matingvannet

Idyll på Bru med sau og to kyr

Knut Bru er brannmann, og bonde på Bru. Det passer godt å kombinere gårdsarbeid med turnusarbeid.

Knut Bru har vært bonde siden 1992. Samme dag som TV2 hadde sin første sending i Norge, hadde de sin første natt i dette huset.

Det er idyllisk på Bru. Denne gården er overtatt etter en onkel, og Knuts far har også drevet den noen år. I hagen, som nesten er stor som en park og like velstelt, går det seks høner og en hane.

- Her har det vært høner siden min barndom, sier Knut. Han har tilbrakt omtrent alle sommerferiene her ute og har en sterk tilhørighet til stedet. Å flytte fra Forus og byen var en overgang, men når kommunen ville kjøpe huset vårt valgte vi å ta spranget å flytte ut hit. Vi har aldri angret på det.

Koseku

Sauehold

I fjor leverte han 300 lam til Fatland. Han satser nå i tillegg på rasen Svartfjes fremover. Det er allerede en vær som kom i fjor og i år skal han kjøpe ti saulam av Svartfjes. Svartfjesen på gården kommer fra Torvastad.

Svartfjes er en engelsk villsau som er litt større enn vår villsau. Den er litt større og gir dermed bedre produksjon. Knut har lyst å ha denne rasen i tillegg til den vanlige sauen. Det blir spennende å følge utviklingen.

Ute i landskapet står en stor saueflokk og kikker. Knut har utefjøs som sauene kan søke ly i under dårlig vær. Og det er et lite bygg som brukes som foringshus for sauene om vinteren. Lenger opp over haugen ligger et lite tjern og idyllen blir komplett med en gås som svømmer rundt. Her går vi på  skøyter om vinteren, forteller Knut.

Kulturlandskap

Knut har brukt mange mange år å få eiendommen til å bli det kulturlandskapet som det nå fremstår som. Før i tiden var det ikke et tre å se noen sted. Alt ble brukt til ved og fyring. Naboens svartfjesvær dukker opp igjen. Knut forteller at han har kjørt den hjem til naboen tre ganger allerede, men den kommer alltid tilbake. Det ser ut som om den går og gjemmer seg i flokken, men i realiteten går han og snuser på alle sauene.

Vi går for å se etter kvigene og saueflokken følger med oss. Eiendommen strekker seg i høyden også og vi kommer til et område med utsikt så langt øyet kan se.

Dyrevelferd

Der er det plutselig et rådyr med to kalver som går langt nede i landskapet. Knut går fast en runde på hele eiendommen og på den måten får han både sett til alle dyrene, og sjekket om det er noe som trengs å fikses. Kanskje et gjerde må rettes opp. I tillegg er det en god måte å holde kroppen i form.

Endelig møter vi “Sjokolade” og “Melk”, kallenavn på kvigene. To vakre store dyr, eksepsjonelt rolige. Det sies at de forskjellige dyreartene har en positiv innvirkning på hverandre og det vises veldig godt på disse store dyrene. Utrolig rolige, og sauene er rundt beina på de hele tiden.  Her er det fokus på dyrevelferd.

- Naboene har lyst å kjøpe kvigene, sier Knut. Det er på grunn av temperamentet på dyrene.

- De var rolige som kalver også, men å gå og snakke med dyrene har mye å si for hvordan de blir i voksen alder. Det sies at dyrene er en refkelsjon av eierne. Det nytter ikke å skremme og true dyr til å gjøre det du vil, det er jo bare ulogisk, synes Knut.

Svartfjes

Turområde

Det vakre landskapet innbyr til turgåing og brukes jevnlig av alle typer folk her ute. Under kulturbyåret i 2008 ble det laget en kultursti over eiendommen til naboen og den brukes fremdeles hver eneste uke. De lokale her ute bruker også Knuts eiendom som turområde. Det har han ingeting i mot. En kommer seg opp i høyden og kan skue utover øya 360 grader. Gården har et areal på ca 320 mål totalt, så det er nok å ta av. Det høyeste punkt på Bru er 91 meter over havet.

Samarbeidet med Fatland har han hatt fra starten av og det har aldri vært aktuelt å endre på det.

- Jeg er veldig fornøyd og Fatland er en romslig og fleksibel bedrift der jeg som bonde føler meg inkludert og satt pris på, sier Knut. Han sier videre at sjefen sjøl, Terje Wester, er en mann han beundrer som leder for Fatland. Terje Wester får alle til å føle seg viktige og hvert år på Gladmatfestivalen i Stavanger står han selv med grillen og serverer mat til alle produsentene som kommer innom. Det imponerer Knut Bru.

En blir aldri rik av gårdsdriften og Knut må ha jobb utenom. Men gleden over å drive med jord og dyr er så stor at det er verdt det. Verdien av å drive med landbruk strekker seg langt utover det å tjene penger. Dette er en livsstil og en livskvalitet som vi ønsker og som gir mening for min familie, sier Knut. Den varige verdien er viktig for kommende generasjoner.

KnutBru