IMG 1574-kopi

Viktige ting å tenke på før dyretransport

Vi oppfordrer alle leverandører til å levere så reine dyr som mulig. Dette gjelder alle dyreslag.

Regelverket sier at dyr som skal leveres til slakting skal være reine – dette er dyreholder sitt ansvar.

Skitne dyr er ikke god dyrevelferd, og kan føre til mistrivsel og dårlig vekst hos dyra.

Skitne dyr gir også utfordringer når det gjelder mattrygghet. Skitne dyr kan medfører nedgradering av råstoffkvalitet. I verste fall kan det føre til at kjøttet er uegnet til mat, eller at det kan gi sykdom.

Skinnkvaliteten blir også ødelagt

Trekksatsen for levering av skitne storfe har vært uendret siden 2018 og er for kategori 1 satt til kr 400.
Fra 1. januar 2025 vil satsen for levering av skitne storfe i kategori 2 øke fra kr 1100 til kr 1700.

Utover slaktehygiene handler reine dyr altså også om dyrevelferd, redusert fôrforbruk, hudkvalitet og trivsel for både dyr og røkter.

Bedømming av småfe

Slakteriene bedømmer og småfe. Her gir vi hygienetrekk for sau og lam som ikke lar seg klippe reine eller ønskes slaktet med ulla på for å ta vare på verdien av skinnet.

Merking

Alle dyr skal være riktig merket med to øremerker – samt at det skal leveres riktig antall som er innmeldt.

Medisin

Tilbakeholdingsfrist etter medisinbruk  - ikke levere for tidlig.

Syke og skadde dyr transporteres ikke

Transportegnethet

Se veileder fra Mattilsynet.

Melking

Det er et krav at melkekyr i høglaktasjon (tre første måneder etter kalving) skal melkes minst hver tolvte time. Den beste måten å etterkomme kravet på, er derfor å melke kyrne rett før henting.

Tilsvarende kan også gjelde kyr som ikke defineres som høglakterende, men som melker.

Slakteriene er avhengig av at produsentene bare leverer nymelka kyr for å kunne etterkomme dette kravet.

Tips om smittesikker inn og utlastning

Her kan du laste ned en brosjyre fra Animalia om smittesikker inn og utlastning.

.

Publisert 21.02.2022  kl 12:23

Oppdatert 11.12.2024  kl 09:17

Andre saker