Kåra verlam

Merking av småfe

Vi får mange spørsmål om merking av småfe, både egne dyr og innkjøpte dyr. Det aller viktigste å huske på er at ALLE småfe SKAL ha to øremerker – et vanlig og et elektronisk. Dyr som kommer inn til slakteriet UTEN øremerker blir KASSERT! Og alle innkjøpte småfe SKAL ha hvitt (helst elektronisk) øremerke, også værer!

Alle sauer og geiter skal merkes med øremerker som er godkjent av Mattilsynet. Dette gjelder også sauer og geiter i dyrehold som er hobbypreget. Ref.: Landdyrsporbarhetsforskriften.
Hovedregler for opprinnelsesmerking av småfe (egne dyr):
Småfe (sau og geit) skal merkes med ett vanlig og ett elektronisk øremerke innen 30 dager etter fødsel. Merkene skal være forhåndspreget med dyrets individnummer og dyreholdsID.

Farge på øremerkene er valgfritt, men opprinnelsesmerkene kan ikke være hvite eller lakserøde.

Godkjente øremerker kan bestilles fra Os Id, Moen Bjøllefabrikk eller Datamars. Fatland har avtale med Os Id.

For slakteriets del er det ønskelig at elektronisk øremerke settes i venstre øre på dyra. Dette fungerer også best i enkelte småfevekter med elektronisk registrering.

Erstatningsmerker:
Øremerkene dyret får ved fødselen skal ikke fjernes, endres eller skiftes ut. Det kan likevel skje at dyret mister ett eller begge øremerkene, eller at merkene blir uleselige.
Dersom ett øremerke mistes eller blir uleselig, skal det tapte eller uleselige øremerket erstattes med et nytt innen 30 dager, men likevel før dyret flyttes til et annet anlegg.
Erstatningsmerket skal vise det samme individnummeret som det gjenværende øremerket, og i tillegg påtrykkes en E.
Dersom dyret har mistet et øremerke rett før det skal sendes til slakt, ta kontakt med slakteriet!

Dersom begge øremerkene mistes eller blir uleselige, må du søke Mattilsynet om tillatelse til å merke dyret på nytt. Det gis bare slik tillatelse dersom:
Merkingen ikke går ut over sporbarheten av dyret (mulighet til å spore fødselsanlegget og eventuelle andre anlegg dyret har vært i.)
Det fortsatt er mulig å identifisere dyret individuelt
Det er mulig å fastslå identiteten til dyret med rimelig sikkerhet og at identifikasjonskoden ikke blir endret.
For å oppfylle disse kravene er det viktig at du har en oppdatert dyreholdjournal og at du følger regelverkskrav om rapportering til Husdyrregisteret. Søknaden sendes til Mattilsynet per post eller e-post. Adressen finner du her. Merk søknaden med «Søknad om å merke småfe på nytt» og navnet på Mattilsynets lokalkontor som du ønsker å sende søknaden til. Mal for søknad finner du her.

Merking av innkjøpte dyr (også innkjøpte værer!):
Innkjøpte dyr skal merkes med et hvitt øremerke senest syv dager etter overdragelsen.

Hvitt øremerke skal ha et individnummer (trenger ikke være det samme som opprinnelsesmerket) og dyreholdsID-en din.

Hvitt øremerke bør være elektronisk (det gis ikke ulloppgjør for dyr som kommer inn til slakt uten elektronisk øremerke.)

Husk at dersom du har kjøpt inn et dyr, må det elektroniske signalet i opprinnelsesmerket ødelegges, slik at ikke dyret har to aktive elektroniske øremerker. Bruk en klypetang, og klipp et hakk i ringen på det elektroniske øremerket, slik at elektronikken ødelegges.



NB! Bruk gjerne en egen nummerserie på de hvite merkene, men dersom du har tatt inn dyr som skal slaktes innen 15. april året etter at de er født (f.eks kopplam og innkjøpte værlam som brukes en sesong) MÅ disse ha hvite elektroniske øremerker med samme førstesiffer som opprinnelsesmerket, ellers vil de bli registrert som voksne dyr på slakteriet!

Importerte dyr:
Sauer og geiter som innføres til Norge fra et EØS-land, skal beholde sine opprinnelige identifikasjonsmerker, og i tillegg merkes med et lakserødt øremerke senest syv dager etter innførsel.
Sauer og geiter som innføres til Norge fra tredjeland (land utenfor EØS) skal merkes med to lakserøde øremerker senest 20 dager etter innførsel.

Returmerker:
Retur-, øko- og slakterimerker brukes som tilleggsmerking av enkelte kategorier småfe, slik at det blir enklere for slakteriet å sortere dyra.

Det finst eigne merker for økologisk slakt (gult), Norsk Pelssaulag (oransje). Fatland Jæren og Oslo har merker for returskinn (raudt), nisjeslakt (kvitt), returslakt (grønt), og villsaulam (blått).
NB!!! Husk at du selv må bestille returmerker fra din øremerkeleverandør!
På Fatland Ølen brukast rosa merkespray i høgre øyre for returkjøt, og grøn merkespray i panna for returskinn.

Søk om merker her: https://www.mattilsynet.no/skjemaer/soknad-om-a-merke-visse-holdte-dyr-pa-nytt

Kilder:
https://www.mattilsynet.no/dyr/produksjonsdyr/sau-og-geit/krav-til-oremerking-av-sau-og-geit
https://www.osid.no/product/returmerke-hvitt-for-nisjeslakt-nytt-smg-sgf/

Publisert 13.12.2024  kl 10:53

Oppdatert 23.12.2024  kl 12:28

Andre saker