Topp 10-råd før høydrektighetstiden


Vi i Fatland gir våre topp 10-råd i høydrektighetstiden.
1. Klipp sauen!
Klipp sauen mens det ennå er seks til åtte uker til lamming. Sørg for nok hjelpegrinder og arbeidsfolk når saueklipperen kommer på tunet, slik at klippingen går effektivt og ordentlig.
- Sauen kan med fordel stå uten mat 12 timer før klipping, men skal alltid ha tilgang til vann.
- Ha dyrene tørre ved klipping.
- Prøv å ha reine dyr. Unngå spon, vegetabiler og lort i ullen.
- Klipp de hvite sauene først. Rydd bort ulla før du går videre og klipper de fargede dyrene.
2. Pakk og send ulla
- Skill hvit og farga ull hver for seg, skill også gjerne rase for rase.
- Pakk feller for seg i egen papirsekk med skilleark mellom hver fell.
- Lår- og buk-ull i egen sekk, skilleark her er ikke nødvendig.
- Ta ut svarte flekker fra hvite feller.
- Ullen kan tape kvalitet og verdi ved lagring, levér derfor ullsekkene så snart som mulig.
3. Sjekk klauver og sørg for god klauvhelse!
Når me håndterer sauen i forbindelse med klipping er det praktisk å sjekke klauvene samtidig. Skjær klauvene ved behov!
Når sauen nå skal bli stor og tung fram mot lamming er det viktig med «gode sko»
Les mer: Klauvstell og klauvsjukdommer (Animalia)
4. Sorter flokken etter antall lam, alder, hold og helse
Rett gruppering etter klipping sørger for at alle dyr for dekket sitt behov. Ta derfor hensyn til antall lam, alder, hold og helse ved grupperinger og fòrrasjon. Husk at sauen ikke er ferdig utviklet før toårsalderen, og krever nok mat og plass for å kunne produsere melk og foster i tillegg til å utvikle egen vekst.
5. Ha nok plass i bingen
Sauen trenger mer plass når den nærmer seg lamming. Organiser puljene slik at sauer med mange foster har nok plass til å kunne stå lenge nok med forbrettet. De må også kunne ligge lenge nok til å avlaste bein og klauver.
6. Fòring av sauen fram mot lamming
Fosterveksten er størst de siste seks til åtte ukene før lamming. I denne perioden utvikler juret seg til å produsere den viktige råmelka. Det er derfor viktig at sauen får dekket næringsbehovet sitt i denne viktige tiden.
Prioriter godt og smakelig grovfôr i rikelige mengder i denne perioden og gi anbefalte kraftfòrrasjoner ut i fra blant annet lammetall og grovfôrkvalitet.
Målet med fôring fram mot lamming er å redusere tap av hold så godt som mulig. En sau i godt og stabilt hold har bedre forutsetninger til å føde lammene sine godt!
7. Nok vann
I takt med fosterutvikling øker sauen sitt behov for væske. Rent vann er viktig året rundt, men spesielt i høgdrektigheten. Pass på at:
- Vann og drikkekar er rent.
- Nok drikkepunkt i binger – inntil 30 dyr pr drikkepunkt.
- Drikkepunktene forsyner sauene med nok vann.
8. Vaksinering
Vaksiner flokken to uker før lamming, avtal med din dyrlege.
9. Avføringsprøver og snylterbehandling
Når sauen er høydrektig er ofte immunforsvaret lavt. Dette kan bidra til gode vekstvilkår for parasitter som ligger i dyrene. Avføringsprøver i denne perioden kan derfor gi god kartlegging av parasitt-status i flokken, og dermed være til god hjelp i planleggingen av rett parasitt-behandling.
10.Snakk og diskutèr med ein god sauekollega!
Ingenting er mer lærerikt enn faglige diskusjoner som bygger på egne erfaringer. Det er derfor alltid lurt å oppsøke fagmøter eller arrangement der flere sauebønder møtes. Vi i Fatland har også alltid ønske om å bidra. Ta gjerne kontakt!
Vil du vite mer?
Solveig er rådgiver på småfe og veileder deg gjennom hele sesongen, fra lemming til lavdrektighet. Hun er tilgjengelig dersom du ønsker gårdsbesøk eller har spørsmål om drift og dyrevelferd.

Solveig Horve Bergsholm

Hold meg oppdatert
Få oppdateringer om priser, frister og nyttig fagstoff direkte fra Fatland. Vi sender deg det som er relevant for bonden, enkelt og oversiktlig.
Sånn, da får du oppdateringer fra oss rett i innboksen.
Ønsker du å registrere en til? Trykk på ‘registrer en til’ og velg de emnene som passer best for vedkommende. Vil du endre hvilke nyheter du mottar? Du kan oppdatere innstillingene via lenken i e-postene fra oss.






































