Olav og Hanne Vold[18140]

Fatlandbønder på Ingris-toppen

Svinebøndene til Fatland viser godt igjen i oversikten over de beste besetningene i landet.

– Fatland er veldig stolte over svineprodusentene sine, og glade for å ha de beste bøndene med på laget, sier rådgiver svin i Fatland, Harald Pedersen.

Hanne og Olav Vold er produsenter hos Fatland Oslo og får delt førsteplass på purker. Det er ikke første gangen Hanne og Olav Vold står øverst på listen, i 2018 delte de nemlig seieren med Mære Landbruksskole. I følge Norsvin har besetningen i Stange i gjennomsnitt 17,0 levendefødte, 0,9 dødfødte og 15,1 avvente per kull. Tapsprosenten frem til avvenning er 10,9 prosent.

Roy Stensby til høyre, i samtale med slaktegriskollega Anne Grete Rimstad Bleken og smågrisleverandør Harald Gropen.
Roy Stensby til høyre, i samtale med slaktegriskollega Anne Grete Rimstad Bleken og smågrisleverandør Harald Gropen. Foto: Norsvin.

Roy Stensby er også produsent hos Fatland Oslo og får førsteplass på slaktegris. Svinebonden fra Stavsjø topper slaktegrislista med 714 poeng, ifølge Norsvin. Stensby får smågris fra avlsbesetningen til Harald og Elisabeth Gropen, noe som fører til at en har både landsvin, Z.-line og duroc som far. Grisene kommer inn når de veier 30,5 kilo og leveres med en slaktevekt på 84,7 kilo i gjennomsnitt. Stensby har en slaktegrisbesetning med SPF-helsestatus, noe Harald Pedersen legger vekt på er et overordnet mål i hele næringen.

– Fatland er det slakteriet som er kommet lengst i Norge på andel SPF-gris. Det er noe vi ønsker å styrke ytterligere, sier Pedersen.

SPF står for spesifikk patogen frihet, og innebærer at SPF-besetninger er fri for definerte sykdomsfremkallende mikrober. Også flere dyktige Fatland-bønder står høyt på Ingris2021-listen i alle kategorier.

Les mer hos Norsvin.

Publisert 12.05.2022  kl 09:59

Oppdatert 13.05.2022  kl 08:15

Andre saker