Trenger ny generasjon slaktere og kjøttskjærere

Fatland
Jobb og karriere
Publisert:
December 19, 2025

Marcus Milwertz Madland mener jobben som slakter er både utfordrende og givende. Nylig tok han fagbrev hos Fatland Jæren, og etterspørselen etter flere som ham er stor over hele landet.

Den nyutdannede slakteren mener flere bør få øynene opp for slakterfaget.

— Slakterfaget kan være en utfordrende jobb både fysisk og psykisk. Det kan være greit å være forberedt på.  Samtidig, er man utholdende og har tålmodighet, er det en veldig kjekk jobb.

Umiddelbart tilbud om lærlingplass

Det var ikke selvsagt at han skulle velge slaktervegen.

— Jeg skulle egentlig bli advokat, men så hoppet jeg ut av videregående. Da jeg hadde hatt jobb her på Fatland som ferievikar, tok jeg en telefon og spurte om de hadde noe midlertidig. Jeg fikk beskjed om å komme og ta et møte. De hadde ikke noe midlertidig, men jeg ble tilbudt læreplass!

Han tok muligheten og har over de siste fire årene gått gjennom et såkalt «utvidet læreløp» med all opplæring frem mot fagprøve hos Fatland. Han syns tiden har gått utrolig fort.

— Det har vært en veldig kjekk og spennende læretid. Det har selvsagt også vært dårlige dager, men det har du uansett hva du holder på med.

Han framhever miljøet på arbeidsplassen og folkene som har veiledet ham.

Tett oppfølging

— Jeg har hele tiden hatt folk som har fulgt meg opp. Oppfølging og opplæring har vært veldig bra. Under fagprøven gikk jeg gjennom alle stasjonene i kjøttskjæreravdelingen. Jeg gjorde kort og godt jobben min og det gikk veldig fint.

Daniel Fosse er avdelingsleder på slakteriet på Jæren og er svært fornøyd med den nyutdannede slakteren.

— Han er en av to gutter som kom inn fra sidelinjen og som ikke har fulgt det ordinære skoleløpet. De kom inn som voksenlærlinger og vi er veldig stolte over at de fikk resultatene bestått og meget godt bestått, sier Fosse.

Samtidig ser han at rekruttering av lærlinger er en generell utfordring i kjøttbransjen.

Mangelen størst blant kjøttskjærerne

Stig Inge Nordbø Dalva er avdelingsleder skjæring i Fatland og peker på flere forsøk på rekruttering.

— Hos anleggene våre i Fatland tar vi imot lærlinger i tre fag, industriell matproduksjon, kjøttskjærerfaget og slakterfaget. På Jæren har vi alle tre faggruppene og i år har vi hatt fire lærlinger i slakterfaget.

I industriell matproduksjon har de åtte lærlinger inne og flere av dem er folk som har jobbet ved slakteriet i mange år. Mangelen på lærlinger er størst i kjøttskjærerfaget.

— I kjøttskjærerfaget har vi ikke hatt lærlinger på noen år og det skulle vi gjerne ha hatt. Det er viktig både for å bevare faget, men det er også trygge yrkesretninger for ungdommene. Vi ser mangelen på arbeidskraft og lærlinger over heile linja i kjøttbransjen.

Nedgang i utenlandsk arbeidskraft

— Vi har i utgangspunktet hatt god tilgang på utenlandsk arbeidskraft, men nå begynner det å bli vanskeligere på grunn av svak kronekurs. Gjestearbeiderne våre er stort sett fra Polen, Brasil, Irland, Kroatia og Tyskland. Over hele Europa, men flere drar hjem nå.

Fosse og Dalva ønsker å spre mer kunnskap om fagene og har blant annet besøkt de videregående skolene som tilbyr de aktuelle linjene, som Bryne og Jåttå.

Vil bidra til økt kunnskap

— Vi hadde også nylig besøk av Fagsafari, som formidler informasjon om utdanning og veger inn i ulike yrkesfag. Sammen med dem har vi laget en film som skal bidra til å promotere fagene, og særlig kjøttskjærerfaget, forteller Fosse.

