Smågris

Har du husket Helsegris?

Fra og med juli 2019 skal alle kombinert-besetninger være registrert og godkjent i Helsegris.

Gjennom Helsegris-prosjektet skal vi sammen løfte dyrevelferden i grishuset og ha fokus på et bedre miljø i besetningen.

Helsegris er et elektronisk system som skal samle informasjon om helse, velferd og drift i din svinebesetning. Ved å samle alt ett sted vil det være lettere for deg å kunne finne og dokumentere forskjellig informasjon om besetningen din, både for deg selv, din veterinær og ditt slakteri.

Har du godkjent helsegrisstatus, behøver du ikke å fylle ut KSL-svin ved egenrevisjon. Mange av opplysningene som trengs til forsikringsselskapene vil også være lett tilgjengelige.

For de kombinert-produsentene som ikke har oppnådd godkjent status innen juli 2019, vil det være et Helsegris-trekk på 0,50 kr./kg. slaktet gris.

Fra 1. januar 2019 skulle også alle slaktegrisprodusenter være registrert og godkjent i Helsegris.

Hvordan gjør du dette?

  1. Gå inn på https://helsegris.animalia.no/login og logg deg inn med brukernavn (produsentnummer) og passord (samme passord som til sauekontrollen, kukontrollen, tine etc.).

2. Etter du har logget inn, må du fylle inn generell kontaktinformasjon om produsent og besetningen.

3. Når du har kommet inn på hovedsiden, ser du en linje oppe til venstre. Her velger du først dyrehold og fyller inn generelle opplysninger om drifta.

4. Neste punkt er opprettelse av avtale med veterinær. Denne delen finner du under «avtaler». Besetningens veterinær søkes opp og velges. Det blir sendt en direkte forespørsel til veterinæren, som selv må inn å godkjenne deg som produsent. Dersom det ikke er mulig å finne den ønskede veterinæren på søkefeltet, må veterinæren varsles slik at han/hun kan gå inn å registrere seg.

5. Videre går du inn på den delen som heter besetningsrapport. Her må du svare på alle spørsmålene under de ulike kategoriene og underkategoriene som vist på bilde nedenfor:

6. Når alle spørsmål er besvart vil man se en grønn "v" ved siden av hver kategori- det betyr at alle spørsmål er besvart. Det neste man da gjør er å "godkjenne produsentdel".

7. Etter at veterinæren har vært i besetningen går han/hun inn og sjekker og godkjenner din utfylte produsentdel. Han fyller ut og godkjenner sin "veterinærdel" der han svarer på spørsmål om din besetning.

8. Det siste som må gjøres er at du må logge inn og godkjenne veterinærens del.

9. Når alt dette er gjort og det ikke oppstår noen avvik (avvik vil si noe som mangler, eller som ikke tilfredsstiller kravene i Helsegris) får du godkjent Helsegris og Velferdsgris. Denne statusen er gyldig i en viss periode, alt etter hvor mange besøk du  skal ha i året:

  • Mindre enn 750 gris slaktet i året tilsier 1 besøk i året- og statusen må dermed godkjennes igjen etter 1 år.
  • Mellom 751-1500 gris slaktet tilsier 2 besøk (1 hovedbesøk + 1 delbesøk) i året og statusen må dermed godkjennes hvert 6. måned.
  • Mer enn 1500 slaktet gris i året tilsier 3 besøk (1 hovedbesøk+ 2 delbesøk) i året og statusen må dermed godkjennes hver 4. måned.

9. Når det gjelder avvik (ting som mangler etc. i besetning) er det KUN veterinæren som kan lukke et avvik. Veterinæren må logge seg inn via sin side og lukke avviket med en kommentar om hva som har blitt gjennomført for å rette avviket.

Leder for produsenttjenesten i Fatland, Harald Pedersen, står til rådighet dersom det skulle oppstå noen spørsmål underveis.

Rådgivning svin: Harald Pedersen / Send e-post / tlf. 98 25 39 11

Publisert 14.11.2018  kl 19:55

Oppdatert 07.12.2020  kl 11:03

Andre saker