Over 3.000 har sett info-møte om fôrsituasjonen - har du?

19. juli 2018
Tørken og den alvorlige fôrsituasjonen bekymrer. Fikk du ikke med deg Fatlands store informasjonsmøte, har du forsatt sjansen.
Les mer
Informasjonsmøte fôrsituasjonen juli 2018

Over 3.000 har sett info-møte om fôrsituasjonen - har du?

Tørken og den alvorlige fôrsituasjonen bekymrer. Fikk du ikke med deg Fatlands store informasjonsmøte, har du forsatt sjansen.

I tillegg til at 150 interesserte onsdag kveld fant veien til informasjonsmøte hos Fatland Jæren, har over 3.000 unike brukere nå sett direkteoverføringen på Fatlands Facebook-sider, enten direkte eller i opptak. Den massive interessen forteller mye om fôr-situasjonen i Sør-Norge.

Også NRK Rogaland var til stede.

Her kan du se møtet i opptak:

Del 1:

  • Hvordan berge mest mulig grovfôr og hvordan håndtere tørkeskader? ved Norsk Landbruksrådgivning/Ole Arnfinn Røysland.
  • Alternative løsninger for for hvordan klare seg med lite grovfôr, bruk av kraftfôr/ alternativ fôringved Fiskå Mølle (Leif Kåre Gjerde) og Felleskjøpet Rogaland Agder (Marte Johannessen).

Del 2:

  • Regelverk knyttet til avlingsskadeerstatning ved Fylkesmannen i Rogaland/Nono Dimby.
  • Markedet for storfekjøtt og Fatlands kapasitet ved Terje Wester, konsernsjef Fatland.
  • Livdyrsituasjonen ved Siv Undem, livdyrsjef i Fatland.

Her er også presentasjonene fra møtet:

Norsk landbruksrådgivning: Kva skal me finne på i tørken?

Fiskå Mølle: Kraftfôr som erstatning for grovfôr, tilgang og prisforventninger for korn og fiberråvarer, import av grovfôr

Felleskjøpet Rogaland Agder: Fôring med lite grovfôr

Fylkesmannen i Rogaland: Erstatning ved klimabetinga skade

Fatland: Markedet for kjøtt, kapasitet, hva bør du gjøre?

Noen bilder fra møtet

Info-møte om fôrsituasjonen: Hva gjør vi nå?

12. juli 2018
Fatland inviterer til åpent informasjonsmøte om fôrsituasjonen.
Les mer
DSC 8636

Info-møte om fôrsituasjonen: Hva gjør vi nå?

Fatland inviterer til åpent informasjonsmøte om fôrsituasjonen.

Sted og tid: Fatland Jæren, livdyrauksjonshallen, onsdag 18. juli klokken 19.30.

Adressen er Hommersåkveien 250 Sandnes

Representanter og rådgivere fra Fylkesmannen i Rogaland, Norsk Landbruksrådgivning Rogaland, Fiskå Mølle og Felleskjøpet Rogaland Agder og Fatland kommer for å orientere om fôringsstrategi og planlegging, valg og bruk av riktig kraftfor, og tilgjengelige alternativer, og orientering om avlingsskadeerstatning. Det blir tid for å stille spørsmål og dele erfaringer.

Møtet blir også direkteoverført på Fatlands facebook-sider, slik at produsenter også andre steder i landet kan bli med.

Servering av grillmat.

Programmet:

  • Hvordan berge mest mulig grovfôr og hvordan håndtere tørkeskader? ved Norsk Landbruksrådgivning/Ole Arnfinn Røysland.

  • Alternative løsninger for for hvordan klare seg med lite grovfôr, bruk av kraftfôr/ alternativ fôring ved Fiskå Mølle (Leif Kåre Gjerde) og Felleskjøpet Rogaland Agder (Marte Johannessen).

  • Regelverk knyttet til avlingsskadeerstatning ved Fylkesmannen i Rogaland/Nono Dimby.

  • Markedet for storfekjøtt og Fatlands kapasitet ved Terje Wester, konsernsjef Fatland.

  • Livdyrsituasjonen ved Siv Undem, livdyrsjef i Fatland.

Velkommen!

Informasjon om prisene på småfe for slaktesesongen 2018

11. juli 2018
Butikkene og restaurantene ønsker enda mer kvalitetskjøtt av lam og sau. Fatland legger opp til en prisløype som både premierer kvalitet og levering når etterspørselen er på topp.
Les mer
18835913 1712592942098932 4141997030705519125 n

Informasjon om prisene på småfe for slaktesesongen 2018

Butikkene og restaurantene ønsker enda mer kvalitetskjøtt av lam og sau. Fatland legger opp til en prisløype som både premierer kvalitet og levering når etterspørselen er på topp.

