DSC 8977

Ny på KSL - hva lurer du på?

Vi mottar en del spørsmål om KSL og utfylling av sjekklister. Derfor har vi samlet de mest vanlige spørsmålene her - ta en titt.

Hvordan logger jeg inn?

Du logger deg inn på ksl.no eller Matmerk.no. Brukernavnet er ditt produsentnummeret, passord kan du få tilsendt på e-post.


Jeg taster inn brukernavn og passord, men får svar om at brukernavn eller passord er feil.

Brukernavnet ditt er produsentnummeret, alle 10 sifrene uten mellomrom eller andre tegn. Husk også å sjekke at du ikke har tastet inn et tomt tegn foran eller bak produsentnummer et. For passordet, pass på at du ikke tar feil av null og bokstaven o, eller tallet en og bokstaven l. Husk også at produsentnummeret kan ha endret seg, enten ved sammenslåing av kommuner eller fylker.

Klarer du fortsatt ikke å logge inn, kontakt Landbrukets Dataflyt på epost: brukerstotte@landbruketsdataflyt.no - eller på telefon: 22 05 47 30


Jeg har nettopp overtatt, når skal jeg ta egenrevisjonen?

Har du nettopp overtatt gården, bør du sjekke KSL-statusen så raskt som mulig. Ved generasjonsskifter arver du også KSL-historikken. Dette må du ha oversikt før du sender av gårde det første kornlasset eller første flokk til slakt.

Som ny produsent har du opp til ett år på deg før du må gjennomføre egenrevisjonen. Vi vil likevel anbefale at du tar den så raskt som mulig slik at du har muligheten til å sette deg inn i de krav som stilles til din produksjon slik at du ikke legger deg til vaner og rutiner som du må endre på fordi du ikke var klar over kravene.


Egenrevisjonen skal gjennomføres minimum hver 12. måned.

Er det mer enn 12 måneder siden du sist gjorde egenrevisjonen passer det fint å gjøre den nå som vi har oppdatert KSL-standarden. Er det færre enn 12 måneder siden siste egenrevisjon trenger du ikke gjøre egenrevisjonen din nå. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre KSL-standarden og den oppdateres jevnlig.


Jeg glemte en sjekkliste, hva gjør jeg da?

I dagens løsning så må du dessverre gjennomføre egenrevisjonen din på nytt med alle de sjekklistene du skal ha i følge din produksjon. Våre nettløsning er gammel og kommer med ny løsning i 2020.

Må norske bønder gjennomføre KSL?

Ja! Alle som produserer mat, fôr og/eller har husdyr må følge mange lover og regler. Her har vi samlet alt fra Mattilsynet, Arbeidstilsynet, forsikringsbransjen, varemottakere med flere, slik at du slipper å lese og sette deg inn i rundt 2000 sider med lover og forskrifter på egen hånd.

Jeg har bare fem høner (eller én gris, to kopplam eller annen minimal produksjon), må jeg ta med sjekkliste for fjærfe også?

Hvis du ikke skal lever noe til slakt, men kun ha til eget bruk kan du slippe å fylle ut sjekklisten for dette dyreslaget. Les likevel gjennom sjekklisten da det er mye nyttig informasjon i spørsmålene og veilederen.


Hva skal til for å få på plass KSL?

Du må gjennomføre "Egenrevisjon", en gang i året (som selvangivelsen) og lukke avvik innen frist dersom du har hatt besøk av en revisor på gården din.


Er det KSL som finner på alle spørsmålene i sjekklistene?

Nei - det er ikke KSL eller Matmerk som finner på alle spørsmålenen. Alle kravene i KSL-standarden er hentet fra offentlige lover og forskrifter. Det finnes noen egendefinerte krav i tillegg, dette kan være krav fra varemottakere eller bransjen generelt og de blir nøye gjennomgått og diskutert i våre faggrupper. Faggruppene i KSL har en rådgivende funksjon og består av representanter fra et bredt spekter av mat- og landbruksnæringens organisasjoner. Landbruksmyndighetene er representert ved observatører.


Jeg må fylle inn de samme svarene år etter år. Hvorfor kan ikke KSL-systemet huske hva jeg skrev i fjor?

Våre nettløsning er gammel og vi har derfor begynt jobben med å forbedre nettopp dette. I 2020 vil det bli lansert nye og bedre nettsider for «Din egen gard» som vil være enklere å bruke, og som vil fungere enda bedre som et kvalitetssystem og forbedringsverktøy for din drift og produksjon.

Kilde: matmerk.no

Publisert 07.01.2020  kl 10:47

Oppdatert 07.01.2020  kl 15:20

Andre saker