Husk innmelding senest uka før ønsket levering

21. august 2019
Lammeslaktinga er i full gang og riktig innmelding, innen fristene, er svært viktig.
Les mer
august 2

Husk innmelding senest uka før ønsket levering

Lammeslaktinga er i full gang og riktig innmelding, innen fristene, er svært viktig.

Husk at innmelding MÅ være gjort senest tirsdag uka før slakting. Denne fristen er satt for at kapasiteten på inntransport og slakterier ikke skal bli sprengt nå i høysesongen.

Det er også viktig med så nøyaktig innmelding som mulig (antall dyr) slik at slakting og inntransport kan planlegges best mulig.

- Lammene som hittil er levert er store og fine. Slaktetallene tidlig i sesongen er høye, sier produsentrådgiver småfe, Tore Oftedal i Fatland.

Endring i livkalvpris og huskeliste ved omsetning av kalv

12. august 2019
Vi ønsker å minne om at alle kalver som blir omsatt som livkalv må være registrert med rett rase og fødselsdato i ku- eller storfekjøttkontrollen.
Les mer
kalv

Endring i livkalvpris og huskeliste ved omsetning av kalv

Vi ønsker å minne om at alle kalver som blir omsatt som livkalv må være registrert med rett rase og fødselsdato i ku- eller storfekjøttkontrollen.

Ved avregning og fakturering av kalv blir opplysningene hentet fra kontrollene, dersom det ligger feil her vil du kunne få feil oppgjør for kalven din. Det må ligge riktig rasekode på både mor og far. Dersom det står ukjent rase vil det ikke være berettiget kjøttfetillegg på kalv.

Husk:

  • At alle kalvene har øremerker og er riktig registrert i storfe- eller kukontrollen.
  • Husk egenerklæringsskjema kalv. Skjema kan du få fra oss eller sjåføren din.
  • Fôringsdyr som skal ut av din region må følges av veterinærattest.
  • Veldig viktig at alle dyr ligger med riktig alder og rase!
  • Vi må unngå å omsette drektige fôringskviger. Vær obs på dette.
  • Kalven skal være avhornet, eller bekreftet kollet.
  • Kalven skal være godt tilvendt grovfôr og kraftfôr.
  • Kalven skal være frisk og trivelig, uten skader og sykdom.

Vi endrer høsten 2019 kalveprisen for sesongen:

Prisen på livkalv økte med 3 kr. per kilo i mai 2019. Nå går dette tillegget ned igjen, samt en ekstra reduksjon for å tilpasse prisen til slakteprisen.

Endring livkalvpris melkerase opp til 120 kilo

26. august: - 3,00 kroner
01. oktober: - 2,00 kroner

Endring livkalvpris kjøttfe

Lett rase: 16. september: - 3,00 kroner
Tung rase: 16. september: - 4,00 kroner

Velkommen til fjosåpninger på Varhaug og i Arendal

08. august 2019
Nå har du sjansen til å ta en kikk på toppmoderne fjos.
Les mer
oddvarhåland

Velkommen til fjosåpninger på Varhaug og i Arendal

Nå har du sjansen til å ta en kikk på toppmoderne fjos.

Velkommen til fjosåpning hos Oddvar Håland, Hålandsvegen 276, 4360 Varhaug.

Lørdag 24. august kl. 12-16.

  • Melkekvote 268.000 liter.
  • GEA melkestall
  • Reime-innredning
  • Spalter fra Otte Beton
  • Animat madrasser.

Servering av grillmat og drikke fra Fatland og 
Q-meieriene.

Velkommen til en kikk på et topp-moderne fjos!


Velkommen til åpent ammekufjøs hos Merethe Svang Olsen og Bernard Rønning, Spikkelia 50, 4821 Rykene.

Onsdag 28. august kl 15–18

  • Temperert fjøs levert av Fjøssystemer Bygg.
  • Fjøset har mekanisk ventilasjon fra Big Dutchman
  • Jourdain-innredning,
  • Kraiburg gummimatter
  • Suevia drikkeutstyr
  • Stranko gjødselskraper.

Grilling ved Fatland. Velkommen!

Disse vant grillmaten

25. juli 2019
Her er grillmat-vinnerne etter fôringsokse-kampanjen i juni.
Les mer
Skjermbilde 2019-07-26 00.30.29

Disse vant grillmaten

Her er grillmat-vinnerne etter fôringsokse-kampanjen i juni.

