IdarogVidar

Midt i matfatet på Jæren

I dag er det 35 slakterbutikker igjen i hele landet. Fem av disse ligger på Jæren.

Den mest moderne er Håland Kjøtt på Klepp som har fått nytt bygg med butikk, Edeståva og produksjonslokaler av høyeste kvalitet. Fatland er stolt leverandør av råvarene.

Vidar Fatland tar turen ut til Håland Kjøtt for å besøke Idar Håland. Tredje generasjon slakter i familien Håland møter fjerde generasjon i Fatland-konsernet. De har mye å snakke om. Tradisjonene er viktige å opprettholde, samtidig som nytenking driver bedriftene fremover.

Anledningen for dette møte er den nye butikken og produksjonslokalene til Håland Kjøtt. Ikke minst “Edeståvå” som er et spisested som ligger innenfor den flunkendes nye slakterbutikken på Klepp.

kjottdisken 5

Internasjonal inspirasjon

Det første som møter oss er en flott slakterbutikk av internasjonal standard. Det føles litt som om en kommer inn i en annen verden. Fristende varer bugner mot oss og det er nærliggende å tenke på Italia eller Frankrike. Steder vi besøker i sommerhalvåret og drømmer om å finne når vi kommer hjem igjen til gamlelandet. Likevel er det godt og jærsk med sjel. Her er det godt å komme.

Håland Kjøtt har fokus på å være faghandel og en skikkelig spesialbutikk. Idar Håland har hele tiden en helhetstanke med det han gjør, og det er ikke tilfeldig at han har fått en flott blomsterhandler som nærmeste nabo.

De frister hverandres kunder med å ha vinduer plassert inn mot butikkene.

–Jeg inviterte denne blomsterbutikken til dette nybygget for å få et godt miljø og fokus på kvalitet og service, sier Idar. Det hører liksom sammen med hverandre.

–Jeg ønsker å få tilbake faghandelen i mye større grad, sier han.

Et utstillingsvindu

Håland kjøtt blir som en slags ”flagshipstore” innen kjøttbransjen. Noe som betyr at det er en form for utstillingsvindu for å vise all den flotte kvalitetsmaten bonden produserer på Jæren og i Norge. Alle detaljene i butikken er gjennomtenkte og det er tilleggsprodukter som grønnsaker, pasta, olivenoljer, krydder og diverse annet tilbehør som du kan få kjøpt på samme sted. Alt er relatert til matlaging så klart.

I taket henger det fjoslamper og som dekor har de gamle potetkasser som gir et autentisk miljø og en god atmosfære.

Vidar Fatland klarer ikke skjule sin begeistring.

– Dette er bare en av de råeste butikken jeg har sett sier han. –Det oser kvalitet. Og når han i tillegg kan få servert et hjemmelaget måltid, enten det er middag eller noe lettere, inne i Edeståvå (lokalt jærutrykk for spisestue) er lykken komplett.

- Edeståvå har en enkel meny med middager, smørbrød og litt kaker og dessert. Kaffe følger med for de som spiser middag. Alle råvarene kommer direkte fra Håland Kjøtt og absolutt alt blir laget på huset. Her skal det ikke være noe jåleri og pyntemat. Tradisjon og matglede er det viktigste for meg, og for folk her på Jæren, forteller Idar.

Det er spiseplikt i Edeståvå og i november kom det skjenkebevilling på plass. Til julematen er det derfor mulig å få øl og akevitt for de som vil ha det.

kjottdisken 2

Mange gjester

Hjemmelaget komle står på menyen hver dag, seks dager i uken. I tillegg er det hjemmelagde kjøttkaker og alltid en dagens rett. Det skal være skikkelig middag hver eneste dag. Til nå har det vært ca 85 middagsgjester i gjennomsnitt hver dag, sier Idar. Og hver torsdag, som den tradisjonelle komledag det jo er,  kommer det i snitt rundt 220 gjester.

– Vi er veldig takknemlige for alle gjestene som finner veien hit, forteller Idar Håland.

Det inspirerer til å fortsette.

