Bli med Fatland på fagtur til Dolomittene, 11. - 18. september 2019

16. april 2019
Vi ser på landbruk og matforedling i Val di Fiemme, midt i de flotte Dolomittene. Avreise onsdag 11. september, og en uke fullspekket med faglige besøk og flott natur!
Les mer
Cavalese údolí 1

Bli med Fatland på fagtur til Dolomittene, 11. - 18. september 2019

Vi ser på landbruk og matforedling i Val di Fiemme, midt i de flotte Dolomittene. Avreise onsdag 11. september, og en uke fullspekket med faglige besøk og flott natur!

Reiseleder er Terje Wester, som har god lokalkunnskap i Val di Fiemme, og som liker å reise på tur med gode leverandører!

Program

Onsdag 11.09

Fly til München fra Stavanger (08.20) eller Oslo (10.05).

Ankomst München kl. 12.15, der vi blir hentet i buss.

Lunsj kl. 13.30.

Med ca. 4 timers busstur gjennom Østerrike og Brenner-passet, er vi fremme i Cavalese i Val di Fiemme ca. kl 18.30.

Vi skal bo på Hotel La Stua ****, midt i sentrum av byen som er berømt fra Tour de Ski (Monsterbakken), og Marcialonga (målgang).

Middag på hotellet kl. 20.00.


Torsdag 12.09

Frokost på hotellet.

I dag skal vi bli presentert for landbruk og –skogindustri i Val di Fiemme.

Lunsj i forbindelse med gårdsbesøk.

Middag på hotellet.


Fredag 13.09

Frokost på hotellet.

I dag skal vi på besøk på setra! Bøndene i dalen har stor seterdrift med storfe og småfe, og det er også bønder fra lenger sør i Italia som kommer med sauene. Det nærmer seg at dyra skal hjem, og vi skal spise lunsj på en seterhytte på ca 2.500 m.o.h. Det blir litt vandring i fjellet, så godt skotøy og turklær er viktig!

Middag på hotellet.


Lørdag 14/9

Frokost på hotellet.

Besøk på meieri, for informasjon om produkter og tilførsler.

Lunsj

Besøke en gård med melkegeiter.

Middag på hotellet.


Søndag 15.09

Frokost på hotellet.

Da reiser vi til fjells igjen, for å se på seterdrift!

Lunsj.

Besøke en honningprodusent.

Middag på hotellet.


Mandag 16.09

Frokost på hotellet.

Vi setter oss i bussen og setter kursen nordover. Vi stopper i Østerrike for å besøke en bonde som driver med gårdsturisme.

Lunsj.

Vi kjører til hotellet (navn kommer senere).

Middag på hotellet.


Tirsdag 17.09

Frokost på hotellet.

Gårdsbesøk for å se på melk- og kjøttproduksjon på Simmental.

Lunsj

Vi ser på fornybar energi i landbruket.

Middag på hotellet.


Onsdag 18.09

Frokost på hotellet.

Avreise til flyplassen i München. Flyavgang kl. 12:55 med ankomst Oslo kl. 15.05 og Stavanger kl.16:50.


Pris

Turen koster kr 15.500,- for opphold i dobbeltrom, reise og alle måltider er inkludert.

For enkeltrom blir det et tillegg på kr. 1.500,-


Påmelding


Påmelding via Travel & Event på denne linken

Turen er sydd sammen for Fatland sine produsenter, og det blir en del vandring i fjellet. Den passer godt for alle som er i noenlunde god form, og  for alle aldre!

Det kreves minimum 30 påmeldte for å gjennomføre  turen.

Velkommen med til Dolomittene sammen med Fatland!

Fatland øker Optimaliseringstillegget på slaktegris til 1 kr./kg.

09. april 2019
Markedet for gris ser bedre ut, og vi ønsker å levere nok norsk kjøtt til våre kunder.
Les mer
P2282023

Fatland øker Optimaliseringstillegget på slaktegris til 1 kr./kg.

Markedet for gris ser bedre ut, og vi ønsker å levere nok norsk kjøtt til våre kunder.

Vi ønsker mer gris med vekt over 80 kg.

Fra 23. april 2019 øker vi Optimaliseringstillegget til 1 kr./kg. på gris mellom 80,1 og 85 kg. På gris i vektgruppene 77,5 – 80, 0 og 85,1 - 87,5 vil optimaliseringstillegget være kr 0,50 pr kg.

Den lette slaktegrisen er ikke så gunstig i markedet, og her vil vi trekke kr 0,50 pr kg på gris fra 67,1 – 73,0 kg.

Vi ønsker at dere prøver å holde denne grisen til den blir litt tyngre, hvis mulig.

Når du planlegger slaktingen etter påske, kan du løfte gjennomsnittsvekten din noe.

