Siste nytt

DSC06879

Jobber sammen for å forsyne oljearbeidere med norsk kjøtt

Equinor har doblet bruken av norsk kjøtt på plattformene sine. Nå vil de øke andelen ytterligere – og satser på kvalitetskjøtt fra norske bønder og Fatland.

Equinor serverer daglig mat til rundt 4 000 ansatte offshore. De siste årene har andelen norskprodusert kjøtt gått fra 20 til ca. 40 prosent, og ambisjonen er å løfte tallet videre.

For å lære mer om verdikjeden besøkte representanter fra Equinor og Kraemer Maritime, Fatland Jæren og gården til Espen Gjellestad på Stavnheim ved Vigrestad.

Gjellestad har storferasen Limousin, en rase som er ettertraktet for kvalitet om smak.

Et godt måltid starter med tillit

Thomas Faa, fagansvarlig for kjøkken i Equinor, sier besøket ga viktig innsikt:
– Det betyr mye for oss å se dyra og forstå hvordan maten produseres. Det gir en trygghet til det vi serverer.

Han forteller at interessen for norsk kjøtt er økende, både blant kokkene og gjestene.
– Vi har gode erfaringer med Limousin, og har servert dette tidligere offshore til høytider.

Snille dyr – godt kjøtt

Bonde, Espen Gjellestad, satser på Limousin og kvalitetskonsept Kalv Unik.
– Det er ei kjekk rase å jobbe med. Snille dyr og god kjøttproduksjon, sier Gjellestad.

Han mener Equinor sin satsing på norsk mat er viktig.
– Vi må tørre å betale litt ekstra for trygg og kortreist mat. Det er bra for både bonden og samfunnet.

Hva er Kalv Unik?

Kalv Unik er et bondeeid kvalitetskonsept for Limousin-kalv, utviklet i samarbeid mellom bønder, Limousin Unik Norge, Fatland og Midt-Norge Slakteri. Målet er renrasa kvalitetsproduksjon gjennom egen leveranseordning og tydelige krav til fett og kjøttkvalitet

Rase og opprinnelse:

100 % Limousin (fransk storferase fra Limoges) – kjennetegnet ved gyllenbrun pels, muskulatur og modne kalver, født med moderat vekt.

Hele verdikjeden må med

Ivar Johannesen i Kraemer Maritime, som står for logistikken ut til plattformene, sier besøket satte spor:
– Når vi ser maten ferdigpakket, er det lett å glemme historien bak. Det å møte bønder og se dyra gir oss mer respekt og forståelse.

Han mener verdien av norsk matproduksjon må løftes tydeligere fram:
– Det snakkes mye om pris, men for lite om hva vi faktisk får igjen for pengene. Vi må støtte dem som produserer maten vår.

Norsk mat – fra norske dyr

Ove Malvin, daglig leder i Fatland Oslo, er glad for samarbeidet med Equinor:
– Når kundene våre får møte bøndene, ser de verdien av produktene på en helt annen måte. Vi er stolte av det norske landbruket – og jobber hver dag for at norsk mat skal komme fra norske dyr.

Andre saker