Klipp sauen mens det ennå er 6-8 uker til lamming. Sørg for nok hjelpegrinder og arbeidsfolk når saueklipperen kommer på tunet, slik at klippinga skjer smidig og greit.
Når me håndterer sauen i forbindelse med klipping er det praktisk å sjekke klauvene samtidig. Skjær klauvene ved behov!
Når sauen nå skal bli stor og tung fram mot lamming er det viktig med «gode sko»
Les meir:Klauvstell og klauvsjukdommer (Animalia)
Rett gruppering etter klipping sørger for at alle dyr for dekket sitt behov. Ta derfor hensyn til antall lam, alder, hold og helse ved grupperinger og fòrrasjon. Husk at sauen ikke er ferdig utviklet før toårsalderen, og krever nok mat og plass for å kunne produsere melk og foster i tillegg til å utvikle egen vekst.
Sauen trenger meir plass når den nærmer seg lamming. Organiser puljene slik at sauer med mange foster har nok plass til å kunne stå lenge nok med forbrettet, og ligge lenge nok for å avlaste bein og klauver.
Fosterveksten er størst dei siste 6-8 ukene før lamming. I denne perioden utvikler juret seg til å produsere den viktige råmelka. Det er derfor viktig at sauen får dekket næringsbehovet sitt i denne viktige tida.
Prioriter godt og smakelig grovfôr i rikelige mengder i denne perioden og gi anbefalte kraftfòrrasjoner ut i fra bl.a lammetall og grovfôrkvalitet.
Målet med fôring fram mot lamming er å redusere tap av hold så godt som mulig. Ein sau i godt og stabilt hold har bedre forutsetninger til å fø lamma sine godt!
I takt med fosterutvikling øker sauen sitt behov for væske. Reint vatn er viktig året rundt , men spesielt i høgdrektigheten. Pass på at:
Vaksiner flokken to veker før lamming, avtal med din dyrlege.
Når sauen er høgdrektig er ofte immunforsvaret lavt. Dette kan bidra til gode vekstvilkår for parasitter som ligger i dyra. Avføringsprøver i denne perioden kan derfor gi god kartlegging av parasitt-status i flokken, og dermed være til god hjelp i planleggingen av rett parasitt-behandling.
Ingenting er meir lærerikt enn faglige diskusjoner som bygger på egne erfaringer. Det er derfor alltid lurt å oppsøke fagmøter eller arrangement der fleire sauebønder møtes. Vi i Fatland har også alltid ønske om å bidra - ta gjerne kontakt!
Publisert 14.02.2020 kl 10:29
Oppdatert 20.11.2023 kl 11:56