Fatland-produsenter på Ingris-toppen

09. mai 2019
Fatland er stolte av å ha flere produsenter i toppen på Ingris-statistikken.
Les mer
IMG 5687-1024x683

Fatland-produsenter på Ingris-toppen

Fatland er stolte av å ha flere produsenter i toppen på Ingris-statistikken.

På delt førsteplass i beste besetning med purker har vi Fatland-produsentene Hanne og Olav Vold (bildet) på Ottestad i Stange. I 2018 hadde de 16,1 levendefødte og avvendte 14,5 per kull. Det blir imponerende 33,7 avvente smågris pr årspurke.



Beste smågrisbesetning er Fatland-produsentene Oddlaug og Osmund Birkeland i Vikedal i Rogaland. De har en tilvekst på smågrisen fra avvending til salg på hele 754 gram pr dag! Lav dødelighet, god tilvekst og høy fôreffektivitet gjør dem til vinnere.

På en like imponerende andre plass er Fatland-produsentene Elisabeth og Harald Gropen i Ringsaker. Begge produsentene er SPF-besetninger.

Fatland satser på SPF (spesifikk patogen frihet) og har anbefalt dette for sine produsenter i mange år. Da er det gledelig å se at alle topp 10-besetninger med slaktegris på Ingris 2018-statistikken er SPF-besetninger.

Les mer: Imponerende Ingris-resultater (www.norsvin.no)

Foto: Norsvin

Fjøsåpning i urbant nabolag

26. april 2019
I et urbant nabolag satses det på ammeku på gården Øvre Bøler i Skedsmo.
Les mer
Fjøsåpning Kaksrud

Fjøsåpning i urbant nabolag

I et urbant nabolag satses det på ammeku på gården Øvre Bøler i Skedsmo.

Selv om gården ligger i et område med stort utbyggingspress og mye industrivirksomhet, gikk ekteparet Michelle og Halvor Kaksrud på Leirsund over fra melkekyr til ammekyr med full framfôring selv.

Et nytt flott fjøs sto ferdig i november og kunne offiesielt åpnes denne uka. Til tross for full våronn, tok rundt 50 besøkende turen innom og fikk servert kaffe, brus, pølser og kake.

Selve bygget er på 935 kvadratmeter, levert av Fjøssystemer. Dyrene går på talle i noen avdelinger, møkkskrape ellers.

Halvor Kaksrud begynte å levere til Fatland i sitt navn i 1996, foreldrene leverte til Fatland før det.

I 2016 ble ekteparet Michelle og Halvor Kaksrud tildelt Kulturlandskapsprisen for Skedsmo, Rælingen, Lørenskog, Oslo og Nittedal.

Ekteparet fikk prisen for sitt arbeid med utnyttelse av beiter i ravinene fra Bøler til Farseggen i Skedsmo kommune. Flere generasjoner av familien Kaksrud har drevet melkeproduksjon på gården Øvre Bøler. I 2013 ble altså denne flere hundreårstradisjonen endret, og nå driver ekteparet kjøttproduksjon på kjøttferasen Charolais.

«Kaksrud har vist god agronomi i et bevisst valg av kjøttferasen Charolais, som er en tung rase, men sies å egne seg godt i brattlendt terreng. Kyrne er rolige og tamme dyr som passer godt inn i et urbant område», het det i juryens begrunnelse.

Rekordstort Fatland-salg

24. april 2019
Fatland-konsernet oppnådde et økonomisk resultat på 104 millioner kroner i 2018.
Les mer
Bilder fra årsberetningen 2017.

Rekordstort Fatland-salg

Fatland-konsernet oppnådde et økonomisk resultat på 104 millioner kroner i 2018.

Fatland er Norges største privateide kjøttbedrift med nesten 600 ansatte og anlegg i Ølen, Jæren, Oslo og Sandefjord.

