Siste nytt

Bilde1

Alt du trenger å vite om lammeslaktesesongen 2024 hos Fatland

Lammesesongen 2024 er godt i gang med slakting av kopplam og tidliglam, og i Fatland ser vi frem til noen ekstra travle uker med lammeslakt fra august og utover. Vi forbereder oss godt, og klargjør alle ledd for å sikre god flyt fra inntransport til ferdige kjøttprodukter ut til forbruker.

Prognosene for 2024 viser tilnærmet markedsbalanse på lam, men en noe mer krevende situasjon på sau. Det er per juni om lag 500 tonn sauekjøtt på reguleringslager, og prognosene forventer en nedgang i tilførsel av saueslakt på 1 prosent, mens engrossalget forventes å falle med 11 prosent.

Dersom prognosene slår til, vil vi ha et reguleringslager på sau ved nyttår 2024/2025 på 1100 tonn. Vi i Fatland gjør alt vi kan for å finne nye bruksområder for sau, og lage nye produkter vi kan tilby forbrukerne.

I teksten under får du full oversikt på priser, bonuser og tillegg gjeldende for våre leverandører høsten 2024.


Foto: Siv Kathrine Holte

Fatland sine småfe-leveringstillegg og bonuser for 2024. Gjelder fra 12. august 2024 (uke 33).

Merk at vi øker puljetillegget med 20 øre fra 50 stk og oppover, og at vi øker tillegget for Elitelam med 30 øre og Elitelam pluss med 50 øre. Vi har også hevet fettgrensa for Elitelam Pluss fra 3 til 3+.

Småfe Pulje 1-19 20-29 30-49 50-79 80-99 100-149 150-199 >200
Puljetillegg Kr pr kg 0,00 0,30 0,90 1,50 2,00 3,00 3,60 3,80
Rett innmelding Kr 0,70 pr kg for innmelding tirsdag før ønsket slakteuke og rett antall.
Sesongtillegg lam 2024

Uke 33-37: + kr 3,00 pr kg
Uke 38-39: + kr 1,50 pr kg

Elitelam + kr 3,30 pr kg i klasse O+ og bedre, i fettgruppe 1+ til 3+, med slaktevekt fra 15,1 kg og oppover (ingen øvre vektgrense)

Elitelam Pluss
(gjelder ut uke 44)

+ kr 9,00 pr kg i klasse R og bedre, i fettgruppe 1+ til 3+, med slaktevekt fra 18,1 kg og oppover (ingen øvre vektgrense)

Lammetilskudd gjeldene fra 1.1.2024

Jordbruksavtalen gir kr 545,- i tilskudd for lam, klasse O+ og bedre. Tilskuddet betales over avregning fra Fatland

Sesongtillegg sau 2024 Uke 33-35 og 41-45: + kr 2,00 pr kg på alle kvaliteter.
Fatland sau / Ung sau kvalitetstillegg + kr 3,00 pr kg for sau slakta i klasse O+ eller bedre, i fettgruppe 2- til 3+, med slaktevekt mellom 23-45 kg.
Optilam

1000-1999 kg: kr 0,60,- pr kg småfeslakt
2000-2999 kg: kr 1,10,- pr kg småfeslakt
3000-3999 kg: kr 1,40,- pr kg småfeslakt
4000-4999 kg: kr 1,70,- pr kg småfeslakt
5000-5999 kg: kr 2,00,- pr kg småfeslakt
>6000 kg: kr 2,10,- pr kg småfeslakt

Utbetales ved årsslutt

Nybrukerbonus

Nybrukerbonus er kr 1,00 pr kg i tillegg på alt småfeslakt.
Tillegget gjelder i to år og du velger selv oppstartsår


Lam

Salget av lammeprodukt er godt, både som ferskvareprodukter av fårikål og lammelår, men også av våre tørka, salta og røkte juleprodukter - pinnekjøtt og fenalår. Fatland går inn i en ny sesong uten lam på lager. Arbeidet med å markedsføre og selge produkter fra norske lam pågår hele året, og lam av god kvalitet er lettest å omsette – med god kvalitet menes kjøttfulle slakt.

Fatland ønsker å stimulere til flere slakt direkte fra utmarksbeiter langs fjord og fjell, og i år har vi hevet fettgrensa for Elitelam pluss fra 3 til 3+, slik at flotte lam som har blitt store og feite på beite, ikke skal straffes dobbelt med både fett-trekk på avregningsprisen, og reduksjon i kvalitetstillegg.


Foto: Siv Kathrine Holte.