Fatland trenger mer tilgang på fôringsokser. Derfor trakk vi ut 15 vinnere av grillmat for 1.000 kroner hver blant alle som meldte inn fôringsokser til Ølen, Jæren og Oslo innen utgangen

Vi trekker 15 vinnere av grillmat for 1.000 kroner hver blant alle som melder inn fôringsokser til Ølen, Jæren og Oslo innen utgangen av juni!

Og vinnerne er

Fatland Jæren:

  • Hans Augedal, Nærbø

  • Victoria Landa, Finnøy

  • Tor Grønnestad Lura, Sandnes
  • Kristine Ånestad Berge, Varhaug
  • Tom Magne Tengsareid, Egersund

Fatland Ølen:

  • Vidar Mokleiv
  • Kjetil Flokatveit
  • Ove  Lie
  • Jon Egil Østerhus
  • Vidar Stokkenes

Fatland Oslo:

  • Niri Lid
  • Tor Gunnar Bergsland
  • Lion Samdrift
  • Ole Oddvar Grasdalen
  • Johnny Engen

Vi takker og gratulerer!

Informasjon om prisene på småfe for slaktesesongen 2019

11. juli 2019
Butikkene og restaurantene ønsker enda mer kvalitetskjøtt av lam og sau. Fatland legger opp til en prisløype som både premierer kvalitet og levering når etterspørselen er på topp.
Les mer
18835913 1712592942098932 4141997030705519125 n

Informasjon om prisene på småfe for slaktesesongen 2019

Butikkene og restaurantene ønsker enda mer kvalitetskjøtt av lam og sau. Fatland legger opp til en prisløype som både premierer kvalitet og levering når etterspørselen er på topp.

Fatland jobber hardt sammen med kjedene og industrikundene for å markedsføre og selge godt, norsk kvalitetskjøtt av lam og sau! Det er viktig for totalsalget at vi får inn mye av årets høstlam tidlig i sesongen når kjedene har sine store salgskampanjer.

Nytt i år

  • Sesongtillegg sau: Fatland lykkes godt med omsetningen av voksen sau. I 2018 solgte Fatland all slaktet sau som ferskvare! Ved å innføre egne sesongtillegg på sau i uke 33-35 og 43-45 kan vi styre varestrømmen og dermed planlegge salget enda bedre. Det gir også bedre kapasitet til de viktigste ukene i lammeslaktinga. Sesongtillegg sau blir 1,00 kr./kg.
  • I august presenterer vi en ny innmeldings- og kommunikasjonsløsning via app på telefonen og via pc-en. Den nye løsningen gjøre innmelding mer oversiktelig og effektiv, både for deg og for oss.
  • Søndagslevering av småfe – både på Jæren og Ølen. Levér sau/lam til slakteriet selv og få maks puljetillegg, uansett antall dyr!

Fatland – best på pris og service hele året!

Sesongtillegg lam høsten 2019

Uke 33 34 35 36 37 38 39
Sesongtillegg (kr./kg.) 2,00 3,00 3,00 2,50 2,50 2,00 1,00


Sesongtillegg sau høsten 2019

Uke 33 34 35 43 44 45

Sesongtillegg (kr./kg.)

1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00


Puljetillegg sau og lam høsten 2019

Pulje 1 - 19 20 - 29 30 - 49 50 - 79 80 - 99 100 - 149 150 - 199 > 200
Puljetillegg (kr./kg.) 0,70 1,00 1,60 2,00 2,50 3,50 4,10 4,30

Kvalitetstillegg småfe høsten 2019

  • Elitelam: + kr. 3,00/kg. i kl. O+ og bedre, fettgruppe 1+ til 3, nedre vektgrense 15,1 kg - ingen øvre vektgrense.
  • Elitelam Pluss: + kr. 6,00/kg. i kl. R og bedre, fettgruppe. 1+ til 3, nedre vektgrense 18,1kg – øvre vektgrense 25 kg (Siste slaktedato for Elitelam Pluss er 1. november 2019).