Totalt omsatte Fatland-konsernet for nesten 4,7 milliarder kroner i 2018, en vekst på rundt 4,6 prosent fra året før.

Resultatet før skatt er 104 millioner kroner, mot 59 millioner kroner i 2017.

- Marginene i kjøttbransjen i små, men vi vokser videre. Særlig godt fornøyd er jeg med at vi klarer å tilby våre 5.000 produsenter fortsatt gode priser og betingelser. I tillegg har vi styrket vår produsentrådgivningstjeneste betydelig gjennom 2018. Partnerskapet mellom oss og bøndene blir stadig viktigere, og kundene ønsker kjøtt som er produsert i Norge, sier Fatlands konsernsjef Terje Wester.

Kjøtt- og kjøttvaresalget til både dagligvarekjeder, industrikunder og håndverksbedrifter øker. Det er viktig for verdiskapingen for norsk kjøtt fra beite til bord.

- Våre dyktige ansatte fortjener en stor del av æren for veksten, sier Wester.

Fatland-konsernet vokser videre og kommer de neste årene fortsatt til å investere i nye anlegg og nytt produksjonsutstyr. I løpet av høsten 2019 blir anleggene både i Oslo og Sandefjord utvidet med nye toppmoderne produksjonslinjer som gir enda større kapasitet.

Det familieeide Fatland-konsernet har en 127 år lang historie og ambisjoner om fortsatt vekst.

Fatland Gruppen AS
Årsresultat i mill. kr.

2018 2017
Driftsinntekter 4.670 4.468
Driftsresultat 116 72
Resultat før skatt 104 59
Balanse
Totalkapital 1.504 1.440
Egenkapital 487 420
Egenkapital % 32% 29%


Bli med Fatland på fagtur til Dolomittene, 11. - 18. september 2019

16. april 2019
Vi ser på landbruk og matforedling i Val di Fiemme, midt i de flotte Dolomittene. Avreise onsdag 11. september, og en uke fullspekket med faglige besøk og flott natur!
Les mer
Cavalese údolí 1

Bli med Fatland på fagtur til Dolomittene, 11. - 18. september 2019

Vi ser på landbruk og matforedling i Val di Fiemme, midt i de flotte Dolomittene. Avreise onsdag 11. september, og en uke fullspekket med faglige besøk og flott natur!

Reiseleder er Terje Wester, som har god lokalkunnskap i Val di Fiemme, og som liker å reise på tur med gode leverandører!

Program

Onsdag 11.09

Fly til München fra Stavanger (08.20) eller Oslo (10.05).

Ankomst München kl. 12.15, der vi blir hentet i buss.

Lunsj kl. 13.30.

Med ca. 4 timers busstur gjennom Østerrike og Brenner-passet, er vi fremme i Cavalese i Val di Fiemme ca. kl 18.30.

Vi skal bo på Hotel La Stua ****, midt i sentrum av byen som er berømt fra Tour de Ski (Monsterbakken), og Marcialonga (målgang).

Middag på hotellet kl. 20.00.


Torsdag 12.09

Frokost på hotellet.

I dag skal vi bli presentert for landbruk og –skogindustri i Val di Fiemme.

Lunsj i forbindelse med gårdsbesøk.

Middag på hotellet.


Fredag 13.09

Frokost på hotellet.

I dag skal vi på besøk på setra! Bøndene i dalen har stor seterdrift med storfe og småfe, og det er også bønder fra lenger sør i Italia som kommer med sauene. Det nærmer seg at dyra skal hjem, og vi skal spise lunsj på en seterhytte på ca 2.500 m.o.h. Det blir litt vandring i fjellet, så godt skotøy og turklær er viktig!

Middag på hotellet.


Lørdag 14/9

Frokost på hotellet.

Besøk på meieri, for informasjon om produkter og tilførsler.

Lunsj

Besøke en gård med melkegeiter.

Middag på hotellet.


Søndag 15.09

Frokost på hotellet.