Kvalitetstillegg

Vi øker tillegget for Elitelam med 30 øre og Elitelam Pluss med 50 øre. Vi har også hevet fettgrensa for Elitelam Pluss fra 3 til 3+.

Sesongtillegg

Sesongtillegget brukes til å styre slakting til ønskede uker. Med ønskede uker, menes uker med godt salg til kunder og egen kapasitet til å ta unna slaktemengden. I de mest hektiske slakteukene i september, ønsker vi å prioritere hovedtyngden av lam, og har derfor ett større sesongtillegg i disse ukene.

Slakteplanlegging – rett slakt til rett tid

Ved å planlegge slaktingen er det mulig å oppnå ekstra god betaling for lammeslaktet. Husk at ved levering sammen med andre vil alle få samlet puljetillegg, uavhengig av egne antall leverte lam.

I tabellen under viser et priseksempel på et lam i klasse R og 18,1 kg levert på full pulje i uke 33:

Lam, 18,1 kg og klasse R
Avregningspris kr 60,82
Omsetningsavgift kr - 1,00
Grunntilskudd kr 4,80
Sesongtillegg kr 3,00
Elite Pluss kr 8,00
Rett innmelding kr 0,70
Puljetillegg > 200 stk kr 3,80
Optilam > 6000 kg kr 2,10
Totalt kr pr kg Kr 82,22


I tillegg kommer statens kvalitetstillegg på 545,- pr lam.

Prisendring for lam i sesongen

Merk at her er økningen i Puljetillegg (20 øre), Elitelam (30 øre) og Elitelam pluss (50 øre) ikke tatt med i tabellen. Den økningen kommer i tillegg fra 12. august, uke 33.

Uke Dato Noteringspris Grunntilskudd Omsetningsavgift Sesongtillegg Prisendring
27 01.jul opp kr 1,41 opp kr 1,41
31 29.jul -kr 1,00 opp kr 1,00
Uke 33 øker vi puljetillegget med 20 øre (> 50), Elitelam med 30 øre til kr 3,30 pr kg,
og Elitelam Pluss med 50 øre til kr 8,00 pr kg
33 12.aug kr 3,00 opp kr 3,00
35 26.aug -kr 0,50 kr 3,00 ned kr 0,50
36 02.sep -kr 1,00 -kr 0,50 kr 3,00 ned kr 1,50
37 09.sep -kr 1,00 opp kr 1,00 kr 3,00 ned kr 2,00
38 16.sep -kr 2,00 kr 1,50 ned kr 3,50
39 23.sep -kr 1,00 -kr 0,50 kr 1,50 ned kr 1,50
40 30.sep -kr 1,00 kr 0,00 ned kr 2,50


Prisprognosen viser prisutviklingen på lam for høsten 2024. Prisendringen gjelder lam slaktet i vektgruppe 13,1-25,0 kg og inkluderer grunntilskudd, omsetningsavgift og sesongtillegg.

Prisløype lam per uke, 18,1 kg, klasse R og 2+ i fett

Prognosen viser prisutviklingen for lam høsten 2024. Her er ikke puljetillegg eller Optilamtillegget tatt med.

Sau og ungsau

Salget av sauekjøtt, både voksen sau og ung-sau har vært godt i flere år, men det siste året har salget av sau gått en del ned, og det ligger nå en del sauekjøtt på reguleringslager. Likevel selger Fatland mer sau og ung-sau enn det vi klarer å produsere av egne slakt, og vi har i flere år vært avhengig av å få kjøpt saueslakt fra andre aktører for å dekke etterspørselen. De siste årene er det gjort vesentlige investeringer på produktlinjene for sau, og vi arbeider kontinuerlig med å utvikle nye, spennende produkter av sauekjøttet. Fatland ønsker mer saueslakt og har derfor valgt å også i år premiere slakt av sau og ung-sau med vårt Fatland Sau - kvalitetstillegg.


Foto: Siv Kathrine Holte.

Kvalitetstillegg for sau og ung-sau

Sesongtillegg for Sau

Når det gjelder slakt av sau, premieres disse i forkant og etterkant av hovedslaktingen av lam, dvs uke 33-35 og uke 41-45.

