Trenger ny generasjon slaktere og kjøttskjærere

Fatland
Jobb og karriere
Publisert:
December 19, 2025
Trenger ny generasjon slaktere og kjøttskjærere

Marcus Milwertz Madland mener jobben som slakter er både utfordrende og givende. Nylig tok han fagbrev hos Fatland Jæren, og etterspørselen etter flere som ham er stor over hele landet.

Den nyutdannede slakteren mener flere bør få øynene opp for slakterfaget.

— Slakterfaget kan være en utfordrende jobb både fysisk og psykisk. Det kan være greit å være forberedt på.  Samtidig, er man utholdende og har tålmodighet, er det en veldig kjekk jobb.

Umiddelbart tilbud om lærlingplass

Det var ikke selvsagt at han skulle velge slaktervegen.

— Jeg skulle egentlig bli advokat, men så hoppet jeg ut av videregående. Da jeg hadde hatt jobb her på Fatland som ferievikar, tok jeg en telefon og spurte om de hadde noe midlertidig. Jeg fikk beskjed om å komme og ta et møte. De hadde ikke noe midlertidig, men jeg ble tilbudt læreplass!

Han tok muligheten og har over de siste fire årene gått gjennom et såkalt «utvidet læreløp» med all opplæring frem mot fagprøve hos Fatland. Han syns tiden har gått utrolig fort.

— Det har vært en veldig kjekk og spennende læretid. Det har selvsagt også vært dårlige dager, men det har du uansett hva du holder på med.

Han framhever miljøet på arbeidsplassen og folkene som har veiledet ham.

Tett oppfølging

— Jeg har hele tiden hatt folk som har fulgt meg opp. Oppfølging og opplæring har vært veldig bra. Under fagprøven gikk jeg gjennom alle stasjonene i kjøttskjæreravdelingen. Jeg gjorde kort og godt jobben min og det gikk veldig fint.

Daniel Fosse er avdelingsleder på slakteriet på Jæren og er svært fornøyd med den nyutdannede slakteren.

— Han er en av to gutter som kom inn fra sidelinjen og som ikke har fulgt det ordinære skoleløpet. De kom inn som voksenlærlinger og vi er veldig stolte over at de fikk resultatene bestått og meget godt bestått, sier Fosse.

Samtidig ser han at rekruttering av lærlinger er en generell utfordring i kjøttbransjen.

Mangelen størst blant kjøttskjærerne

Stig Inge Nordbø Dalva er avdelingsleder skjæring i Fatland og peker på flere forsøk på rekruttering.

— Hos anleggene våre i Fatland tar vi imot lærlinger i tre fag, industriell matproduksjon, kjøttskjærerfaget og slakterfaget. På Jæren har vi alle tre faggruppene og i år har vi hatt fire lærlinger i slakterfaget.

I industriell matproduksjon har de åtte lærlinger inne og flere av dem er folk som har jobbet ved slakteriet i mange år. Mangelen på lærlinger er størst i kjøttskjærerfaget.

— I kjøttskjærerfaget har vi ikke hatt lærlinger på noen år og det skulle vi gjerne ha hatt. Det er viktig både for å bevare faget, men det er også trygge yrkesretninger for ungdommene. Vi ser mangelen på arbeidskraft og lærlinger over heile linja i kjøttbransjen.

Nedgang i utenlandsk arbeidskraft

— Vi har i utgangspunktet hatt god tilgang på utenlandsk arbeidskraft, men nå begynner det å bli vanskeligere på grunn av svak kronekurs. Gjestearbeiderne våre er stort sett fra Polen, Brasil, Irland, Kroatia og Tyskland. Over hele Europa, men flere drar hjem nå.

Fosse og Dalva ønsker å spre mer kunnskap om fagene og har blant annet besøkt de videregående skolene som tilbyr de aktuelle linjene, som Bryne og Jåttå.

Vil bidra til økt kunnskap

— Vi hadde også nylig besøk av Fagsafari, som formidler informasjon om utdanning og veger inn i ulike yrkesfag. Sammen med dem har vi laget en film som skal bidra til å promotere fagene, og særlig kjøttskjærerfaget, forteller Fosse.

Dalva åpner også gjerne opp slakteriet for besøkende.

— Vi må bidra til å spre kunnskap om fagene. Det ser vi ofte, at folk ikke vet så mye om hva en kjøttskjærer gjør. Vi hadde for eksempel en skoleklasse her på besøk i går, der de ble veldig overrasket over hvor fort det gikk.

