Vår historie og verdier

Fatland er en familieeid matprodusent med røtter tilbake til 1892. I dag er vi et av Norges største kjøttkonsern. Hver dag sørger vi for millioner av måltider til hele landet. Det får vi til sammen med 5 000 bønder og nesten 1 000 ansatte.

Person som står med en ku i åpent landskap

Vi produserer mat til flere million nordmenn hver dag. Sammen med norske bønder jobber vi for trygg mat, god dyrevelferd og lavere klimaavtrykk.

Vi arbeider for trygg matproduksjon og jobber hver dag for å ivareta mennesker, dyr og natur.

Vi sikrer at all mat som forlater Fatland er trygg, sporbar og av høy kvalitet – fra beite til bord. Gjennom tett samarbeid med bonden og strenge rutiner i alle ledd sørger vi for at forbrukeren kan stole på produktet de får i butikken. Åpenhet, kontroll og kvalitet står alltid i sentrum.

Mer om mattrygget →

Når bonden har det bra, har dyra det bra. Vi setter bondens trivsel, trygghet og faglige støtte først. Gjennom personlig rådgivning, fagkompetanse og lav terskel for hjelp, legger vi til rette for gode arbeidsforhold, bærekraftige valg og en mer forutsigbar hverdag i landbruket.

Mer om dyrevelferd →

Fatland er tuftet på familieverdier – nærhet, tillit og stolthet. Som familieeid selskap verdsetter vi de nære relasjonene mellom ansatte, bønder og samarbeidspartnere. Det sterke fellesskapet og engasjementet har preget Fatland i generasjoner, og driver oss videre inn i framtiden.

Vår historie →

Bærekraft handler for oss om mer enn klima – det handler om mennesker, dyr og natur. Vi jobber målrettet for å redusere utslipp, sikre ansvarlig ressursbruk og ta vare på norske beiteområder. Sammen med bonden bygger vi et mer robust landbruk for framtiden.

Mer om bærekraft →

Skulder ved skulder med bonden.

Som bonde står du aldri alene hos Fatland. Våre rådgivere kjenner hverdagen din og følger deg tett. Sammen står vi skulder ved skulder, med trygghet, kunnskap og støtte når du trenger det.

To personer står ute med et sauedyr mellom seg, omgitt av gress.

Vår historie

1892

1892 -

Starten i Vikedal

Rasmus Fatland begynner med slakting og kjøtthandel, og legger grunnlaget for det som senere blir Fatland-konsernet.

1947

1947 -

Familiebedriften vokser

Sønnen Severin Fatland overtar driften i Sandeid og bygger opp virksomheten sammen med neste generasjon.

1974

1974 -

Nytt slakteri i Ølen

Fatland etablerer nytt og moderne slakteri i Ølen – som fort blir Norges største privateide slakteri.

1980

1980 -

1980-tallet

Vekst og oppkjøp

Fatland kjøper flere slakterier i Bergen, Oslo og på Jæren, og blir en nasjonal aktør.

1990

1990 -

1990-tallet

Nye selskaper og Skjeggerød

Oppkjøpet av Skjeggerød AS i Sandefjord styrker satsningen på foredling og samarbeid med dagligvarekjedene.

2000

2000 - 2020

Utvikling og bærekraft

Fatland moderierer anlegg, investerer i teknologi og løfter arbeidet med mattrygghet og bærekraft.

I dag

-

En av Norges største matprodusent

Fjerde generasjon Fatland driver selskapet videre - med nesten 1000 ansatte, og over 5000 bønder over hele landet.

Sauer samlet på eng med vegetasjon rundt

God dyrevelferd er grunnlaget for trygg mat og et godt landbruk. Hos Fatland handler det om hele reisen, fra beite til slakt, der strenge krav, kunnskap og tett samarbeid med bonden sikrer at dyra har det godt.

Om Fatland

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Fatland lager Norges mest solgte pinnekjøtt

Henriettes Pinnekjøtt Urøkt var Norges mest solgte pinnekjøtt i 2024, og i år venter Coop ytterligere salgsvekst av folkefavoritten.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.
Industri

Fra pizzaselger til salgssjef

Bjørn har snart jobbet tre år som salgsleder i Fatland. Han er engasjert når han snakker om marked, klima, mattrender og hva som kreves for å lykkes fremover. En utvikling gjør ham særlig urolig: Antallet bønder i Norge faller.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.
Kunder

50 år i bransjen: Fortsatt like engasjert og alltid tilgjengelig for kundene

For Roar Stentun har jobben som kjededirektør og salgssjef i Fatland blitt en livsstil.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.
Fatland

Den originale Fatlandgården

På gården til Severin Fatland startet historien som senere ble Fatland.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.
Fatland

Dette er Fatland

Dette er historien om Fatland fra oppstart til i dag

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Tansport til fjells: Dyrebilsjåfør Steffen Hagenes setter dyrene først

Bli med dyrebilsjåfør Steffen Hagenes når han frakter sauer til fjells på Vestlandet.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.
Småfe
Bonden

Med lidenskap for sau

For Solveig er sau både fag og lidenskap. Hun står tett på bøndene og bruker kunnskapen sin til å gi støtte, råd og inspirasjon i hverdagen.