Gode melkedyr kan tære på holdet i laktasjonsperioden. Dersom sauene vurderes å ha lav holdklasse (2 eller lavere), kan det lønne seg å levere disse i kampanjeperioden i uke 41-45, for å sikre seg Fatland Sau og ungsau-ekstra (+ kr 3,- pr kg)

Den som planlegger saueslaktinga si godt, kan oppnå ekstra gode priser, også på sauen. Priseksempel på sau og ungsau levert i ukene med sauekampanje, vises under:

Sau, klasse R Ungsau, klasse R
Avregningspris kr 20,00 kr 25,70
Grunntilskudd kr 3,50 kr 3,50
Sesongtillegg kr 2,00 kr 2,00
Fatland Sau og ungsau kr 3,00 kr 3,00
Rett innmelding kr 0,70 kr, 0,70
Puljetillegg kr 3,80 kr 3,80
Optilam > 6000 kg kr 2,10 kr 2,10
Omsetningsavgift kr -2,00 kr -2,00
Totalt kr pr kg kr 33,10 kr 38,80


Prisendring for sau og ung-sau i sesongen

Uke Dato Noteringspris Grunntilskudd Omsetningsavgift Sesongtillegg Prisendring
Kun sau 27 01.jul - kr 3,19 Ned kr 3,19
33 12.aug kr 2,00 opp kr 2,00
34 19.aug kr 2,00
35 26.aug kr 2,00
36 02.sept - kr 1,00 kr 0,00 ned kr 3,00
37 09.sept - kr 3,00 kr 0,00 ned kr 3,00
41 07.okt opp kr 3,00 kr 2,00 opp kr 5,00
42 14.okt opp kr 1,00 kr 2,00 opp kr 1,00
43-45 21.okt kr 2,00
46 11.nov kr 0,00 ned kr 2,00

Oppdatering 09.09.2024:
Engrosprisen for sau reduseres med kr 3,00 fra mandag 9. september 2024. Det kommer i tillegg til gjeldene prisløype, slik at total engrosprisreduksjon fra 9. september blir ke 6,00. Prisoppgangen på 3 kr per kg fra 7. oktober gjennomføres som planlagt.

Villsaukampanje

Villsau i kategorien ung sau som klasses i O- eller bedre, og med nedre vektgrense 11,1 kg blir betalt med et tillegg på kr 30,- pr kg. Slakting skjer i uke 33 og 34. Her er det ulikheter fra slakteri til slakteri, så ta kontakt med ditt lokale Fatland-anlegg.

Økologisk

Det gis et tillegg på kr 50,- pr lammeslakt.

Vi ønsker tørre og reine dyr med elektroniske merker


Foto: Siv Kathrine Holte.

Sau og lam må være tørre ved levering. Levering av våte dyr kan medføre trekk på ulla. Ta sauene inn under tak dagen før, der det er mulig, for å levere flest mulig tørre dyr.

Småfe uten elektronisk øremerke vil ikke få ulloppgjør. Alle småfeslakt blir registrert med lesestav, og mangel på elektronisk øremerke vil gi avvik i ullregistreringen. Våre lesestaver støtter alle former for elektronisk merking.

Riktig øremerking:

Egne dyr: To godkjente øremerker, et vanlig og et elektronisk

Innkjøpte dyr: To opprinnelige øremerker – husk å klippe ringen på det elektroniske merket, pluss et hvitt øremerke, - helst elektronisk.

Mittfatland og innmelding på nett - rett antall i god tid

For å sikre god og effektiv inntransport og slakting er det viktig med rett innmelding i god tid. Ved å bruke vår digitale innmelding, unngår du telefonkø, samtidig som innmeldingen er tilgjengelig hele døgnet. Du kan melde inn på mittfatland.no eller på appen vår “mittfatland”. I mittfatland får du også fortløpende slaktedata for dine dyr. Her finner du slakteopplysninger som kilo, klasse, fett og estimert utbetalingspris. Alle avregninger fra Fatland ligger også her.

Søndagslevering til Fatland Ølen og Fatland Jæren

Søndagslevering betyr egentransport til slakteriet alle søndager i sesongen. Søndagslevering gir fullt puljetillegg uansett puljestørrelse. Innmeldingen må skje innen tirsdag uken før ønsket søndagslevering. Dette har blitt en veldig populær ordning, og vi må ta forbehold om ledig kapasitet på slaktefjøs.

Søndagsåpningstider

Ølen har åpent mellom kl. 11:00 og 16:00
Jæren mellom kl 13:00 og 16:00

i perioden 11.august til 27.oktober 2024

Husk å melde inn i god tid. (NB! Sauene og lammene må være innmeldt for at Fatland skal ta imot dem)


Retur av slakt og skinn

Det er ulik praksis på slakteriene når det gjelder retur av slakt og skinn. Spør gjerne innmeldingen, en av våre kontaktpersoner, eller din sjåfør for å få rett informasjon som er aktuell for deg.

Priser for retur og leieslakt finner du her.

