Holdvurdering er til stor hjelp for å plukke ut rett slaktelam til rett tid. Og har du først lært deg holdvurdering, vil du ha glede av kunnskapen også resten av året!
Holdvurdering er like aktuelt uansett hva sauehold man har. «Alle» kan, og bør lære seg å vurdere holdet på egne dyr. Kunnskap om sauen sine kroppsreserver er kanskje den faktoren som spiller mest inn på resultatet om høsten, så dette er noe alle bør sette av tid til.
I denne teksten vil du lære mer om holdvurderings-skala, hvordan man holdvurderer i praksis og hva som er av betydning for lammet sin tilvekst.
Holdvurdering er en metode for systematisk å vurdere sauen eller lammet sin kondosjon og kroppsreserver.
Utgangspunktet er en vurdering av fettlaget 3 punkter på dyret, rett bak siste ribbein.
Holdvurderings-systemet er basert på 6 hovedgrupper, som igjen deles opp i halve poeng.
Holdklasse 0 er nær ved å dø. Det er ikke mulig å kjenne muskler eller fett mellom bein og skinn.
Når ulla er relativt kort, får man et brukbart inntrykk av holdet ved å sjå på lamma, men for å kunne bedømme holdet mer nøyaktig, må man kjenne på de.
Kjenn på torntappene og tverrutvekstene på ryggen, bak siste ribbein.
Gjennomføring:
Det kan være til god hjelp å skrive ned hva man «tror» lammet slakter seg som. Sammenligne med slakteoppgjøret når det kommer i mittfatland, eller på avrekningen. Lammeslakttilskuddet fra staten i dag 450 kr per lam for alle lam i slakteklasse O+ eller bedre. For et lam på 18 kg utgjør tilskuddet 25 kr per kg!
Ved å holdvurdere kan man oppdage avvik i flokken og kan sette inn tiltak på et tidlig tidspunkt.
På et ordinært friskt NKS- og spællam kan man forvente en daglig vår og sommertilvekst på 300 gram per dag. Dette tilsvarer omtrent 120 gram slakt per dag.
Det er sterk sammenheng mellom lammet sin tilvekst de første leveukene og høstvekten. Tapt tilvekst om våren kan ikke erstattes gjennom sommeren, slik at høy vårtilvekst er avgjørende for at lam skal være slaktemodne tidlig høst.
På et ungt lam vil tilveksten bestå mest av bein og muskler mens en aukande andel av tilveksten vil bestå av feitt når dyret nærmer seg slakte-vekta. Tilvekstevna avtar etter hvert som lammet blir eldre. Når lammet har avleira passelig mengde fett (2- til 3-) er det slaktemodent. Hvor tungt et lam kan bli uten at det avleirar mer fett enn dette, er bestemt av arv, miljø og kjønn:
Over viser en tilvekstkurve med forventet tilvekst hos et friskt lam. Utgangspunktet er at lammet er snaue 5 kg ved fødsel. Med en tilvekst på 300 gram per dag, vil vekstkurven se slik ut. I løpet av 150 dager skal lammet ha lagt på seg 45 kg levende vekt, dvs 45 kg + 5 kg = 50 kg haustvekt. Man kan forvente at alle lam har en slakteprosent på 40-42 %.
En tommelfinger-regel: Levande vekt delt på 2, minus 5 kg = slaktevekt.
Eksempel: Levande 45 kg/2 = 22,5 kg – 5 kg = 17,5 kg