Fatland jobber intenst sammen med kjedene og industrikundene på å markedsføre og selge velsmakende, norsk lammekjøtt! Det er viktig at vi får årets høstlam inn til slakt når kjedene har sine store salgskampanjer.

Vi hever ekstrabonusen ved slakting i uke 34 og 35 (20. august t.o.m. 31. august 2018) for å kunne tilby markedet kjøttvarene som er etterspurt.

Årets grovfôr-situasjon over store deler av landet er alvorlig. Som et konkret tiltak for å bidra i en vanskelig situasjon, endrer vi den nedre vektgrensen for Fatland Elitelam-tillegget på 3,00 kr./kg, fra 16,1 kg til 15,1 kg. Dette gjør vi fordi vi antar at færre bønder har anledning til å holde lammene på heimebeite før slakting i år.

Fatland – best på pris og service hele året!

Sesong-tillegg småfe høsten 2018

Uke 32 34 35 36 37 38 39
Sesong-tillegg (kr./kg.) 2,00 3,00 3,00 2,50 2.50 2,00 1,00

Puljetillegg småfe høsten 2018

Pulje 1-19 20-29 30-49 50-79 80-99 100-149 150-199 >200
Puljetillegg (kr./kg) 0,70 1,00 1,60 2,00 2,50 3,50 4,10 4,30

Kvalitetstillegg småfe høsten 2018

Elitelam: + kr 3,00/kg. i kl. O+ og bedre, fettgruppe 1+ til 3, nedre vektgrense 15,1 kg.

Elitelam Pluss: + kr 5,00 /kg i kl. R og bedre, fettgruppe. 1+ til 3, nedre vektgrense 17,1 kg. (Siste mulighet for levering av Elitelam Pluss er 28. oktober 2018).

Optilam-tillegg (for hele året)

1.000 til 1.999 kg /år kr 0,60 /kg
2.000 til 2.999 kg /år kr 1,10 /kg
3.000 til 3.999 kg /år kr 1,40 /kg
4.000 til 4.999 kg /år kr 1,70 /kg
5.000 til 5.999 kg /år kr 2,00 /kg
Over 6.000 kg/år kr 2,10 /kg


Fatlands prisprognose på småfe høsten 2018

Vi har laget en prisløype på lam, ung sau og sau for høsten 2018. Disse prisene gjelder lam 16,1-25 kg i klasse R, puljetillegg på 200-299 småfe, og inkluderer grunntilskudd og Optilam-tillegg > 6000 kg.

Villsaukampanje

Villsau i kategorien ung sau over 11,1 kg. ,i klasse O-, og bedre, betales med kr 30,0 ekstra pr kg i august. Meld inn i god tid! Her vil vi slakte mest i uke 33 og 34.

Tørre og rene dyr med elektroniske merker – bedre betalt for ulla

Sau og lam må være tørre ved levering til slakteriet. Levering av våte dyr kan medføre trekk på ulla. Derfor dyrene inn dagen før levering for å bli tørre. Vennligst vær nøye med dette!

Småfe uten elektronisk øremerke vil ikke kunne få ulloppgjør. Dette skyldes at vi i år vil gå over til å veie og klassifisere hver fell, og registrerer individet med lesestav på det elektroniske merket. Dette vil også gi bedre informasjon til avlsarbeidet ditt!

Lever den ulla dere klipper hjemme til Fatland Ull i Ølen (53 77 55 00) eller Hommersåk (51 66 93 93).

Innmelding - rett antall i god tid

I sesongen vil det oppstå noe kø på telefonen. Bruk innmeldingen på vår slakteweb, eller send innmelding på SMS én uke før ønsket levering. Bruker du slakteweben får du slakteopplysningene på skjermen rett etter slakting!

SMS-nummer til slakteriene er:

Ølen 98242202, Jæren 97472290 og Oslo 97692651

Skriv: «antall lam, antall sau + dato. Leverandørnr.og navn», Skriv f.eks. følgende: «63 lam, 6 sau onsdag 28 august. 53779 Per Sauebonde»

Egentransport av dyrene til slakteriet, søndagslevering til Fatland Ølen

Søndagslevering til Fatland Ølen gir deg pristillegg som tilsvarer pulje på over 200, uansett antall dyr levert. Ønsker du å levere slakt på søndager i sesongen skal dyrene være innmeldt innen torsdagen før. Første søndagslevering er søndag 26. august 2018.