KSL

Fatland leverer mange gode produkter som inngår i «Nyt Norge»-merkingen. Matmerk stiller krav til at alle produkter i denne serien kommer i fra gårder med godkjent KSL-status. Husk å sjekke at din status er godkjent før lammesesongen. Egenrevisjon må ikke være eldre enn 12 måneder og eventuelle avvik i sauedriften må være lukket.


Foto: Siv Kathrine Holte

Sammen skal vi sikre mattrygghet

Når du sender dyr til slakt, er du ansvarlig for å følge kravene til mattrygghet, sporbarhet, dyrevelferd og matkjedeinformasjon (MKI).

Kravene er der for å sikre mattryggheten, at det kan kontrolleres at det ikke er legemidler eller andre helseskadelige stoffer i kjøttet, og at dyrevelferden blir ivaretatt når dyra transporteres og kommer til slakteriet.

Hvordan ivareta krav til mattrygghet og dyrevelferd når dyr sendes til slakt?

- Alle må ha registrert et dyrehold hos Mattilsynet for det dyreslaget du skal levere
- Dyra skal være korrekt merket, for småfe vil det si to godkjente øremerker
- Det er kun dyr som er transportdyktige og allment friske som kan sendes til slakt.
Veileder om transportegnethet finner du her

Lag plass til dyretransporten

Fatland er opptatt av trygg transport! Dyrebilen har vanligvis en lengde på 12 meter, en bredde på 2,5 meter og en høyde på 4,5 meter. Bilene og transporten krever at det er tilrettelagt for trygg lasting ved fjøs eller annen henteplass.

Tenk over disse punktene, og hjelp oss med å kunne frakte dine dyr raskt og effektivt:

  • Unngå unødvendig smitte mellom dyr/fjøs/sjåfør.
  • God drenering og bæreevne på vei.
  • Lastepunktet må være oversiktlig.
  • Tilkomsten må være fri for vegetasjonen og andre hinder.
  • Ha klar grinder og andre hjelpemidler til å laste dyrene.

Kjøring av småfe til og fra fjell- og heiabeite

Merk at du som Fatlandleverandør får 50% på kjøring opp til fjell og heiabeite i ukedagene.


Dyrevelferdsprogram for sau


Foto: Siv Kathrine Holte

For å kunne følge opp arbeid med dyrevelferd i de ulike produksjonene, er det utarbeidet dyrevelferdsprogrammer for de fleste dyrearter. Programmene skal bidra til å sikre at dyrevelferden er et felles konkurransefortrinn for husdyrnæringa i Norge. Nå har turen kommet til et dyrevelferdsprogram for sau (DVP Sau).

Hvem skal med?

I første omgang skal alle som har over 30 vinterfôra sau ved telling 1. mars året før inkluderes. Dvs over 90% av all sau og ca 70% av alle besetninger. Etter hvert vil alle som leverer slakt og søker om tilskudd inkluderes i programmet. Det vil selvfølgelig være mulig å delta på dyrevelferdsprogrammet på frivillig basis, også for de som har færre enn 30 vfs.

Hva innebærer DVP Sau?

DVP Sau består av to elementer – kurs og veterinærbesøk. Kursdelen er et obligatorisk nettkurs om atferd og velferd for sau som skal gi grunnleggende kunnskap om sauens atferd og hvordan du kan oppnå god velferd i praksis gjennom året. Det vil omhandle hva dyrevelferd er, sett både fra dyrenes og samfunnets side, og det vil inneholde nyttige tips for å forbedre velferden hos dyrene. Kurset vil være en god forberedelse til det obligatoriske veterinærbesøket som er den andre delen av DVP sau, og som skal gjennomføres minst hver 18. Mnd.

Nå er vi i gang!

Det første elementet i dyrevelferdsprogrammet – nettkurset om atferd og velferd for sau – startet opp i desember 2023. Dersom du ikke allerede er innrullert, vil du få informasjon når det er din tur. Du vil også bli informert i god tid før veterinærbesøk skal gjennomføres.

Holdvurdering og slakteplanlegging

Holdvurdering er viktig og til stor hjelp for å plukke ut rett slaktelam til rett tid. Kunnskap om hvilke lam som er slaktemodne, er svært nyttig for å få god økonomi i saueholdet ditt. Ved å kjenne til “holdet”, kan du si noe om lammet er slaktemodent, eller trenger noen ekstra uker med sluttfôring før det sendes til slakt. Husk at ved plukkslakting, kan det lønne seg å levere slakt sammen med naboen, for å oppnå høyere puljetillegg. Snakk med oss på innmeldingskontoret om dette.

Les mer om hva holdvurdering er, og hvordan det gjøres, her

Fatland ønsker alle sine leverandører lykke til med årets lammesesong!

last ned pdf

Andre saker