Velkommen til årets produsentmøter!

15. januar 2019
Datoer og steder for produsentmøtene er klare. Vi håper DU kommer!
Les mer
27500775 1877297268961831 991668353975924403 o

Velkommen til årets produsentmøter!

Datoer og steder for produsentmøtene er klare. Vi håper DU kommer!

Produsentmøtene rundt om er et viktig kontaktpunkt mellom Fatland og våre dyktige produsenter. Her får du siste nytt om ståa og markedsutsiktene og vi får nyttige innspill. Vi serverer god mat. Håper vi sees!

Sted Dato Kl.
Sandnes, Fatland Jæren Mandag 4. februar 19.00
Ølen, Fatland Ølen Mandag 4. februar 19.30
Kvinnherad, Rosendal Hotell Tirsdag 5. februar 20.00
Time, Undheim Samfunnshus Onsdag 6. februar 19.00
Sauda, Kraft Kafê Torsdag 7. februar 19.30
Lyngdal, Lyngdal Inn Mandag 11. februar 19.00
Bergen, Alver Hotel Mandag 11. februar 19.30
Voss, Løno Tirsdag 12. februar 19.30
Helleland, Ben´s kafé Onsdag 13. februar 19.00
Karmøy, Park Inn Flyplasshotellet Onsdag 13. februar 19.30
Hå, Kafé Jærbuen Torsdag 14. februar 19.00
Stord, Bakeriet Frugaard Torsdag 14. februar 19.30
Tysnes, Mandelhuset Mandag 18. februar 19.30
Årdal i Ryfylke, Høiland Gard Mandag 18. februar (obs! Endret dato) 19.00
Seljord, Granvin Kulturhus Torsdag 21. februar 19.30


Gjør klar til produsentseminar på Sola Strand Hotel!

Allerede nå kan du sette av datoene 8. og 9. mars. Da inviterer vi alle produsenter til produsentseminar fra lunsjtider fredag til lunsjtider lørdag. Stedet er Sola Strand Hotel ut mot Nordsjøen.

Programmet er ikke helt klart, men vi kan love interessante faglige innlegg, sosialt samvær og god mat. Ved hotellet finner du også Nordsjøbadet Spa, en frydefull sanseopplevelse, avkobling og påfyll av energi for deg og ditt reisefølge!

Vi kommer tilbake med mer informasjon, men du kan allerede nå melde deg på til produsentrådgiver Guro Hansen, e-post, eller tlf. 95 89 63 20.










Slakteuker småfe fram mot påske

09. januar 2019
Siste slaktedag for lam er fredag 12. april
Les mer
Småfe 2017

Slakteuker småfe fram mot påske

Siste slaktedag for lam er fredag 12. april

Fatland Oslo slakter hver uke.
Fatland Ølen slakter hver uke.
Fatland Jæren slakter uke 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14 og 15.

Siste dag vi slakter lam er fredag 12. april.

Vi minner samtidig om at for å kunne klassifiseres som lam, må fjorårslam slaktes innen 15. april. Lammeslakttilskuddet faller bort 1. mars.

Stort fagmøte: Muligheter i landbruket - er du med?

04. januar 2019
Me inviterer til eit optimistisk møte om framtida i norsk landbruk.
Les mer
ranbow Foto Hamremoen

Stort fagmøte: Muligheter i landbruket - er du med?

Me inviterer til eit optimistisk møte om framtida i norsk landbruk.

Fleire utfordringar til tross: Me trur det er muligheter for eit fortsatt godt norsk landbruk. Me ønskjer å motivere deg som er bonde, og neste generasjon bønder. Difor inviterer Haugesund Sparebank, i samarbeid med Fatland og Nortura SA til fagmøte:

Måndag 21. januar 2019, kl.19.00, Ølen kulturhus

Møteleiar er Tor Øyvind Skeiseid.

Innleiarar:
* Terje Wester, konsernsjef i Fatland AS
* Einar Risnes, regionsjef Vest, Nortura SA.
* Hanne Lundal, gardbrukar med sauehald
* Erling Jevne, bonde frå Øyer med foredraget «Motivasjon i medgang og motgang». Jevne er ein av våre aller beste idrettsutøvarar gjennom mange år og også kjent som «Birkebeiner-kongen» med sju fyrsteplassar i Birkebeinerrennet.

Matservering. Spørsmål frå salen. Me ønskjer velkommen til ein spanande, triveleg og optimistisk kveld!

Fagsamling småfe: Lesestaver, klemvekt og Sauekontrollen

04. januar 2019
Vi ønsker velkommen til fagsamling i Bjerkreim tirsdag 5. februar.
Les mer
Småfe 2017

Fagsamling småfe: Lesestaver, klemvekt og Sauekontrollen

Vi ønsker velkommen til fagsamling i Bjerkreim tirsdag 5. februar.

Rogaland Sau og Geit, Nortura, Fatland og Prima ønsker å invitere våre gode sauabønder til en felles fagsamling tirsdag 5. februar. Vi vil da sette fokus på bruk av lesestaver og klemvekt, og hvordan bruke disse opp mot Sauekontrollen.

Vi får med oss representanter fra OS ID og AK-Maskin for å presentere både Bio-Control og TRU-TEST sine lesestaver, samt Knarrhult og klemvekter.