Kundene går ofte direkte til kjøttdisken etter maten og tar med seg varer hjem til eget hus. Det er praktisk og enkelt. Her midt på Jæren vet alle at maten kommer fra bøndene rundt omkring oss. Kortreist mat er bra og kvaliteten er fantastisk god.

Atmosfæren i lokalene er viktige og det er lagt ned mye arbeid i å få det skikkelig koselig og ekte. På endeveggen i Edeståvå henger det et stort bilde av morfar Håland i fullt arbeid. Det er godt å se at røttene er med videre og Idar Håland er tredje generasjon slakter.

Viktig med sjel i veggene

Den store veggen inne i Edeståvå har gammelt patinert panel og det er ikke tilfeldig. Veggen kommer fra Riska sagbruk som ligger like ved Fatland Jæren på Hommersåk. Da Idar oppdaget denne veggen, en dag på vei til Fatland Jæren, tok han kontakt med sagbruket og spurte han om å få veggen til sitt nye bygg på Klepp. Han fikk ja og i dag har Riska sagbruk en ny kledning på sin yttervegg.

Halve veggen står igjen på sagbruket, men Idar utelukker ikke at han kommer til å bruke den også en dag.

Fatland og Håland = sant

Fatland og Håland har samarbeidet i sju år. Det var  da Idar Håland overtok slakterbutikken etter sin onkel at denne endringen skjedde.

–Vi er helt avhengige av å ha en leverandør av råvarer slik som Fatland er, sier Idar.

- Vi kan ikke drive denne type butikk uten et sånt viktig samarbeid, og det er avgjørende for videre suksess. Fatland leverer alt vi trenger og er i tillegg fleksible på leveringstid og antall ganger de kan komme ut til oss.

- Fleksibiliteten er uovertruffen og vi får også alle spesialprodukter som en slakterbutikk trenger å kunne tilby sine kunder, forteller Idar.

–Produkter som andre kanskje kan se på som ”plunder og heft”, men som er veldig viktige for Håland Kjøtt.

–Jeg er bare veldig imponert over Fatland. Vi er jo, i forhold til dagligvarekjedene, en relativt liten kunde for Fatland-konsernet, men servicen og leveringsdyktigheten er imponerende, fortsetter Idar.

Vidar Fatland er veldig begeistret, og sier at det er viktig for Fatland å ha en kunde som Håland Kjøtt. De trenger råstoff og spesialprodukter som kanskje ellers ikke så mange ønsker, og mye av dette går til utlandet ellers. Det er kjekt at det blir brukt her lokalt, og ikke bare går ut internasjonalt sier han. Det er en skikkelig kjekk kunde å ha.

Fatland leverer råvaren, men Håland lager alle produktene sine selv. Pølser og marinader, pinnekjøtt og ellers alt hva hjerte måtte begjære. Det ligger mye stolthet i produktene både hos Fatland og Håland. Bøndene på Klepp og Jæren kan kjøpe sine ”egne” varer her hos slakterbutikken og vet at det er god kvalitet i alle ledd. Kortreist mat blir viktigere og viktigere.

skinke

Alt er hjemmelaget

Håland Kjøtt har 30 ansatte fordelt på 20 årsverk. Tre pølsemakere sørger for de gode Hålandpølsene. Det er varmt kjøkken og kaldt kjøkken. All mat lages på huset.

– Dette er en fremtidens kjøttbutikk i en ellers tøff kjøttbransje. Denne type konsept som Håland har fått til burde være inspirerende for andre i landet, sier Vidar Fatland.

Idar bekrefter at de har fått gode tilbakemeldinger på mail og via Facebook der folk kommenterer at det er internasjonal standard over den nye butikken.

Morfar Håland som henger på veggen i Edeståvå er med å illustrerer tradisjon og sjel. Hjerte banker på rette plassen i denne produksjonsbedriften på Klepp.

–Det er ikke ofte jeg opplever at Vidar Fatland er målløs men det var han når han kom ut hit aller første gang, sier Idar.

–Det jeg prøver å få til er å formidle matkultur og mattradisjon. Fokusere på jordbruket og at kvalitet sitter i ryggmargen på Jæren, avslutter han.

Tekst og foto: Anita Hamremoen