Siste nytt

IMG 1735 (1)

52 år bak rattet

Jan Bjørkhaug (70) har jobbet som sjåfør i Fatland i hele 52 år. Nå blir han pensjonist.

Faktisk har han enda et år bak seg i Fatland-systemet. Sandeidsbuen var nemlig ikke mer enn 17 år da han første gang fikk jobb i Fatland.

– Den gangen var Fatland lokalisert i Sandeid og jeg fikk jobbe på avdelingen for skinn og innmat. Jeg likte jobben godt og da jeg ble 18 år var veien til å bli sjåfør kort, forteller Jan.

– Jeg har alltid likt biler og kjøring, det er ekstra kjekt når jeg kan kjøre langt.

Det ble starten på en 53 år lang karriere i Fatland, et konsern der han har trivdes på jobb hver eneste dag. Kjøringen er variert, og han har vekslet mellom å kjøre dyrebil og container med blant annet slam, flis, ull og tre-avfall.

Lang karriere

– I mange år kjørte jeg mye til Oslo og hentet blant annet livdyr som skulle vestover. Mange ganger stoppet vi i Telemark for å ta med oss noe, og jeg ble glad i bøndene og regionen der. Nå er det stort sett bare i Telemark jeg kjører, sier Jan.

– Her er jeg godt kjent, mange av bøndene ringer direkte til meg når det er noe. Jeg vet også ofte hvor de er hvis de ikke er hjemme når jeg kommer, forteller han og ler.

Vil savne miljøet

Jan har stor respekt for bøndene og landbruket som næring. Han er glad i dyr, og har alltid hatt stor respekt for den viktige jobben det er å frakte levende dyr frem på en trygg og dyrevennlig måte.

– Nå håper jeg landbruksoppgjøret blir bra for bøndene, slik at vi unngår at stadig flere legger ned. Det blir veldig spennende disse dagene fremover med forhandlinger, men vi må være optimister også.

Han er klar på hva han kommer til å savne mest når han blir pensjonist.

– Jeg kommer til å savne bøndene, kjøringen og kollegaene aller mest. Det har vært veldig mange fine opplevelser langs veien disse årene, så det er vanskelig å trekke frem noen spesielle minner. Men på vinterdagen over Haukeli har jeg alltid dyrene i bakhodet, da håper jeg alltid vi slipper vinterstengt vei og en omvei rundt Sørlandet.

Hverdag som bestefar

Hverdagen som pensjonist er han litt usikker på hvordan blir, men er ganske sikker på at han ikke blir arbeidsledig.

– Jeg har allerede fått spørsmål om å være ringesjåfør, så det vil sikkert bli litt kjøring også fremover. I tillegg så er jeg glad i å styre med hagearbeid og gleder meg til å få mer tid sammen med barn og barnebarn i Sandeid, forteller den spreke 70-åringen.

Andre saker