Fatland om bærekraft


Fatland tar ansvar for en bærekraftig utvikling.
Vi jobber målrettet for å redusere vårt klimaavtrykk og strekke oss etter anerkjente mål for klima og miljø. Som Norges største privateide kjøttkonsern kjenner vi vårt ansvar i norsk matproduksjon, og vi arbeider for løsninger som skal vare i generasjoner.
Trygg matproduksjon står sentralt i alt vi gjør. Vi produserer mat som skal smake godt, være trygg å spise og gi et lavt fotavtrykk. Dyrevelferd er en grunnleggende del av dette ansvaret. Vi mener at dyr har egenverdi, og vi arbeider for gode forhold gjennom hele verdikjeden. Vi har vært tidlig ute med satsing på produksjon med høye helsekrav som SPF gris, og vi jobber for å sikre gode rutiner og ressursbruk som gir best mulig dyrevelferd.
Våre medarbeidere skal ha et trygt arbeidsmiljø og solid kompetanse. Etiske retningslinjer og klare rutiner ligger til grunn for arbeidet vårt.
Godt samarbeid med bonden er avgjørende. Våre rådgivere bistår med klimaveiledning, og vi vil legge til rette for at alle bønder har gode vilkår enten de driver konvensjonelt eller økologisk. Sammen skal vi nå de klimamålene vi setter oss.
Transport av dyr skal være trygg og så kort som mulig. Vi arbeider kontinuerlig med å forbedre løsningene våre for både dyr og miljø.
Som matprodusent har vi et ansvar for god ressursbruk. Vi utnytter hele dyret der det er mulig, slik at minst mulig går til spille. Dette bidrar både til lavere klimaavtrykk og bedre bruk av råvarene.
Vi jobber også med å utvikle emballasje som ivaretar maten og reduserer miljøbelastningen.
Dette arbeidet vil aldri være ferdig. Bærekraft er en del av vår utvikling fremover, og vi skal ta gode valg for både mennesker, dyr og miljø.
Bruke hele dyret
Når en ku på 500 kilo slaktes, går ca 280 kilo til kjøttvarer som biff og burger. Det utgjør litt over halvparten av totalvekten til dyret. Men rundt 99 prosent av dyret kan bli utnyttet og videreforedlet på ulike måter. Ressursutnyttelse av dyr er noe som sjelden blir nevnt i klimadebatten, men som vi som matprodusent er veldig opptatt av.
Deler av dyr som ikke spises kan brukes i en rekke andre produkter:
- Gelatin kommer for eksempel fra bindevevet i storfekjøtt, og finnes i smågodt, tyggegummi og marshmallows.
- Medisinske produkter.
- Lim kan inneholde råvarer fra klover eller horn fra storfe.
- Hud og skinn blir brukt i bilinteriør, tepper, vesker m.m.
- Ull blir bruk i garn
- Fettsyrer i storfe brukes i barberskum og i bildekk for å gi elastisitet
- Du finner også animalske biprodukter i leppestift, hudkremer, såpe, frostvæske, bremsevæske, bilvoks og asfalt.
- Gjenvinner også deler av dyret som ikke kan spises, til fornybar energi.
Vil du vite mer?
Andreas jobber med innmelding av dyr og tar imot henvendelser når du melder inn til slakt. Han svarer gjerne på spørsmål og sørger for god flyt mellom bonde og slakteri.
Dyrebilsjåfør
Leiebilsjåfør
Nødslakt og kjøp og salg av livkalv
Torild jobber med innmelding av dyr og tar imot henvendelser når du melder inn til slakt. Hun svarer gjerne på spørsmål og sørger for en god flyt mellom deg som bonde og slakteriet. Har du spørsmål, vet Torild svaret.
Anders jobber med innmelding av dyr og tar imot henvendelser når du melder inn til slakt. Han svarer gjerne på spørsmål og sørger for en god flyt mellom deg som bonde og slakteriet.s
Jeg er rådgiver på småfe og veileder deg i det daglige arbeidet gjennom sesongen. Jeg er særlig opptatt av lemming, gode hjelpemidler og hvordan fjøs og buskap kan utnyttes på best mulig måte.
Daglig leder
Atle er dyrebilsjåfør, og jobber også med smågrisomsetning i Fatland Oslo. Han er opptatt av dyrevelferd, ansvar og faglig stolthet, og legger stor vekt på trygg håndtering av dyr i den siste etappen før slak
Dag Arve er en engasjert og god rådgiver og koordinator på innmeldinga . Han løser problemer rakst og er et godt bindeledd mellom Fatland og bonden. Hos Dag Arve får du alltid hjelp.
Karl Stian jobber med innmelding av dyr og tar imot henvendelser når du melder inn til slakt. Hun svarer gjerne på spørsmål og sørger for en god flyt mellom deg som bonde og slakteriet. Har du spørsmål, vet Torild svaret.
Aud Marit jobber med innmelding av dyr og er den du møter når du ringer inn for å melde inn dyr. Hun er også sjef for dyrebilsjåførene på Jæren, og sørger for en god flyt mellom bonde og Fatland. Aud Marit setter bonden først og finner alltid gode løsninger om problemstillinger dukker opp.
Dag har lang erfaring som livdyransvarlig og dyrebilsjåfør. Han sørger for trygg og god håndtering av dyr, har tett dialog med bonden og legger vekt på dyrevelferd i alle ledd, fra gård til mottak.
Bjørn Magne setter bonden først. Med lang erfaring og god oversikt svarer han på spørsmål, følger opp innmelding av dyr og sørger for at logistikk og samarbeid fungerer i praksis. Målet er alltid å gjøre hverdagen enklere for bonden.
Audun er rådgiver og kontaktperson for storfekjøttkontrollen. Han kan blant annet veilede i fôring og drift og hjelper produsenter som ønsker forbedringer i drifta.
Aksel hjelper nye produsenter, med økonomi og behov for hjelp på ulike områder. Han sørger for å hente inn riktig kompetanse, avhengig av hva saken gjelder.
Veterinær og rådgiver for svin i Fatland. Hun har nesten sju års erfaring som praktiserende veterinær i Rogaland, med bred svinekompetanse. Roxana er opptatt av dyrevelferd og god drift, og jobber tett med bonden for å finne løsninger som ivaretar både dyr og mennesker.
Torger er rådgiver på storfe med fordypet kunnskap om økonomien i drifta. Han veileder deg i planlegging, kostnader, produksjonsresultater og andre forhold som påvirker lønnsomheten på gården.
Solveig er rådgiver på småfe og veileder deg gjennom hele sesongen, fra lemming til lavdrektighet. Hun er tilgjengelig dersom du ønsker gårdsbesøk eller har spørsmål om drift og dyrevelferd.
Siv er rådgiver for storfe, med ansvar for livdyr og avl. Hun gir praktiske råd om drift, fôring, slakt, tilvekst og dyrevelferd, og hjelper deg å finne løsninger som gir god drift og god dyrevelferd. Siv har også et stort fokus på bondevelferd.

