Siste nytt

IMG 1731

Stor oppmerksomhet rundt ny røyke- og kokemaskin

26. april hadde Fatland Ølen besøk av en delegasjon fra selskapet Fresh Mark fra Ohio, USA. Hovedattraksjonen ved besøket var den nye røykelinjen som ble installert ved slakteriet i fjor.

– Vi fikk på plass en ny røyke- og kokelinje i april i fjor. Målet var en effektivisering av baconproduksjonen vår og maskinen er av sitt første slag i verden. Det har ført til mye oppmerksomhet, forteller Inge Fatland.

Den nye linjen kostet 45 millioner kroner og ble levert av det svenske firmaet Protec. På grunn av størrelsen og tiden det tar å montere den opp, kan ikke linjen vises frem på salgsmesser, og Fatland Ølen er per nå det eneste utstillingsvinduet for maskinen.

– Protec har salgsfolk over hele verden og Fresh Mark som produserer bacon, har nå bestilt maskin nr 2. De kom i høst for å se på maskinen, og etter de bestemte seg for å bestille en selv, var de nå på nytt besøk med egne teknikere for å se over den en gang til, sier Fatland.

Amerikanerne er ikke de eneste som har reist til Ølen for å ta maskinen i nærere øyesyn.

– Vi har hatt flere selskaper som har vært interesserte i å komme for å se, men på grunn av pandemien har vi måtte begrense besøkene. I november hadde vi likevel noen grupper fra Mexico, Østerrike og Holland på visitt.

At maskinen har vært en god investering, er det ingen tvil om.

– Tidligere produserte vi rundt ti tonn bacon på en dag. Nå produserer vi 27 tonn og trenger langt lavere bemanning. Nå er det nok med to personer til å holde maskinen i drift. I tillegg er maskinen et viktig ledd i sous vide-satsningen vår. Vi ønsker å bli bedre på dette segmentet og denne maskinen kan brukes til både røyking og koking. Per nå produserer vi bacon på dagtid og sous vide-produkter på nattestid, da de skal koke opp til seks timer. Maskinen kjører 24 timer i døgnet og det er en stor effektivisering. I tillegg har maskinen fungert helt utrolig bra fra starten. Det er sjelden man opplever med en prototype, forteller Fatland fornøyd.

Andre saker