Optilam-tillegg (for hele året)

1.000 til 1.999 kg./år kr. 0,60/kg.
2.000 til 2.999 kg./år kr. 1,10/kg.
3.000 til 3.999 kg./år kr. 1,40/kg.
4.000 til 4.999 kg./år kr. 1,70/kg.
5.000 til 5.999 kg./år kr. 2,00/kg.
Over 6.000 kg./år kr. 2,10/kg

Fatlands prisprognose på småfe høsten 2019

Vi har laget en prisløype på lam, ung sau og sau for høsten 2019. Disse prisene gjelder lam 18,1-25 kg. i klasse R, puljetillegg på 200-299 småfe, Elite Pluss med 6 kr./kg. og inkluderer også grunntilskudd og sesongtillegg.

Villsaukampanje

Villsau i kategorien ung sau over 11,1 kg. ,i klasse O-, og bedre, betales med kr 30,0 ekstra pr. kg. i august. Meld inn i god tid! Her vil vi slakte mest i uke 33 og 34.

Tørre og rene dyr med elektroniske merker – bedre betalt for ulla

Sau og lam må være tørre ved levering til slakteriet. Levering av våte dyr kan medføre trekk på ulla. Derfor MÅ dyrene inn dagen før levering for å bli tørre. Vennligst vær nøye med dette!

Småfe uten elektronisk øremerke vil ikke kunne få ulloppgjør. Dette skyldes at vi veier og klassifiserer hver fell, og registrerer individet med lesestav på det elektroniske merket. Dette vil også gi bedre informasjon til avlsarbeidet ditt!

Lever den ulla dere klipper hjemme til Fatland Ull i Ølen (53 77 55 00), Hommersåk (51 66 93 93) og Oslo (99 03 19 96).

Ny app og innmelding på nett - rett antall i god tid

For å sikre god og effektiv slakting og videreforedling er det viktig med rett innmelding i god tid. I august lanserer vi vår nye, digitale innmeldingsløsning, rett fra mobil eller pc.

Vi kommer selvfølgelig tilbake med mer informasjon om denne løsningen når den nærmer seg å være klar til bruk.

Med den nye innmeldingsløsningen på smart-telefon og pc legges det opp til innmelding tirsdagen uka før ønsket slakteuke. Dette for å kunne planlegge slakting og videreforedling, samt på grunn av nytt regelverk for kjøre- og hviletid for dyrebilsjåfører som ble innført 1. januar 2019.

Etter innmelding tar Fatland kontakt med bonden og avtaler dag og tidspunkt i henteuken. Innmelding via smart-telefon og pc gjør at du kan melde inn hele døgnet, uten å måtte vente i telefonkø.


Husk at vi gjentar suksessen fra i fjor og inviterer alle saueprodusenter til temadager på Fatland Jæren, Fatland Ølen og Fatland Oslo i august.

  • Fatland Jæren 15. august: Vi starter klokka 18 med holdvurdering, og tar mat klokka 19, før temakvelden fortsetter.
  • Fatland Ølen   22. august
  • Fatland Oslo   28. august

På programmet:

  • Holdvurdering og klassifisering av slaktelam: Praktisk trening i å vurdere slaktelamma.
  • Slakteplan lam haust 2019: Slaktevekter, slaktetidspunkt, prisløyper - totaløkonomi for bonden.
  • Ny innmeldingsløsning via app/pc.

Arrangementene blir på ettermiddag/kveldstid. Velkommen!

Søndagslevering til Fatland Ølen og Fatland Jæren

Søndagslevering til Fatland Ølen og Fatland Jæren gir deg pristillegg som tilsvarer pulje på over 200, uansett antall dyr levert. Ønsker du å levere slakt på søndager i sesongen skal dyrene være innmeldt innen tirsdagen før. Første søndagslevering er søndag 18. august 2019.

Søndagåpningstider Ølen: 13.00-18.00.

Søndagsåpningstider Jæren:13.00-16.00.

Retur av slakt og skinn – bruk skjema og merker

Vi vil at dere skal bruke skjema for «Detalj om retur». Dette kan du hente direkte herfra.

Sjåførene har også dette skjema i bilen, men vi vil at dere skal fylle det ut før sjåføren kommer!

Vi har merker på innmeldingskontorene til retur av skinn og dyr. Vi kan sende til dere, eller dere kan få av sjåførene. Det er viktig at dere setter klypene godt i før sjåføren kommer, slik at alt er klart. Skriv også opp øyrenummer på en lapp om hva som skal i retur og hvilke skinn som skal til garving. Satsene for leieslakting finner du her.

Fatland – det lønner seg!

