Hanne og Olav Vold på Gaustad Gård i Stange tar førsteplassen i Ingris-statistikken for pukebesetninger for tredje året på rad.
– Dette og mange andre Fatland-resultater er mektig imponerende, sier Axel Dønnum Jensen.
Dønnum Jensen er leder slakterivirksomhet i Fatland Oslo og mener Ingris-resultatene til Fatland-bøndene viser godt igjen i landskapet.
Dette er særs imponerende når vi vet hvor mange flinke svinebønder det er i landet, og det er desto mer imponerende at noen bønder holder seg på toppen år etter år. Det er i seg selv en prestasjon, mener han og viser til at gode resultater i svinenæringen krever langsiktig og godt arbeid over mange år.
Mange gode plasseringer
Foruten Hanne og Olav Vold og deres førsteplass for purkebesetninger så fikk også Fatlandprodusentene Bente og Kato Frøvik i Sveio en flott tredjeplass for purkebesetninger. Elisabeth og Harald Gropen fra Rudshøgda er kåret til nummer seks i landet på smågris, mens Tina og Jarle Hadland fra Orre fikk en syvendeplass i samme klasse. Roy Stensby fra Stavsjø er også kåret til nummer fire i landet på slaktegris.
Olav Vold på sin side mener det er veldig stas å vinne kåringen for fjerde gang, og for tredje året på rad. Han mener dyrevelferd, og nøyaktig driftsplan er mye av hemmeligheten bak suksessen. Vi forholder oss enda til planen som Rolf Gunnar Husveg i Fatland laget til oss da han var rådgiver på svin. Den henger på kjøkkenveggen vår og den følger vi slavisk, både i forhold til avvenning, grising og når vi kan ha fri for eksempel.
Viktig med dyrevelferd
Hanne og Olav Vold kjøper inn småpurker fra avlsbesetningen til Eli og Ole Bjarne Enger for å sikre god kvalitet og avlsmessig framgang. De er også opptatt av dyrevelferd og mener slakteriundersøkelse er viktig for å se hvordan dyra har hatt det på innsiden.
Dette er også noe Fatland er gode på, og det tror jeg er viktig, sier Vold.