Bransjen setter nå i gang et dyrevelferdsprogram i slaktegrisbesetninger. Det viktigste tiltaket er at alle slaktegrisprodusenter skal samarbeide med veterinær om å ha gode og dokumenterte rutiner for å sikre god dyrevelferd i sin besetning. Dette er et initiativ fra en samlet kjøttbransje.
Vi som varemottaker trenger å føle oss trygg på at våre leverandører tar dyrevelferd på største alvor. Produsenter som ikke tilfredsstiller kravene i dyrevelferdsprogrammet, og ikke lukker avvik innen oppgitte frister, vil få et trekk på slakteoppgjøret.
Nedenfor får du mer info om innholdet i dyrevelferdsprogrammet og hva som vil skje fremover.
Grunnlaget for programmet er Helsegris. Helsegris er et digitalt system for dokumentasjon av og oppfølging av helse og velferd i svinebesetninger. Det jobbes nå med å videreutvikle en modul for slaktegrisbesetninger. Når dette arbeidet er ferdig skal slaktegrisbesetningene dokumentere driften i Helsegris.
Besetningene skal også samarbeide med veterinær om regelmessige besøk. Det skal være et minimum antall veterinærbesøk bestemt av størrelsen på slaktegrisbesetningen.
Antall slaktegris levert per år | Miniumum antall veterinærbesøk per år |
< 750 | 1 |
751-1500 | 2 |
> 1500 | 3 |
Ved disse besøkene skal veterinæren og produsenten sammen gå gjennom og ved hjelp av Helsegris, dokumentere status for dyrevelferden i besetningen. En godkjent Helsegrisstatus oppfyller kravene i KSL-svin.
Kritiske kontrollpunkter som er avgjørende for slaktegrisvelferd og som alltid skal gjennomgås og dokumenteres er:
Slakteriene vil følge opp de av sine besetninger som har avvik på disse kontrollpunktene. Alvorlige avvik skal rettes umiddelbart.
Produsenten skal sørge for at den som har ansvaret for stellet i besetningen har kunnskap om de kritiske kontrollpunktene for slaktegrisvelferd. Røkterens kompetanse og evne til å se det enkelte dyret er en forutsetning for å kunne tilrettelegge for god dyrevelferd i besetningen.
En gang i året skal veterinær og produsent ha en mer omfattende gjennomgang av besetningen om f.eks. smittebeskyttelse, miljø og driftsforhold i tillegg til helse og velferd.
Myndighetene krever at det skal være en plan rundt håndtering av sjuke og skadde dyr i besetningen. For å møte dette, skal produsentene føre loggbok med hendelser som angår grisenes helse og velferd.
Loggen skal inneholde notater om:
Hva skjer om man ikke overholder kravene i dyrevelferdsprogrammet?
Publisert 06.02.2018 kl 09:34
Oppdatert 09.12.2020 kl 08:53