Skjermbilde 2018-04-30 kl. 09.56.07

Solidariske østlandsbønder stiller opp for grovfôr-rammede kolleger i vest

De siste ukene har det foregått en omfattende grovfôr-formidling mellom Østlandet og Vestlandet.

En elendig fjorårsavling kombinert med sein vår har gjort at bønder over store deler av Norge, særlig på Vestlandet, må kjøpe inn grovfôr, ofte importert dyrt fra Danmark og Nederland.

De siste ukene har det gjennom Fatland-systemet, via våre livdyrformidlere, produsentrådgivere og dyrebilsjåfører, blitt formidlet store mengder etterlengtet silo og halm mellom øst og vest. Til tross for stor etterspørsel, har mange østlandsbønder ikke utnyttet situasjonen og skrudd opp prisene.

- Neste gang kan det være oss

En av østlandsbøndene som har bidratt i grovfôrdugnaden er Ole Johan Klafstad i Stange på Hedmarken.

Ole Johan Klafstad

- Jeg veit ikke hva andre har gjort, men det ville ikke ha vært pent å utnytte grôvfor-situasjonen på Vestlandet. Jeg kunne sikkert ha fått en mye høyere pris for halmen, men valgte å gjøre det slik. Neste gang kan det være oss på Østlandet som blir rammet, sier Stange-bonden.

- Nesten som Marshallhjelpen i sin tid dette?

- Ja, haha! svarer Klafstad.

Han peker på at bøndene er vant med sesongvariasjoner og at det går opp og ned her i livet. Men at yrkesbrødre bør kunne stille opp for hverandre.

- Jeg blir ikke glad hvis naboen må slukke lyset, for å si det slik, sier Klafstad.

Nesten rørt

På Helleland i Rogaland sitter bonde Leif Jostein Netland og er dypt takknemlig for tilgangen til billig halm han har fått gjennom Fatland-kontaktene. Nesten like rørende som selve grôvforet er at leverandøren av halmen ikke har skrudd opp prisen og skor seg på fôrsituasjonen vestpå.

- Rett fra hjertet: Dette var fantastisk! Og halmen var gul og flott, sier Netland. Han er så fornøyd med kvaliteten at han allerede nå har bestilt to lass halm til neste år.

Netland nøler ikke med å beskrive fjorårets grassesong som et "katastrofeår".

- Jeg har mange dyr og må i utgangspunktet uansett kjøpe mye fôr. Men dette har vært ille, sier bonden på Helleland.

- Helt tragisk!

Slik beskriver bonde Andreas Liland på Virak i Sirdal fjorårets grassesong. Selv om vinteren i år har vært usedvanlig stabil, har grovfôrsituasjonen i vår laget utfordringer drifta. I mars sto et toppmoderne ammekufjos med plass til 42 mordyr og 40 oppforingsplasser klart. Far og sønn Liland fikk fôrkrisen i fleisen.

Men nå er 40 siloballer fra fjorårets førsteslått på vei. Grovfôret er formidlet via Fatland-systemet, og både bønder fra Jæren og Østlandet har solgt fôr via Fatland. I vinter kjøpte Liland et parti siloballer fra Danmark, men disse viste seg å være av elendig kvalitet.

- Det er flott å få hjelp på denne måten. Jeg vil takke både Fatland og østlandsbøndene som har bidratt slik at bønder på Agder og på Vestlandet i størst mulig grad slipper å slakte tidligere enn ønskelig, sier Liland.

Andreas Liland og Sofie Egeland på Virak, Sira, mellom Flekkefjord og Tonstad. Fjoset har naturlig ventilasjon og er et toppmoderne ammekufjos med plass til 42 mordyr og 40 oppfôringsplasser.

Nå håper den unge bonden på en god vår og sommer i år.

- Vi trenger absolutt ikke en like dårlig sommer som i fjor. Da kommer mange til å slite, sier Liland.