Vi i Fatland er stolte av bøndene våre – og det er ekstra kjekt når innsatsen blir lagt merke til. Hans Reidar Kjærland fra Uskedalen i Kvinnherad har havnet på lista over høystytende melkebesetninger i landet ti år på rad, og nylig ble han hedret med både diplom og kake fra sin kraftfôrleverandør, Fiskå Mølle.
Hvert år publiserer fagbladet Buskap en liste over melkebønder med høyest ytelse. For å komme med, må man levere gode resultater over tid og ha god dokumentasjon gjennom Kukontrollen.
– Det er artig å få litt anerkjennelse og at noen legger merke til deg, forteller Hans Reidar.
Har alltid hatt melkekyr
Hans Reidar er født og oppvokst på gården, og har drevet med melkeproduksjon hele livet. Han tok over i 1992, men jobbet ved siden av gården fram til år 2000. Etter det har han vært heltidsbonde. I dag har han et løsdriftsfjøs med melkerobot, ombygd fra et fjøs fra 1960-tallet, og driver nå med rundt 20–22 kyr.
Struktur, stell og tilstedeværelse
– Jeg er ikke alene om å ha vært på lista lenge, men det krever innsats. Du må bruke tid på dyra, følge med og planlegge godt. Bommer du én dag på fôringa, merkes det fort på ytelsen. Mange tror melkerobot gir mindre arbeid, men skal du lykkes, må du være like til stede. Du må kjenne dyrene dine, se hvordan de har det – og ikke minst må de være trygge på deg, forteller han.
Godt grunnarbeid gir resultater i fjøset
Hans Reidar har ikke fullfôrmikser, men gir én og én rundballe om gangen. Fôret analyseres, og både grovfôr og kraftfôr tilpasses etter behov. I 2024 brukte han 26 kg kraftfôr per 100 kg EKM.
– Kraftfôr hjelper, men det er grovfôret som er grunnlaget. I tillegg er godt avlsarbeid og god dyrehelse avgjørende for å holde ytelsen oppe over tid, sier han.
Ikke alle får spise samtidig
Den største utfordringen i fjøset er å ha nok fôr tilgjengelig hele døgnet. Fordi fjøset er ombygd, kan ikke alle kyr spise samtidig.
– Jeg fôrer tre–fire ganger om dagen, men det blir en pause om natta. Da hender det at de som er nederst på rangstigen blir jagd vekk. Løsdrift er ikke bare enkelt – det er litt intern mobbing også, forteller han.
Viktig å løfte fram gode produsenter
Hos Fatland setter vi stor pris på innsatsen produsentene våre legger ned hver dag, året rundt.
– Det er kjekt å se at innsatsen gir resultater. Vi har mange dyktige produsenter, og det er viktig å vise fram det gode arbeidet de gjør, sier Bjørn Magne Stople, rådgiver ved Fatland Ølen.