Det er også positivt at avregningsprisen økes på de tyngre vektklassene etter påske.

Optimaliseringstillegg og -fradrag, gjeldende fra 23.04.2019:

67,1 - 73,0 kg:  - 0,50 kr./kg.

73,1 - 77,4 kg: 0 kr./kg.

77,5 - 80,0 kg: + 0,50 kr./kg.

80,1 - 85,0 kg: + 1,00 kr./kg.

85,1 - 87,5 kg: + 0,50 kr./kg.

Slakteuker småfe Fatland Jæren 2019

09. april 2019
Slakteriet på Hommersåk har følgende slakteuker for småfe våren og sommeren 2019.
Les mer
DSC 4771

Slakteuker småfe Fatland Jæren 2019

Slakteriet på Hommersåk har følgende slakteuker for småfe våren og sommeren 2019.

Siste slakteuke før påske er uke 15. Vi gjør også oppmerksom på at lam yngre enn 1 år, som er slaktet etter 15. april i året etter fødselsåret, blir klassifisert som Ung sau.

Fatland Jæren slakter videre småfe i uke 19, uke 21, uke 23, uke 25 og uke 26. Etter sommeren starter småfeslaktingen opp igjen i uke 32 (5. august).

Fatland Oslo og Fatland Ølen slakter småfe alle uker gjennom våren og sommeren.

Ønsker mer moderne markedsreulering

25. mars 2019
Inge Fatland tar til orde for nye grep for å bringe saue- og lammekjøttmarkedet i balanse og dermed få til mer robust økonomi i saueholdet. Også markedsreguleringsordningen for storfe er moden for en oppdatering.
Les mer
Bilder fra årsberetningen 2017.

Ønsker mer moderne markedsreulering

Inge Fatland tar til orde for nye grep for å bringe saue- og lammekjøttmarkedet i balanse og dermed få til mer robust økonomi i saueholdet. Også markedsreguleringsordningen for storfe er moden for en oppdatering.

Les hele saken Kjøtt & eggprodusenten 2019-1, side 10-15.

Prisprognose tidliglam 2019

13. mars 2019
Prisprognosen for tidliglam våren 2019 er klar.
Les mer
Småfe 2017

Prisprognose tidliglam 2019

Prisprognosen for tidliglam våren 2019 er klar.

For å sikre flest mulig videreforedlingsmuligheter for lammene, ønsker vi at flest mulig produsenter holder lammene litt lenger før slakting, slik at slaktevekten er noe høyere.

Her er årets prisprognose for avregningspris lam klasse R:

Uke 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Fra dato 15. apr. 22. apr. 29. apr. 06. mai 13. mai 20. mai 27.mai 03. juni 10. juni 17. juni 24. juni
Klasse R kr.55,00 kr.55,00 kr.55,00 kr.55,00 kr.55,00 kr.55,00 kr.54,00 kr.53,00 kr.53,00 kr.53,00 kr.53,00

Prisene er inkludert grunntilskudd og vektgrensen er 13,1 til 23,0 kg i perioden fra 15. april til 24. mai.

Fra 27. mai til 28. juni er topp-pris fra 16,1 kg., og - 3 kr./kg. fra 13,1 til 16,0 kg.

Lam under 13,1 kg mister grunntilskuddet og betales med 10 kr./kg. lavere pris enn lam over 13,1 kg.

I tillegg kommer kvalitetstilskuddene Elitelam (+ kr 3,00 pr kg, i klasse O+ og bedre, fettgruppe 1 + til 3, nedre vektgrense 15,1 kg.) og Elitelam Pluss (+ kr 5,00 pr kg, i klasse R og bedre, fettgruppe 1 + til 3, nedre vektgrense 17,1 kg.)

Til tillegg kommer også distriktstilskudd og puljetillegg, minus omsetningsavgift.

Fatland kan flytte lammene inntil 1 slakteuke for salget.

Lammeslakttilskudd på 450,- kommer på alle lam klasse O+, eller bedre, også tidliglam.

Ull er inkludert i prisen på tidliglam.



Nyhet: Søndagslevering av småfe på Jæren

05. mars 2019
Til høsten åpner Fatland Jæren for mottak av sau og lam på søndager.
Les mer
SEPTEMBER

Nyhet: Søndagslevering av småfe på Jæren

Til høsten åpner Fatland Jæren for mottak av sau og lam på søndager.

- På søndager kan da bonden selv kjøre inn dyrene til slakteriet på Hommersåk. Alle premieres da med fullt puljetillegg, uansett hvor mange sau og lam som leveres. Dyrene må meldes inn til slakt i forkant, som vanlig, sier Tore Oftedal, produsentrådgiver småfe i Fatland.

Det vil være mulig med søndagslevering ved Fatland Jæren fra søndag 18. august til søndag 27. oktober 2019.