Slakt sparegrisen!

12. desember 2018
Husk vår gode innskuddsordning som er åpen for alle.
Les mer
innskudd

Slakt sparegrisen!

Husk vår gode innskuddsordning som er åpen for alle.

Minimum innskudd må være 50.000,- Rente p.t. er 2,75 % fra første krone.

Innskuddsordningen er administrert av Fatland AS.

For mer informasjon, kontakt Roar Malmin, økonomisjef Fatland Jæren AS, tlf. 92 64 62 15 eller send e-post.

Rekordstor julegrøt på Jæren

11. desember 2018
170 produsenter var innom til førjulssamling.
Les mer
Julegrøt 2018

Rekordstor julegrøt på Jæren

170 produsenter var innom til førjulssamling.

Julegrøten hos Fatland Jæren har blitt en kjekk og populær tradisjon for våre produsenter. I år satte vi deltakerekord. 170 personer var innom livdyranlegget, for anledningen fylt av julemusikk, nisseluer, julegrøt, jule-kaker, julegløgg, julekaffe og klementiner.

Konsernsjef Terje Wester fortalte om slakteåret som nærmer seg slutten og litt om året som kommer.

Se flere bilder fra julegrøten 2018 her

Ammekukurs i Egersund

24. november 2018
TYR Rogaland inviterer til ammekukurs på Grand Hotell i Egersund 19. og 20. januar 2019.
Les mer
DSC 0301

Ammekukurs i Egersund

TYR Rogaland inviterer til ammekukurs på Grand Hotell i Egersund 19. og 20. januar 2019.

Program

Laurdag 19. januar:

Kl 11.00 Opning ved leiar i Tyr Rogaland, Inger Johanne Bligaard

Kl 11.15 – 12.15 Fokusområder for Mattilsynet – v/Olav Tørresdal Mattilsynet Region Sør og Vest

Kl 12.15 – 13.30 Lunsj

Kl 13.30 – 14.45 Marknaden for storfe om 5 år? Korleis jobbar marknadsregulator opp mot storfe. Totalmarked sinerettar og plikter. Ved Ole Nikolai Skulberg frå Nortura Totalmarked SA.

Kl 15.15 – 16.30 Val av rase og driftsopplegg. Kvart raselag presenterer sin rase og dennes fortrinn – og kva driftsopplegg den passar for.

Kl 16.45 – 17.30 Paneldebatt med utgangspunkt i årshjulet på ammeku, raseval og driftsopplegg. Ved dagleg leiar i Tyr, Oddbjørn Flataker.

Kl 20.00 Festmiddag, underhaldning med Arnt Olav Klippenberg.

Søndag 20. januar:

Kl 09.30 – 10.30 «Grovfor 2020» - orientering om prosjektet Grovfôr 2020, ved Anders Rognlien fra Yara Norge AS

Kl 10.45 – 11.30 Vinterfôr til ammekua – dyrking og fôring. v/Ingrid Møgedal NLR.

Kl 11.45 – 12.15 Ammekua og klimarekneskapen v/Oddbjørn Flataker.

Kl 12.15 – 12.30 Presentasjon av Tyr, og kva medlemsfordelar ligg i Tyr? v/Oddbjørn Flataker/Inger Johanne Bligaard.

Kl 12.30 – 13.15 Lunsj

Kl 13.15 Årsmøte TYR Rogaland

Prisar:

Lørdag-søndag kr. 1700,- pr. person i dobbeltrom inkludert fullpensjon/ enkeltrom kr. 2000,-

Dagpakkelørdag og søndag kr.495 ,- pr. person pr. dag (NB! Ikke inkl. middag lørdag kveld pluss 525,-)

Bindande påmelding innan 16. desember til sekretær Karin Fuglestad på e-post.

VELKOMEN TIL EI FAGLEG, TRIVELEG OG SOSIAL HELG!

På innsiden av fjøsdøra

19. november 2018
Hvor kommer egentlig maten vår fra? Møt den norske grisebonden og grisen i deres fjøs - fra grisefødsel til slakt.
Les mer
Skjermbilde 2018-11-20 00.13.37

På innsiden av fjøsdøra

Hvor kommer egentlig maten vår fra? Møt den norske grisebonden og grisen i deres fjøs - fra grisefødsel til slakt.

Matprat er ute med en ny webserie om norsk svineproduksjon.

