Fordeler ved moderat fasting av griser før transport til slakteriet


Moderat fasting før transport gir klare fordeler for dyrevelferd, kjøttkvalitet, slaktehygiene og effektivitet på slakteriet.
Denne artikkelen oppsummert er at det er godt for grisen, godt for økonomien og avgjørende viktig for slakting og slaktekvaliteten at grisen faster før levering på bilen til slakting.
Produsenter som har anledning, bør faste grisene de siste 6-8 timer før transport til slakteriet. Vi vet at det kan være utfordrende ved fôring med kraftfôrautomater, men i automatiske våtfôringsanlegg er dette stort sett enkelt å få til. Dyra skal selvfølgelig ha fri og god tilgang på vann.
Fasting før transport er gunstig for dyrevelferd, kjøttkvalitet, slaktehygiene, økonomi og effektivitet på slakteriet. Det er mange argumenter for dette:
- Fôr som gis < 10 timer før slakting utnyttes ikke av grisen.
- Grisen håndteres lettere under lasting når den er fastet. Det gir bedre dyrevelferd.
- Kortere lastetid gir kortere ventetid på bilen. I og med at grisen kun slåss når bilen står stille vil dette også være viktig for dyrevelferden.
- Griser blir lett bilsjuke om de transporteres med full mage.
- Det blir tørrere og renere på dyrebilen, noe som er mer behagelig for dyra. Det ser også mye bedre ut.
- Fôring rett før slakting gir en skrott full av glykogen, som medfører at pH faller veldig raskt etter slakting. Det gir surere kjøtt og dårligere mørhet.
- Bedre slaktehygiene når mage og tarm ikke er full.
- Mer effektiv slakting, da det er tyngre å slakte dyr med fulle mager.
- Må grisene stå oppstallet på slakteriet over natta får de selvfølgelig fôr på slakterifjøset.
- Husk også at tatovering/klubbing av griser skal ske i god tid før transport, ikke på vei ut på dyrebilen. Klubbing på vei ut på dyrebilen vil medføre en unødvendig stresspåkjenning som kan forsterke stresset i forbindelse med flytting og transport.
Noen timer uten fôr før dyretransporten ankommer gården, er altså det beste også for grisene!
Vil du vite mer?
Veterinær og rådgiver for svin i Fatland. Hun har nesten sju års erfaring som praktiserende veterinær i Rogaland, med bred svinekompetanse. Roxana er opptatt av dyrevelferd og god drift, og jobber tett med bonden for å finne løsninger som ivaretar både dyr og mennesker.

Roxana Michaela Schomann

Hold meg oppdatert
Få oppdateringer om priser, frister og nyttig fagstoff direkte fra Fatland. Vi sender deg det som er relevant for bonden, enkelt og oversiktlig.
Sånn, da får du oppdateringer fra oss rett i innboksen.
Ønsker du å registrere en til? Trykk på ‘registrer en til’ og velg de emnene som passer best for vedkommende. Vil du endre hvilke nyheter du mottar? Du kan oppdatere innstillingene via lenken i e-postene fra oss.






