Retur av slakt og skinn – bruk skjema og merker

Vi vil at dere skal bruke skjema for «Detalj om retur». Dette kan du hente direkte herfra. Sjåførene har også dette skjema i bilen, men vi vil at dere skal fylle det ut før sjåføren kommer!

Vi har merker på innmeldingskontorene til retur av skinn og dyr. Vi kan sende til dere, eller dere kan få av sjåførene. Viktig av dere setter klypene godt i før sjåføren kommer, slik at alt er klart. Skriv også opp øyrenummer på en lapp om hva som skal i retur og hvilke skinn som skal til garving. Satsene for leieslakting finner du her.

Fatland – det lønner seg!

Fatland betaler best for kvalitetslammene, og vi trenger lammene dine. Vi har gode avtaler med salg av lammekjøtt og ønsker enda flere som velger Fatland.  Hjelp oss med å skaffe flere leverandører. Avtal med naboene dine om at dere leverer sammen til Fatland.

Husk KSL!

Husk å sjekke at du har KSL i orden før lammesesongen starter!

Fatland leverer mange gode produkter som selges med «Nyt Norge»-merke. Matmerk stiller  krav om at alle produkter som skal merkes med «Nyt Norge» kommer fra produsenter med godkjent KSL-status.

Det er derfor veldig viktig at alle går inn på sin KSL-side via matmerk.no og sjekker sin status på KSL.

Her kan du se når du utførte siste egenrevisjon, og om du har lukket alle avvik fra en ekstern revisjon.

Egenrevisjon kan ikke være eldre enn 12 måneder.

Kjøttprodusenter som ikke følger opp internkontrollsystemet KSL, eller har avvik, blir trukket 20 prosent i oppgjørspris når de leverer dyr til samtlige norske slakterier.

Dersom du syns egenrevisjon eller lukking av avvik er vanskelig, så hjelper vi deg!

Ta gjerne kontakt med våre gode rådgivere

Odd Ingebret Paulsen på e-post eller tlf. 90 10 22 37, Tore Oftedal på e-post eller tlf. 96 94 61 81, for sauekontrollen Gerd Skjoldal e-post eller tlf. 95 89 63 34.

Vi gleder oss til et godt samarbeid også i årets travle høstsesong!

Prisendring livkalv

10. juli 2018
Fra og med 9. juli 2018 reduseres kalveprisen ned til samme nivå som den var våren 2018.
Les mer
Kalv

Prisendring livkalv

Fra og med 9. juli 2018 reduseres kalveprisen ned til samme nivå som den var våren 2018.

Endringer:

  • Grunnpris ned 3,00 kr./kg. i alle kategorier (1,00 kr./kg. ned melkeraser over 120 kg.)
  • Tillegg på tung rase 50% ned 500 kr. til 1.200 kr./kg.
  • Spedkalv ned 200 kr., fra 2.200kr til 2.000 kr. for oksekalv og fra 2.000 kr. til 1.800 kr. for kvigekalv.

Det er tidligere varslet om mulig endring i pris til høsten 2018, men blant annet på grunn av grovfôrsituasjonen justeres prisen ned fra og med 9. juli 2018.

Kalveprisen er nå lik på alle Fatlands anlegg.

Last ned prisliste på livkalv
Egenerklæring fra produsent for livkalvsalg

Kontakt Fatland Jæren:
Valborg Løge Sandvik
Telefon: 97 97 21 20
Send e-post

Helge Bærheim
Mobil: 46 69 46 39
Send e-post


Kontakt Fatland Ølen
Andreas Helgevold
Mobil: 98 24 22 02
Send e-post

Kontakt Fatland Oslo
Dag Erik Bråthen
Mobil 95 12 86 15
Send e-post

Velkommen om bord på Gladmat 2018!

09. juli 2018
Fatland er selvfølgelig på plass på Nordens største matfestival i Stavanger 18.-21. juli.
Les mer
36516929 2050311524993737 2950360606403723264 n

Velkommen om bord på Gladmat 2018!

Fatland er selvfølgelig på plass på Nordens største matfestival i Stavanger 18.-21. juli.

Gladmat-festivalen i Stavanger 18.-21. juli er et utstillingsvindu for matproduksjon, gastronomi og matkultur, en arena hvor forbrukere og foredlere av mat møtes. Festivalen er den ledende matfestivalen, både i Norge og Norden, og skal fremme publikums interesse for mat og matkultur. I 2018 arrangeres festivalen for 20. år på rad.

