Av Guro Hansen, storferådgiver Fatland.
Om sommeren er beitene grønne og gir mer en tilstrekkelig mat for å dekke fôrbehovet for både mor og kalv. Når august siger på synker beitekvaliteten, mot september er kvaliteten sterkt redusert.
Har du tenkt gjennom en god plan for avvenning av kalvene hos deg med dine vilkår? Det er forskjellige måter å gjøre dette på:
Alle tiltak vil ikke fungere like bra på alle gårder, og det er viktig og finne ut hva som fungerer for med dine forutsetninger.
Vi kommer ikke bort fra at kalvene taper betydelig tilvekst dersom de går på dårlig høstbeite. Dette påvirker økonomien direkte både dersom kalven skal selges, eller den skal fôres fram til slakt selv. En kalv som får «en knekk» er vanskeligere å få god gang på etterpå.
Det er også viktig å tenke på alderen på kalvene slik at en ikke oppnår uønsket drektighet på kvigekalvene. Avvenning mellom 5 og 7 måneder er anbefalt.
Som bønder vet vi at vi alltid må ha mer enn en tanke i hodet samtidig. Vi må ikke glemme beitetilskuddet oppi avvenning og fôrinntak fra beite. Pass på datoene for utslipp og innsett slik at du oppfyller kravet for beiteperioden i forhold til tilskudd, også på kalvene!
Sitat fra Statsforvalteren i Agder;
«Alle dyr du søker det generelle beitetilskuddet for må hente hovedandelen av det daglige grovfôropptaket sitt fra beite i minst 12 uker (16 uker i arealsone 1-4). Alle dyr du søker utmarksbeitetilskudd for må ha minst 50 % av grovfôropptaket sitt fra utmarksbeite i minst 5 uker. En kan søke på begge ordningene for samme dyr når den totale beitetida er minst 12 uker (eller 16) og minst 5 av ukene er på utmarksbeite.»
Publisert 23.08.2022 kl 14:27
Oppdatert 18.01.2024 kl 13:00