Da reiser vi til fjells igjen, for å se på seterdrift!

Lunsj.

Besøke en honningprodusent.

Middag på hotellet.


Mandag 16.09

Frokost på hotellet.

Vi setter oss i bussen og setter kursen nordover. Vi stopper i Østerrike for å besøke en bonde som driver med gårdsturisme.

Lunsj.

Vi kjører til hotellet (navn kommer senere).

Middag på hotellet.


Tirsdag 17.09

Frokost på hotellet.

Gårdsbesøk for å se på melk- og kjøttproduksjon på Simmental.

Lunsj

Vi ser på fornybar energi i landbruket.

Middag på hotellet.


Onsdag 18.09

Frokost på hotellet.

Avreise til flyplassen i München. Flyavgang kl. 12:55 med ankomst Oslo kl. 15.05 og Stavanger kl.16:50.


Pris

Turen koster kr 15.500,- for opphold i dobbeltrom, reise og alle måltider er inkludert.

For enkeltrom blir det et tillegg på kr. 1.500,-


Påmelding


Påmelding via Travel & Event på denne linken

Turen er sydd sammen for Fatland sine produsenter, og det blir en del vandring i fjellet. Den passer godt for alle som er i noenlunde god form, og  for alle aldre!

Det kreves minimum 30 påmeldte for å gjennomføre  turen.

Velkommen med til Dolomittene sammen med Fatland!

Fatland øker Optimaliseringstillegget på slaktegris til 1 kr./kg.

09. april 2019
Markedet for gris ser bedre ut, og vi ønsker å levere nok norsk kjøtt til våre kunder.
Les mer
P2282023

Fatland øker Optimaliseringstillegget på slaktegris til 1 kr./kg.

Markedet for gris ser bedre ut, og vi ønsker å levere nok norsk kjøtt til våre kunder.

Vi ønsker mer gris med vekt over 80 kg.

Fra 23. april 2019 øker vi Optimaliseringstillegget til 1 kr./kg. på gris mellom 80,1 og 85 kg. På gris i vektgruppene 77,5 – 80, 0 og 85,1 - 87,5 vil optimaliseringstillegget være kr 0,50 pr kg.

Den lette slaktegrisen er ikke så gunstig i markedet, og her vil vi trekke kr 0,50 pr kg på gris fra 67,1 – 73,0 kg.

Vi ønsker at dere prøver å holde denne grisen til den blir litt tyngre, hvis mulig.

Når du planlegger slaktingen etter påske, kan du løfte gjennomsnittsvekten din noe.

Det er også positivt at avregningsprisen økes på de tyngre vektklassene etter påske.

Optimaliseringstillegg og -fradrag, gjeldende fra 23.04.2019:

67,1 - 73,0 kg:  - 0,50 kr./kg.

73,1 - 77,4 kg: 0 kr./kg.

77,5 - 80,0 kg: + 0,50 kr./kg.

80,1 - 85,0 kg: + 1,00 kr./kg.

85,1 - 87,5 kg: + 0,50 kr./kg.

Slakteuker småfe Fatland Jæren 2019

09. april 2019
Slakteriet på Hommersåk har følgende slakteuker for småfe våren og sommeren 2019.
Les mer
DSC 4771

Slakteuker småfe Fatland Jæren 2019

Slakteriet på Hommersåk har følgende slakteuker for småfe våren og sommeren 2019.

Siste slakteuke før påske er uke 15. Vi gjør også oppmerksom på at lam yngre enn 1 år, som er slaktet etter 15. april i året etter fødselsåret, blir klassifisert som Ung sau.

Fatland Jæren slakter videre småfe i uke 19, uke 21, uke 23, uke 25 og uke 26. Etter sommeren starter småfeslaktingen opp igjen i uke 32 (5. august).

Fatland Oslo og Fatland Ølen slakter småfe alle uker gjennom våren og sommeren.