver. En med 150 sau kan gjøre en bedre jobb enn en med 25 – og omvendt.

Gård og rådgivning i praksis

På Solheim Gard i Sandnes driver hun selv med omtrent 35 vinterfora sauer. Flokken er mangfoldig – med både blæset sau, Fuglestadbrogete, pelssau, villsau og Norsk kvit sau.

– Det handler om nysgjerrighet og faglig interesse. Jeg vil forstå de ulike rasene, og få innsikt i hverdagen til de bøndene jeg møter.

Hun er også over gjennomsnittet glad i ull.

– Jeg spinner faktisk mitt eget garn med rokken. Da kan man virkelig snakke om hjemmelaget genser!

Tilbake i Fatland

Solveig har levert til Fatland gjennom store deler av karrieren. I 2022 ble hun oppringt av daglig leder ved Fatland Jæren som lurte på om hun kunne tenke seg rollen som rådgiver.

– Jeg ble nesten irritert – jeg trivdes så godt der jeg var! Men jeg hadde jo tenkt i mange år at om jeg skulle bytte jobb, måtte det bli Fatland. Nå kombinerer jeg rådgiverrollen med jobben hos Dalane Innkjøpslag.

I tillegg driver hun Lammehjelpen 24/7, en lukket Facebook-gruppe for sauenæringen der bønder deler spørsmål og erfaringer. Solveig er en aktiv bidragsyter, gjerne også på natten hvis hun selv venter på ei som skal lemme.

– Her får alle svar – og fellesskapet er gull verdt.

Fellesskap og framtid

Hun har tro på kunnskapsdeling, men også på støtte og omsorg mellom bønder.

– Vi må bli flinkere til å ta vare på hverandre. Er det en kollega du ikke har sett på en stund – ring. Ta en prat. Lytt.

Solveig peker på at tiltak som «Bondens nettverk» blir viktig fremover. Samtidig er hun spent på hvordan nye krav, særlig rundt dyrevelferd og digitalisering, vil påvirke næringen.

– Jeg er redd vi mister noen produsenter, spesielt de med mindre besetninger. Men vi må løfte hverandre og finne løsninger som gjør det mulig å henge med – uten at motet forsvinner.

– Sauen er fantastisk. Den utnytter utmarksbeite og gir oss kortreist mat. Uten den gror landskapet igjen. Alt henger sammen.

Andre saker