Siste nytt

pig snout close-up

Mattilsynet skjerper kontrollen av klubbmerking

Det er et krav om at alle dyr som sendes til slakt skal kunne identifiseres og være sporbare.

Målet med merkingen er å sikre at all kjøtt kan spores på en forskriftsmessig og kvalitetsmessig måte i samsvar med Matkjedeinformasjon (MKI).

Mattilsynet kasserer gris uten riktig klubbmeriking og som dermed ikke kan spores rett leverandør.

For å unngå unødvendige kassasjoner og tap, er det avgjørende at dere gjennomgår rutinene og forsikrer om at all leveringsklar gris er korrekt merket.

Viktig å huske:

  • Klubb/skinkemerk/tatover alle gris i god tid før levering.
    • har du erfart at glipp kan skje - gjennomgå rutinene slik at det blir 100% rett
  • Alle dyr som sendes til slakt må kunne identifiseres og være sporbar.
  • Gris som ikke kan spores til leverandør, blir kassert

Klubbemerking detaljer:

  • Klubbing skal gjøres 14 dager før levering
  • Merk grisen på den flateste delen av skinka, på begge sider (ikke oppe på ryggen, eller på bog/nakke). Slå kun én gang på hver skinke. Dette gjelder også for purker. Sjekk at du har fått merket alle grisene som skal slaktes et par dager etter selve merkingen – lag gjerne en rutine for å merke all grisen i bingen
  • Bruk ren klubb, vask den etter bruk
  • Sjekk tallene på klubben, bytt ut skadde tall
  • Tallkombinasjonen dyppes i sverte mellom hver gris
  • Merk grisen på den flateste delen av skinka
  • Fjern irrelevante tall (f.eks., 3 tall fra Noroc) fra klubben
  • Merk grisen i god tid før levering for å unngå bloduttredelser i kjøttet
    • Husk at dere får alt utstyr, klubbe, tall og sverte, gratis av Fatland

Andre saker