Bjørn Vestly

Geir Andre Sjursen

Andreas Helgevold
Frode Espeland
Håkon Bøhn
Amund Hyseth
Thomas Dehlimarken
Rune Andre Ringen Rognaas
Svein Egil Igletjern
Siri Steinsland
Trond Buer
Øistein Lindstad
Gudbrand Lindstad
Sven Erik Johansen
Kjetil Andre Øyhaugen
Ole Marius Ruud
Martin Hegerland
Lars Magne Stangeland
Bernt Sævereid
Øyvind Thorsen
Raimond Unneland

Leif Terje Kvinnesland
Trond Hagenes
Frode Opheim
Lars Audun Fatland
Steffen Hagenes
Arild Byberg

Preben Tengesdal
Ernst Bollestad

Endre Byberg
Erik Skretting
Per Arne Tengesdal
Tor Harry Hegre
Peder Høyland

Kristian Rønning
Bernard Rønning
Kåre Holte
Ottar Søndenå
Geir Håland
Stein Ove Frøyland
Roald Berentsen

Trine Hansen

Marianne Johansen

Torild Gundersby
Jan Ingar Formo

Olav Anders Helgevold

Inger Hiksdal Øglend

Linda Nilsen

Freddy Rasmussen

Renate Maher

Stine Aggborg

Anne Kristin Osmundsen

Ove A. Sandli

Jorunn Kongshaug

Roar Stentun

Birgitte Brudal

Eirin Johannesen

Jeanette Engstrøm

Tonje H. Nielsen

Per Einar Johansen

Atle Dønnum

Dag Arve Tjøtta

Karl Stian Hustoft

Aud Marit Lunde

Dag Erik Bråthen

Bjørn Magne Stople

Audun Økland

Axel Dønnum

Roxana Michaela Schomann

Torger Frøyland

Solveig Horve Bergsholm

Siv Undem

Hold meg oppdatert
Få oppdateringer om priser, frister og nyttig fagstoff direkte fra Fatland. Vi sender deg det som er relevant for bonden, enkelt og oversiktlig.
Sånn, da får du oppdateringer fra oss rett i innboksen.
Ønsker du å registrere en til? Trykk på ‘registrer en til’ og velg de emnene som passer best for vedkommende. Vil du endre hvilke nyheter du mottar? Du kan oppdatere innstillingene via lenken i e-postene fra oss.






