Dalva åpner også gjerne opp slakteriet for besøkende.

— Vi må bidra til å spre kunnskap om fagene. Det ser vi ofte, at folk ikke vet så mye om hva en kjøttskjærer gjør. Vi hadde for eksempel en skoleklasse her på besøk i går, der de ble veldig overrasket over hvor fort det gikk.

Han er selv utdannet kjøttskjærer og har ikke angret på yrkesvegen.

— Det er en sikker jobb etter utdannelse og et yrke som aldri vil gå av moten. Kjøttskjærere vil det alltid være behov for, i hvert fall innen storfe. Det er også god lønn, og trygge jobber. Selv om det er en fysisk hard jobb, så er det også en teknisk jobb. Det er gøy å lære all anatomien og spennende å se alle de gode kjøttstykkene som du kan legge fram for forbrukerne, sier Dalva avsltuningsvis.  

Kontaktpersoner

No items found.

Dokumenter

No items found.

Du vil også like

Fatland
Jobb og karriere

Et fagmiljø fra hele verden

Fatland Jæren har ansatte fra mange land. Det gir et arbeidsmiljø der erfaring og kompetanse møtes og løfter produksjonen.

Småfe
Bonden
Om oss

Med lidenskap for sau

For Solveig er sau både fag og lidenskap. Hun står tett på bøndene og bruker kunnskapen sin til å gi støtte, råd og inspirasjon i hverdagen.

Kunder
Fatland Salg

50 år i bransjen: Fortsatt like engasjert og alltid tilgjengelig for kundene

For Roar Stentun har jobben som kjededirektør og salgssjef i Fatland blitt en livsstil.

Rådgivere

Aktiv kategori
Fjern alle
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Siv Undem

Storfe
Jæren

Siv er rådgiver for storfe, med ansvar for livdyr og avl. Hun gir praktiske råd om drift, fôring, slakt, tilvekst og dyrevelferd, og hjelper deg å finne løsninger som gir god drift og god dyrevelferd. Siv har også et stort fokus på bondevelferd.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Solveig Horve Bergsholm

Småfe
Jæren

Solveig er rådgiver på småfe og veileder deg gjennom hele sesongen, fra lemming til lavdrektighet. Hun er tilgjengelig dersom du ønsker gårdsbesøk eller har spørsmål om drift og dyrevelferd.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Roxana Michaela Schomann

Gris
Jæren

Veterinær og rådgiver for svin i Fatland. Hun har nesten sju års erfaring som praktiserende veterinær i Rogaland, med bred svinekompetanse. Roxana er opptatt av dyrevelferd og god drift, og jobber tett med bonden for å finne løsninger som ivaretar både dyr og mennesker.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Torger Frøyland

Storfe
Jæren

Torger er rådgiver på storfe med fordypet kunnskap om økonomien i drifta. Han veileder deg i planlegging, kostnader, produksjonsresultater og andre forhold som påvirker lønnsomheten på gården.

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Jan Ingar Formo

Midt-Norge

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Bjørn Vestly

Salg
Jæren

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Geir Andre Sjursen

Salg

Flokk med kyr som beiter på en eng med trær i bakgrunnen, overlagt med en hvit silhuett av en ku i en sirkel.

Andreas Helgevold

Innmelding
Ølen

Andreas jobber med innmelding av dyr og tar imot henvendelser når du melder inn til slakt. Han svarer gjerne på spørsmål og sørger for god flyt mellom bonde og slakteri.

Person med hestehale og grønn mønstret genser blant en flokk med sauer i bevegelse.

Hold meg oppdatert

Få oppdateringer om priser, frister og nyttig fagstoff direkte fra Fatland. Vi sender deg det som er relevant for bonden, enkelt og oversiktlig.

Meld meg på nyhetsbrev
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Sånn, da får du oppdateringer fra oss rett i innboksen.

Ønsker du å registrere en til? Trykk på ‘registrer en til’ og velg de emnene som passer best for vedkommende. Vil du endre hvilke nyheter du mottar? Du kan oppdatere innstillingene via lenken i e-postene fra oss.

Fatland bilde av en som sitter foran en pc