Han er selv utdannet kjøttskjærer og har ikke angret på yrkesvegen.

— Det er en sikker jobb etter utdannelse og et yrke som aldri vil gå av moten. Kjøttskjærere vil det alltid være behov for, i hvert fall innen storfe. Det er også god lønn, og trygge jobber. Selv om det er en fysisk hard jobb, så er det også en teknisk jobb. Det er gøy å lære all anatomien og spennende å se alle de gode kjøttstykkene som du kan legge fram for forbrukerne, sier Dalva avsltuningsvis.  

Kontaktpersoner

No items found.

Dokumenter

No items found.

Du vil også like

Småfe
Bonden
Om oss

Med lidenskap for sau

For Solveig er sau både fag og lidenskap. Hun står tett på bøndene og bruker kunnskapen sin til å gi støtte, råd og inspirasjon i hverdagen.

Fatland
Jobb og karriere

Et fagmiljø fra hele verden

Fatland Jæren har ansatte fra mange land. Det gir et arbeidsmiljø der erfaring og kompetanse møtes og løfter produksjonen.

Kunder
Fatland Salg

50 år i bransjen: Fortsatt like engasjert og alltid tilgjengelig for kundene

For Roar Stentun har jobben som kjededirektør og salgssjef i Fatland blitt en livsstil.

Rådgivere

Aktiv kategori
Fjern alle
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Atle Dønnum

Gris
Oslo

Atle er dyrebilsjåfør, og jobber også med smågrisomsetning i Fatland Oslo. Han er opptatt av dyrevelferd, ansvar og faglig stolthet, og legger stor vekt på trygg håndtering av dyr i den siste etappen før slak

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Dag Arve Tjøtta

Innmelding
Gris
Jæren

Dag Arve er en engasjert og god rådgiver og koordinator på innmeldinga . Han løser problemer rakst og er et godt bindeledd mellom Fatland og bonden. Hos Dag Arve får du alltid hjelp.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Karl Stian Hustoft

Innmelding
Storfe
Jæren

Karl Stian jobber med innmelding av dyr og tar imot henvendelser når du melder inn til slakt. Hun svarer gjerne på spørsmål og sørger for en god flyt mellom deg som bonde og slakteriet. Har du spørsmål, vet Torild svaret.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Aud Marit Lunde

Jæren

Aud Marit jobber med innmelding av dyr og er den du møter når du ringer inn for å melde inn dyr. Hun er også sjef for dyrebilsjåførene på Jæren, og sørger for en god flyt mellom bonde og Fatland. Aud Marit setter bonden først og finner alltid gode løsninger om problemstillinger dukker opp.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Dag Erik Bråthen

Storfe
Oslo

Dag har lang erfaring som livdyransvarlig og dyrebilsjåfør. Han sørger for trygg og god håndtering av dyr, har tett dialog med bonden og legger vekt på dyrevelferd i alle ledd, fra gård til mottak.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Bjørn Magne Stople

Storfe
Ølen

Bjørn Magne setter bonden først. Med lang erfaring og god oversikt svarer han på spørsmål, følger opp innmelding av dyr og sørger for at logistikk og samarbeid fungerer i praksis. Målet er alltid å gjøre hverdagen enklere for bonden.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Audun Økland

Storfe
Ølen

Audun er rådgiver og kontaktperson for storfekjøttkontrollen. Han kan blant annet veilede i fôring og drift og hjelper produsenter som ønsker forbedringer i drifta.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Axel Dønnum

Gris
Oslo

Aksel hjelper nye produsenter, med økonomi og behov for hjelp på ulike områder. Han sørger for å hente inn riktig kompetanse, avhengig av hva saken gjelder.

Person med hestehale og grønn mønstret genser blant en flokk med sauer i bevegelse.

Hold meg oppdatert

Få oppdateringer om priser, frister og nyttig fagstoff direkte fra Fatland. Vi sender deg det som er relevant for bonden, enkelt og oversiktlig.

Meld meg på nyhetsbrev
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Sånn, da får du oppdateringer fra oss rett i innboksen.

Ønsker du å registrere en til? Trykk på ‘registrer en til’ og velg de emnene som passer best for vedkommende. Vil du endre hvilke nyheter du mottar? Du kan oppdatere innstillingene via lenken i e-postene fra oss.

Fatland bilde av en som sitter foran en pc