Pris- og vektnedgang på gris fram mot jul er viktig og riktig for å få mest mulig julemat forbrukerne, til rett tid, og med best mulig kvalitet. Dette gjør Fatland i samarbeid med dere produsenter og med våre kunder.
Opplegget er likt som tidligere år. For produksjonsøkonomien er det viktig å tilpasse slaktingen til pris- og vektløypen for å få et best mulig økonomisk resultat av slaktinga før jul. Pris- og vektløypen, og justerte vektgrense for optimaliseringstilleggene, er tilpasset salg og levering fram til jul.
Forutsetningene vi har brukt er slaktevekt tilsvarende 68 % av levendevekt. Pr uke kan en regne ca 5,5 kg økning i slaktevekt og det tilsvarer litt over 8 kg levendevekt.
I år (2022) legger vi opp til følgende prognose for pris- og vektnedtrapping før jul og nyttår:
Ingen planlagte prisendringer denne uken.
Utslaktingsstrategi: Ta høyde for at optimaliseringstillegget reduseres neste uke (uke 49). Prisnedtrappingen starter på gris over 90 kg slaktevekt og optimaliseringstillegget stopper på 90 kg slaktevekt i uke 49, derfor bør all gris som kan passere 90 kg slaktevekt i uke 49 slaktes nå i uke 48. (90 kg slaktevekt tilsvarer 130 kg levendevekt)
Prisendringer:
Utslaktingsstrategi: Slakt all gris fra ca. 113 kg levendevekt.
Prisendringer:
Utslaktingsstrategi: Dette blir den siste store slakteuka før julehandelen, så slakt alt som er over 73 kg ferdig slaktet dvs. ca 107 kg levendevekt.
Prisendringer:
Ingen planlagte prisendringer dvs. samme priser og slaktestrategi i romjula som i uke 51.
Siste slaktedag før jul til Jæren og Ølen er torsdag 22. desember. NB! Fatland Oslo slakter ikke gris i uka før jul og i romjula. Siste slaktedag for slaktegris i Oslo er fredag 16. desember. Det slaktes imidlertid purker disse ukene.
Vektgruppe | <77,0 | 77,1-79,0 | 79, 1-81,0 | 81, 1-83,0 | 83, 1-85,0 | 85, 1-90 |
05. des | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
12. des | -0,40 | -0,40 | -0,40 | -0,40 | -0,60 | -0,90 |
19. des | -0,40 | -0,40 | -0,40 | -0,60 | -0,80 | -1,00 |
Total endring | -0,80 | -0,80 | -0,80 | -1,00 | -1,40 | -1,90 |
Vektgruppe | 90, 1-93,0 | 93, 1-95,0 | 95, 1-100,0 | 100, 1-105 | >105,1 |
05. des | -0,40 | -0,70 | -0,70 | -0,70 | -0,40 |
12. des | -0,90 | -1,10 | -1,10 | -0,60 | -0,40 |
19. des | -1,20 | -1,20 | -1,20 | -1,20 | 0,00 |
Total endring | -2,50 | -3,00 | -3,00 | -2,50 | -0,80 |
Vektgruppe | 73, 1-75,0 | 75, 1-77,0 | 77, 1-79,0 | 79, 1-81,0 |
Før endring | 1,10 | 1,10 | ||
05. des | 1,10 | 1,10 | ||
12. des | 1,10 | 1,10 | 1,10 | |
19. des | 1,10 | 1,10 | 1,10 | 1,10 |
26. des | 1,10 | 1,10 | 1,10 | 1,10 |
02.01.2023 | 1,10 | 1,10 |
Vektgruppe | 81, 1-83,0 | 83, 1-85,0 | 85, 1-90,0 | 90, 1-95,0 |
Før endring | 1,10 | 1,10 | 1,10 | 1,10 |
05. des | 1,10 | 1,10 | 1,10 | 1,10 |
12. des | 1,10 | 1,10 | 1,10 | |
19. des | 1,10 | |||
26. des | 1,10 | |||
02.01.2023 | 1,10 | 1,10 | 1,10 | 1,10 |
Dersom du har spørsmål rundt dette eller lurer på hva som blir rett slaktestrategi hos deg nå, ta kontakt med produsentrådgiver gris i Fatland, Harald Pedersen, tlf. 98253911 eller på epost harald.pedersen@fatland.no