Fatland lager Norges mest solgte pinnekjøtt

Henriettes Pinnekjøtt Urøkt ble Norges mest solgte pinnekjøtt blant dagligvarebutikkenes egne merkevarer i julesesongen 2024. I år forventer Coop en ytterligere salgsvekst av folkefavoritt.
– I fjorårets sesong kjøpte nordmenn rett i underkant av 280 tonn av Henriettes Pinnekjøtt Urøkt. Dette gjorde at pinnekjøttet ble Norges mest solgte blant egne merkevarer, og det nest mest solgte pinnekjøttet i landet totalt sett. I år er vi forberedt på nok et rekordår og forventer en volumvekst på over ti prosent, sier sortimentssjef for kjøtt i Coop Norge, Synnøve M. Steffenssen.
Pinnekjøttet gikk nemlig nylig til topps i sin kategori i Dagens Næringslivs store pinnekjøtt-test, hvor de testet hele 47 ulike varianter. Det fikk også en solid sølvmedalje da Norges beste pinnekjøtt skulle kåres under NM i kjøtt i midten av november.
– Gjennom flere år med topplasseringer i NM og gode medieanmeldelser, har Henriettes pinnekjøtt etablert seg som et kvalitetsprodukt blant norske forbrukere, og blitt en viktig del av juletradisjonen til mange nordmenn, sier Steffenssen.

God kvalitet i alle ledd av produksjonen
Coop selger totalt 800 tonn pinnekjøtt i løpet av november og desember, noe som tilsvarer rundt 60 til 70 lastebiler med pinnekjøtt. Pinnekjøttvariantene fra Henriettes, som er en av Coops egne merkevarer, står for over halvparten av det totale pinnekjøttsalget i Coop-butikker.
– Det urøkte pinnekjøttet fra Henriettes produseres på Fatlands anlegg på Jæren, og er laget av norsk lam på tradisjonsrikt vis. Det er liten tvil om at godt samarbeid med norske leverandører og produsenter gir resultater som kunder og medlemmer setter pris på, sier Steffenssen.
Konsernsjef i Fatland, Vidar Fatland, mener den gode kvaliteten er et resultat av godt håndverk, erfaring og nøyaktighet i hele produksjonen.
– Vi legger mye arbeid i å levere trygg og god mat, og det er motiverende å se produktene våre hevde seg i en så tøff konkurranse, sier Fatland.
Fatland løfter også fram betydningen av råvarene.
– Vi vil takke norske bønder for råvarene vi jobber med hver dag. Kvaliteten begynner på gården, og uten et sterkt norsk landbruk kunne vi ikke laget disse produktene.

Kjøttfulle varianter er blitt mer populært
Selv om det er det tradisjonelle pinnekjøttet som fortsatt selger desidert mest, har stadig flere nordmenn fått øynene opp for de mer kjøttfulle variantene de siste årene.
– Henriettes Pinnekjøtt Kjøttfullt av kam og Henriettes Pinnebog hadde god tosifret vekst i fjor, og vi kunne solgt mye mer om tilgangen var bedre, så i år har vi sikret mer volum av disse variantene, sier Steffenssen, og legger til:
– Dette er begge gode alternativer med mer kjøtt og mindre fett, og produkter vi ser at stadig flere forbrukere velger.
Uansett om du foretrekker tradisjonelt eller mer kjøttfullt pinnekjøtt, har sortimentssjefen et par råd til pinnekjøttkokker som vil imponere litt ekstra under julemiddagen.
– Med litt krydder, som hel pepper og einebær i dampvannet, får du en ekstra god og aromatisk smak på pinnekjøttet. Om du vil ha en sprø overflate på kjøttet, kan du steke pinnekjøttet noen få minutter på 250 grader med grillfunksjon i ovnen etter at det er ferdig dampet. Men pass godt på så det ikke blir svidd eller tørt, avslutter Steffenssen.

Rådgivere


Atle Dønnum
Atle er dyrebilsjåfør, og jobber også med smågrisomsetning i Fatland Oslo. Han er opptatt av dyrevelferd, ansvar og faglig stolthet, og legger stor vekt på trygg håndtering av dyr i den siste etappen før slak


Dag Arve Tjøtta
Dag Arve er en engasjert og god rådgiver og koordinator på innmeldinga . Han løser problemer rakst og er et godt bindeledd mellom Fatland og bonden. Hos Dag Arve får du alltid hjelp.


Karl Stian Hustoft
Karl Stian jobber med innmelding av dyr og tar imot henvendelser når du melder inn til slakt. Hun svarer gjerne på spørsmål og sørger for en god flyt mellom deg som bonde og slakteriet. Har du spørsmål, vet Torild svaret.


Aud Marit Lunde
Aud Marit jobber med innmelding av dyr og er den du møter når du ringer inn for å melde inn dyr. Hun er også sjef for dyrebilsjåførene på Jæren, og sørger for en god flyt mellom bonde og Fatland. Aud Marit setter bonden først og finner alltid gode løsninger om problemstillinger dukker opp.


Dag Erik Bråthen
Dag har lang erfaring som livdyransvarlig og dyrebilsjåfør. Han sørger for trygg og god håndtering av dyr, har tett dialog med bonden og legger vekt på dyrevelferd i alle ledd, fra gård til mottak.


Bjørn Magne Stople
Bjørn Magne setter bonden først. Med lang erfaring og god oversikt svarer han på spørsmål, følger opp innmelding av dyr og sørger for at logistikk og samarbeid fungerer i praksis. Målet er alltid å gjøre hverdagen enklere for bonden.


Audun Økland
Audun er rådgiver og kontaktperson for storfekjøttkontrollen. Han kan blant annet veilede i fôring og drift og hjelper produsenter som ønsker forbedringer i drifta.


Axel Dønnum
Aksel hjelper nye produsenter, med økonomi og behov for hjelp på ulike områder. Han sørger for å hente inn riktig kompetanse, avhengig av hva saken gjelder.

Hold meg oppdatert
Få oppdateringer om priser, frister og nyttig fagstoff direkte fra Fatland. Vi sender deg det som er relevant for bonden, enkelt og oversiktlig.
Sånn, da får du oppdateringer fra oss rett i innboksen.
Ønsker du å registrere en til? Trykk på ‘registrer en til’ og velg de emnene som passer best for vedkommende. Vil du endre hvilke nyheter du mottar? Du kan oppdatere innstillingene via lenken i e-postene fra oss.