Nyhet! Fatland-butikken har åpnet

15. november 2018
Nå kan du handle arbeidstøy, profilklær og verneutstyr på nett.
Les mer
Skjermbilde 2018-11-15 14.25.46

Nyhet! Fatland-butikken har åpnet

Nå kan du handle arbeidstøy, profilklær og verneutstyr på nett.

Kjeledresser, jakker, bukser, luer, regntøy, hørselvern, sko og støvler og mye mer:

Du finner det meste av klærne og verneutstyret du trenger på vår nettbutikk.

Har du husket Helsegris?

14. november 2018
Fra og med 1. januar 2019 skal alle slaktegrisprodusenter være registrert og godkjent i helsegris.
Les mer
Smågris

Har du husket Helsegris?

Fra og med 1. januar 2019 skal alle slaktegrisprodusenter være registrert og godkjent i helsegris.

Gjennom Helsegris-prosjektet skal vi sammen løfte dyrevelferden i grishuset og ha fokus på et bedre miljø i besetningen.

Helsegris er et elektronisk system som skal samle informasjon om helse, velferd og drift i din svinebesetning. Ved å samle alt ett sted vil det være lettere for deg å kunne finne og dokumentere forskjellig informasjon om besetningen din, både for deg selv, din veterinær og ditt slakteri.

Har du godkjent helsegrisstatus, behøver du ikke å fylle ut KSL-svin ved egenrevisjon. Mange av opplysningene som trengs til forsikringsselskapene vil også være lett tilgjengelige.

For de produsentene som ikke har oppnådd godkjent status innen 2019, vil det være et Helsegris- trekk på 0,50 kr./kg. slaktet gris.

Hvordan gjør du dette?

  1. Gå inn på https://helsegris.animalia.no/login og logg deg inn med brukernavn (produsentnummer) og passord (samme passord som til sauekontrollen, kukontrollen, tine etc.).

2. Etter du har logget inn, må du fylle inn generell kontaktinformasjon om produsent og besetningen.

3. Når du har kommet inn på hovedsiden, ser du en linje oppe til venstre. Her velger du først dyrehold og fyller inn generelle opplysninger om drifta.

4. Neste punkt er opprettelse av avtale med veterinær. Denne delen finner du under «avtaler». Besetningens veterinær søkes opp og velges. Det blir sendt en direkte forespørsel til veterinæren, som selv må inn å godkjenne deg som produsent. Dersom det ikke er mulig å finne den ønskede veterinæren på søkefeltet, må veterinæren varsles slik at han/hun kan gå inn å registrere seg.

5. Videre går du inn på den delen som heter besetningsrapport. Her må du svare på alle spørsmålene under de ulike kategoriene og underkategoriene som vist på bilde nedenfor:

6. Når alle spørsmål er besvart vil man se en grønn "v" ved siden av hver kategori- det betyr at alle spørsmål er besvart. Det neste man da gjør er å "godkjenne produsentdel".

7. Etter at veterinæren har vært i besetningen går han/hun inn og sjekker og godkjenner din utfylte produsentdel. Han fyller ut og godkjenner sin "veterinærdel" der han svarer på spørsmål om din besetning.

8. Det siste som må gjøres er at du må logge inn og godkjenne veterinærens del.

9. Når alt dette er gjort og det ikke oppstår noen avvik (avvik vil si noe som mangler, eller som ikke tilfredsstiller kravene i Helsegris) får du godkjent Helsegris og Velferdsgris. Denne statusen er gyldig i en viss periode, alt etter hvor mange besøk du  skal ha i året:

  • <750 gris slaktet i året tilsier 1 besøk i året- og statusen må dermed godkjennes igjen etter 1 år.
  • Mellom 751-1500 gris slaktet tilsier 2 besøk (1 hovedbesøk + 1 delbesøk) i året og statusen må dermed godkjennes hvert 6. måned.
  • >1500 slaktet gris i året tilsier 3 besøk (1 hovedbesøk+ 2 delbesøk) i året og statusen må dermed godkjennes hver 4. måned.

9. Når det gjelder avvik (ting som mangler etc. i besetning) er det KUN veterinæren som kan lukke et avvik. Veterinæren må logge seg inn via sin side og lukke avviket med en kommentar om hva som har blitt gjennomført for å rette avviket.

Veterinær-rådgiver Annelise Svindland og leder forp rodusenttjenesten i Fatland, Harald Pedersen, står til rådighet dersom det skulle oppstå noen spørsmål underveis.

Rådgivning svin: Harald Pedersen / Send e-post / tlf. 98 25 39 11

Veterinær/rådgiver dyrehelse: Annelise Svindland / Send e-post / tlf. 97 54 72 34