Fatland betaler best for kvalitetslammene, og vi trenger lammene dine. Vi har gode avtaler med salg av lammekjøtt og ønsker enda flere som velger Fatland. Hjelp oss med å skaffe flere leverandører. Avtal med naboene dine om at dere leverer sammen til Fatland.

Husk KSL!

Husk å sjekke at du har KSL i orden før lammesesongen starter!

Fatland leverer mange gode produkter som selges med «Nyt Norge»-merke. Matmerk stiller  krav om at alle produkter som skal merkes med «Nyt Norge» kommer fra produsenter med godkjent KSL-status.

Det er derfor veldig viktig at alle går inn på sin KSL-side via matmerk.no og sjekker sin status på KSL.

Her kan du se når du utførte siste egenrevisjon, og om du har lukket alle avvik fra en ekstern revisjon.

Egenrevisjon kan ikke være eldre enn 12 måneder.

Kjøttprodusenter som ikke følger opp internkontrollsystemet KSL, eller har avvik, blir trukket 20 prosent i oppgjørspris når de leverer dyr til samtlige norske slakterier.

Dersom du syns egenrevisjon eller lukking av avvik er vanskelig, så hjelper vi deg!

Gjør plass!

Transport av dyr krever plass til dyrebilen. En vanlig dyrebil har en bredde på 2,5 meter og en lengde på 12 meter. Fri høyde som dyrebilen trenger er 4,5 meter. Med denne størrelsen kreves det god planlegging av veien til og fra fjøset. Planlegging av gode veier vil være ulikt fra gård til gård, men det er noen fellesmomenter:

  • Smitte; dyrebilen skal krysse færrest mulig andre transportveier som berører fjøset.
  • Godt grunnarbeid, god drenering og bæreevne på veien.
  • Lastepunktet skal være oversiktelig å rygge inntil.
  • Veien til og fra fjøset skal være fri for trær og greiner som slår i bilen eller hindrer sikt.
  • Grinder på lasterampe skal lett kunne tilsluttes lastelemmen på dyrebilen.
  • Siden dyr reagerer på miljøendringer som vind og nedbør, bør lastepunktet plasseres mest mulig i ly.

Vi har full forståelse for at det er vanskelig å gjøre veldig mye med eksisterende veier, men ber spesielt om at trær beskjæres slik at bilene ikke blir skadet. For dere som prosjekterer nybygg og nye veier, kan dette være en god pekepinn på hvilke krav som må til for at bilene skal kunne komme trygt fram til lasterampa.

Kontakt oss!

Ta gjerne kontakt med våre gode rådgivere
Hilde K. Håland på e-post eller tlf. 98 24 22 14 eller Tore Oftedal på e-post eller tlf. 96 94 61 81.

For sauekontrollen Gerd Skjoldal e-post eller tlf. 95 89 63 34.

Vi gleder oss til et godt samarbeid også i årets travle høstsesong!

Priser og prisprognoser gris 2. halvår 2019

10. juli 2019
Det er satt opp følgende prisløyper og engrosprisendringer de neste månedene.
Les mer
Smågris

Priser og prisprognoser gris 2. halvår 2019

Det er satt opp følgende prisløyper og engrosprisendringer de neste månedene.

Slakt

Den 1. juli ble engrosprisen for gris økt med kr 0,20 pr kg samtidig som ligningen i beregning av kjøttprosent ble endret.

Avregnet kjøttprosent vil i snitt øke med 0,7% i forhold til tidligere. Dette utgjør en økning i avregningsprisen med rundt kr. 0,30 pr. kg.

Effekten på økt engrospris og økt kjøttprosent var en prisøkning for bonden på kr. 0,50 pr. kg den 1. juli.

Det er planlagt engrosprisendringer fremover som igjen vil gi lik endring i avregningspris til bonden.

Planlagte engrosprisendringer per kilo i 2. halvår 2019:

1. juli (uke 27) opp 0,20 kr./kg.
26. august (uke 35) opp 0,50 kr./kg.
30. september (uke 40) opp 0,40 kr./kg.
14. oktober (uke 42) opp 0,40 kr./kg.
9. desember (uke 50) ned 0,40 kr./kg.
16. desember (uke 51) ned 0,40 kr./kg.


Smågris

Prisen på smågris økte 8. juli med 10 kr. slik at prisen for en 25 kg helsegris er kr. 740 pr. stk.

Det er også varslet en økning på kr. 20 mandag den 15. juli. En 25 kg. helsegris blir da kr 760 pr. stk.