Det er oppmøte hos Torkel og Magnor Svela (Nedrebøvegen 615, 4389 Vikeså) kl.19:00. Her vil bruk av utstyret bli vist i praksis.

Etterpå reiser vi ned til samfunnshuset på Vikeså, her vil de forskjellige aktørene få presentere sine produkter gjennom foredrag og presentasjon.

På samfunnshuset vil det bli servert mat og drikke.

For påmelding, eller spørsmål om arrangementet, ta kontakt med Tore Oftedal på e-post eller tlf. 969 46 181. Siste frist for påmelding er 25. januar.

Nå blir storfeslaktet lasermålt

03. januar 2019
Fra og med 7. januar 2019 innføres et nytt system for fastsettelse av klasse for storfe.
Les mer
20190103 125405

Nå blir storfeslaktet lasermålt

Fra og med 7. januar 2019 innføres et nytt system for fastsettelse av klasse for storfe.

Den største endringen vil være at klassifisørene ikke lenger skal avgjøre slaktets klasse, men at dette blir gjort automatisk ut fra registreringer om det gjeldende slaktet.

Den nye metoden for objektiv klassifisering av storfe, med bruk av lengdemåling med laser, baserer seg i stor grad på forholdet mellom vekt og lengde på slaktet, samt alder, kjønn, rase og data fra Husdyrregisteret.

Slik fungerer det

  • Lengde av slaktet blir målt mens slaktet henger på vekta. Lengde er avstanden fra slaktekroken og ned til første torntapp i ryggen, ved overgangen til nakken. Lengde vil registreres ved de fleste slakterier ved hjelp av en halvautomatisk lasermåler. Lengden bestemmes ved at en operatør innstiller laserstrålen på det riktige målepunktet i overgangen mellom ryggen og nakken.

  • Alder og kjønn fastsettes fra registreringer i Husdyrregisteret. Rase besluttes ut fra rasekodene til slaktedyrets 16 tippoldeforeldre. Hver av disse har en tosifra kode som sier hvilken rase disse dyrene var.

  • Alle slakt inndeles i 4 rasegrupper, (1) Holstein, (2) NRF og gammelnorske raser, (3) Lette kjøttfe og (4) tunge kjøttfe. Ut fra rasene til tippoldeforeldrene beregnes prosentvis andel for de ulike rasegruppene for slaktet.

  • I beregningen av klasse får slaktet poeng ut fra rasegruppefordelingen, flest poeng med høy andel i rasegruppe 4, tunge kjøttfe. NRF og gammelnorske raser får ingen poeng for rasegruppe.

Forutsatt riktig lengdemåling så blir dette et objektivt mål, og klasse blir fastsatt ut fra objektive registreringer. Det vil bli tatt bilde av alle slakt i forbindelse med lengdemålingen for å dokumentere at lengdemålingen er korrekt innstilt.

Utprøvd system

Utprøvingen av systemet startet ved to slakterier i 2016. Fatland Oslo har også vært pilot for systemet. I 2018 har systemet vært i daglig bruk ved klassifisering på 14 norske slakterier. Ved årsskiftet vil over 150.000 slakt være klassifisert ved hjelp av det nye lengdemålingssystemet. Dette tilsvarer nærmere halvparten av alle storfeslakt.  Fra januar 2019 vil systemet være i bruk ved alle 26 storfeslakteriene i Norge, inkludert nødslaktmottakene.


Kilde: Animalia

33,5 millioner kroner i Opti-julehilsen

21. desember 2018
Fatland utbetaler i disse dager 33,5 millioner bonuskroner til sine Opti-leverandører.
Les mer
20182

33,5 millioner kroner i Opti-julehilsen

Fatland utbetaler i disse dager 33,5 millioner bonuskroner til sine Opti-leverandører.

Gjennom Opti-avtalene for gris, storfe og småfe sikrer Fatland forutsigbar tilgang på kvalitetsslakt og smågris. Dette skal også komme våre flere tusen Opti-leverandører til gode som årsbonus.

I disse dager etterbetaler Fatland til sammen 33,5 millioner kroner, inkludert mva, til våre gode Opti-leverandører. Utbetalingene er basert på levert kvantum de siste 12 månedene. Beløpene blir utbetalt 31. desember 2018.

Opti-avtaletilleggene kommer i tillegg til Fatlands svært konkurransedyktige bonuser og leveringstillegg.

Klikk her for komplett prisliste

Det lønner seg å velge Fatland

Butikker og restauranter trenger enda mer kvalitetskjøtt fra Fatland. Derfor trenger vi enda flere kvalitetsprodusenter enn de over 5.000 produsentene som allerede har valgt oss.

  • Vi har svært konkurransedyktige priser og vilkår. Klikk her for prisliste.
  • Vi har et særdeles dyktig lag med produsentrådgivere som er klare til å bistå deg.
  • Vi gir nye brukere ekstra drahjelp de første årene. Les mer om dette tilbudet her.
  • Tilbud om faglige og sosiale arrangementer.


Vi vil svært gjerne komme i kontakt med deg som går med tanker om å velge Fatland.

Ta kontakt med oss her for en uforpliktende prat og gjennomgang av hva vi har å tilby og hvor mye det kan lønne seg for deg å velge Fatland.

Vi benytter anledningen til å ønske alle bønder i Norge en god jul! Takk for året som snart har gått.