Det lukter allerede nå jul ved Fatlands anlegg. Her pinnebog ved Fatland Jæren.

Rekord-etterspørsel etter lammekjøtt: Fatland trenger enda mer lam

Markedet skriker blant etter pinnekjøtt-råstoff og Fatland kjøper inn 30.000 lam for å kunne håndtere den enorme etterspørselen.

- Vi trenger rett og slett mye mer lam. For å sikre oss nok råstoff til å håndtere dagligvarekjedenes ønsker om nok pinnekjøtt, kjøper vi bare denne uken mellom 9.000 og 12.000 lam fra andre aktører, sier Leif Malvin Knutsen, konserndirektør i Fatland, Norges største private kjøttbedrift.

I løpet av en treukersperiode vil Fatland kjøpe totalt 30.000 lam fra andre aktører. Ved at dette kjøttet ikke sendes til reguleringslager, sparer norske saueprodusenter store beløp i omsetningsavgift.

- Har aldri opplevd maken!

Etter en rekordetterspørsel etter fårikål-kjøtt, koteletter, bog og lår, skriker markedet nå også etter pinnekjøtt-sider og det trengs titusenvis flere lam enn Fatland og våre dyktige produsenter klarer å levere.

- Etterspørselen etter lam er helt fantastisk. Alt vi får inn går ut. Folk som har jobbet hos oss i 40 år har aldri opplevd maken! sier Svein Fatland, daglig leder ved Fatland Ølen.

Takk! Men mer, takk!

Fatland takker saueprodusentene for den gode tilførselen av høy-kvalitetslam i høst, men markedssituasjonen er nå slik at vi rett og slett må be produsentene levere enda flere lam for at butikkkjedene skal få så mye lammekjøtt som ønskelig i butikkhyllene sine fram mot jul.

Kjøper både gris og storfe

For å dekke butikkenes store etterspørsel også etter svinekjøtt vil Fatland gjennom høsten også hente ut 1.000 tonn gris fra reguleringslager. Så langt har Fatland kjøpt 225 tonn reguleringsgris.

- Vi opplever også en enorm etterspørsel etter svin fram mot jul og skal sørge for et kraftig innhogg i dette reguleringslageret, sier Svein Fatland.

LES MER: Fatland henter gris fra reguleringslager

Reguleringslagring er ett av de tiltakene som brukes i markedsreguleringen av kjøtt i Norge. Ved overskudd av ferskt slakt kan kjøtt legges på fryselager. Kostnadene dekkes av midler fra omsetningsavgiften.

Også for storfe gjør markedssituasjonen at det må kjøpes inn mer slakt enn Fatland-produsentene klarer å levere. Bare siden 1. oktober er det kjøpt over 290 tonn norsk storfe fra andre aktører.