Fatland har nå sin ull inn i svanemerkede klær – gjennom samarbeidet med den norske ullpioneren Devold.
Det betyr at ullen fra Fatland møter kravene som Devold stiller for å kunne oppnå det nordiske Svanemerket, ett av verdens strengeste miljømerker for tekstilproduksjon.
– Vi er stolte over å hjelpe sterke partnere som Devold med å oppnå Svanemerket. Dette er et resultat av mange års målrettet arbeid, sier Anders Nertoft, daglig leder i Fatland Ull, Hud og Skinn.
Norsk ull – nordisk merke
Ullen fra Fatland er nå en del av Devolds aller første svanemerkede ullplagg. Lisensen ble innvilget før jul, men ble holdt tilbake inntil produktene var klare for butikk.
– Dette er ikke en kampanje eller en pilot, men en varig omlegging av hele produksjonen, sier Trude Ertresvåg, bærekraftsdirektør i Devold.
Bondens rolle i det store bildet
Bak hver ulltråd ligger det dedikerte bønder og generasjoner med kunnskap. Uten deres innsats hadde ikke dette vært mulig. Det er bøndene som sørger for god dyrevelferd, klipping til riktig tid og kvalitet i råvaren – lenge før ullen når stegene for ullprosessering til garn, og strikking og sying i fabrikken til Devold.
– Dette er virkelig deres fortjeneste også. Bøndene gjør en avgjørende jobb, og det fortjener å bli løftet fram. Det er de som starter verdikjeden, med respekt for både dyr og natur, sier Nertoft.
Fatland håndterer rundt 25 prosent av all norsk ull, med hovedvolum fra Vestlandet – et område kjent for både værhardt landskap og førsteklasses ull.
Fra gård til fabrikk
Fatland samler inn, sorterer og klargjør ullen før den vaskes i England. Når den er renset, tar Devold over. Ullen spinnes og farges hos europeiske samarbeidspartnere før den blir til ferdige plagg på Devolds fabrikk – med over 300 ansatte.
– Vi kjenner folkene, garnet og sømmene. Det gir full kontroll og gode resultater, sier Ertresvåg.
Ekte norsk ull – hele veien inn i garderoben
For Fatland og Devold handler Svanemerket ikke bare om miljømerking – men om å vise at norsk ull og norske bønder har en naturlig plass i framtidens tekstilindustri.
– Det er flott å vite at ullen fra bøndene går hele veien fra fjøset til ferdige, svanemerkede plagg. Det gir mening – både for oss, og forhåpentlig for dem som går med klærne fra Devold, sier Nertoft.
Og for Ertresvåg, som selv er fra Vindafjord, varmer det litt ekstra:
– Ull fra Fatland gjør genseren bittelitt varmere – i hvert fall for oss vestlendinger.
🐑 Hva betyr det at ull er svanemerket?
Bærekraftig produksjon: Ullen må komme fra kilder med høy dyrevelferd og bærekraftig drift.
Miljøkrav i hele prosessen: Alle ledd i verdikjeden – fra vask, spinning, farging og etterbehandling – må oppfylle strenge miljøkrav.
Ingen farlige kjemikalier: Forbud mot miljø- og helseskadelige stoffer som tungmetaller, formaldehyd, ftalater osv.
Lang holdbarhet og kvalitet: Produktene skal ha høy slitestyrke og funksjon, som bidrar til lavere forbruk over tid.
Tredjepartsverifisering: En uavhengig instans godkjenner og følger opp at kriteriene blir fulgt.
Om Svanemerket:
Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, opprettet av myndighetene for å gi forbrukere og innkjøpere troverdig miljøinformasjon. Svanemerket er en helhetlig merkeordning som vurderer alle relevante miljø- og klimaproblemer i livssyklusen. Bare
varer og tjenester som oppfyller ambisiøse krav til klima, kjemikalier, naturmangfold og sirkulær økonomi blir sertifisert.