Fatland, Norges største private kjøttbedrift, er på plass også på årets festival. Du finner oss om bord på Fatland-båten/MS Rogaland, sentralt plassert på Strandkaien midt i festivalområdet. Hos oss har du panorama-utsikt over det yrende festivalområdet i Vågen i Stavanger.

Årets meny er komponert i samarbeid med restauranten NOI i Sandnes.

Gladmat-menyen 2018:

Gladmat-retten: NM-vinnende bratwurst-pølse med karri- og eplemajones, frisk potet-
salat, råkost av nykål og fennikel. 40,-

Fatland-burger: Beefy-burger (storfe) med biff-tomat, chipotle bbq-saus, aioli og crispi-salat. 75,-

Brava Jæren!-spekefat - for 4 personer: Bresaola (speket flatbiff av storfe) med endivie, aioli, salte valnøtter, tomat, mozzarella og basilikum-pesto. Coppa (velmodnet spekenakke av svin) med estragon-majones og salte mandler. Fenalår med frisk potetsalat og aioli. Spekeskinke med fiken- og eplemarmelade og focaccia-brød. 250,-

Velkommen om bord!

Langvarig tørke lager trøbbel - hva bør du gjøre?

05. juli 2018
Årets grovfôravling kan mange steder bli mindre enn normalt. Det kan være viktig å planlegge tiltak for å spare på grovföret.
Les mer
Storfe

Langvarig tørke lager trøbbel - hva bør du gjøre?

Årets grovfôravling kan mange steder bli mindre enn normalt. Det kan være viktig å planlegge tiltak for å spare på grovföret.

Livdyrsjef i Fatland, Siv Undem, har følgende råd til produsenter som nå står overfor en vintersesong med mindre grovfôr enn normalt:

  • Ikke få panikk, eller gå i gang med storstilt utslakting med en gang. Si heller ikke nei til innkjøp av ny kalv før situasjonen er vurdert og analysert.

  • Vær rask med å få på plass en grovfôranalyse: Se på tørrstoff-innhold og fordøyelighet. Sammenlignet med i fjor er grovfôrkvaliteten mye bedre i år.

  • Lag en god fôrplan. Tine, NLR og kraftforleverandører hjelper til med både fôrplan og grovforanalyse.

  • Intensivér fôringen. Okser på framfôring tåler økt kraftfôrmengde, men vær obs på at de da blir tidligere slaktemodne. Øker du kraftfôrmengden, bør det gjøres minst seks måneder før planlagt slakting.

  • Det finnes mange gode alternative fôrmidler å få tak i, slik at en kan fordele de grovfôrresursene en har utover vinteren: Fibermix (ikke til sau p.g.a. kobberinnhold). Biff og Sau intensiv kan gis som apetittfôring. Kornavrens (forventet begrenset mengde).

Vi oppfordrer samtidig alle som produserer korn om å presse halmen med tanke på fôr. For dere som har talle er kanskje flis en mulighet i år?

Netttjenesten forformidling.no kartlegger hvem som har fôr tilgjengelig og hvem som trenger fôr. Deretter vil resultatene publiseres i et kart på nettsiden. Kartet viser hvor mye fôr som er tilgjengelig, og hvor det er tilgjengelig. Det viser også hvem som trenger fôr, og hvor mye som trengs. Det vil gjøre det enklere å finne dem som har/trenger fôr, og muliggjør planlegging av felles transport.  Det er gratis å bruke tjenesten og den er drevet på frivillig basis.

TINE har kartlagt situasjonen - hør podkast fra TINE, Felleskjøpet Agri og NLR

TINE har sendt ut en spørreundersøkelse til sine medlemmer for å kartlegge fôrsituasjonen rundt om i landet. I en podkast kan du høre om resultatene. Hør også råd og anbefalinger fra Erik Brodshaug i TINE, Rune Lostuen fra Felleskjøpet Agri og Oddbjørn Kval-Engstad fra Norsk Landbruksrådgiving Innlandet.

Podkasten kan du høre her.

Flere ressurser:

Gjødsling av tørkestresset gras(Yara)

NLR: Vanning av gras

Felleskjøpet Agri: Hvordan få nok grovfôr i år?

Bondelaget.no: Informasjon om avlingsskade
Bondelaget.no: Grovfôrmangel og korn som ikke vokser fram

Landbruksdirektoratet: Kvoter for tollfri import av høy er ubrukt